自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

cbeyond 發表於 19-9-4 10:48
我都想問, 自己本身黑色素高低有影響嗎
朋友係d大品牌check過, 話皮膚底層黑色素高, 所以係好易出斑的。
...

我冇咁深入研究啊,不過我覺得出斑係體質/遺傳因素主導。亦有好多人話油肌/痘肌唔易出斑,「有暗瘡就冇斑,有斑就冇瘡」呢種情況都幾常見。

水晶宮

liuma 發表於 19-9-4 12:54
請問呢枝你有冇用過?有咩評價?謝謝

我冇用過,朋友用過話質地舒服,但曝曬用未必夠保護。

水晶宮

emilylam 發表於 19-9-5 16:26
呢支

我都係用呢支,點曬都唔會黑!

水晶宮

回覆樓主:

除了LRP Shaka Fluid, 我覺得Avene呢支防曬力都幾好 (要有足夠防曬力要根指示補搽)。如果唔鍾意補搽,又唔搽足夠份量 (好多人只搽一粒米或一粒豆份量),咁用左防曬都曬傷或曬黑一d都唔出奇,未必關支防曬事。

水晶宮

回覆樓主:

喺越南曝曬左一星期,用緊呢2支防曬 (Fancl Sunguard & Ipsa Protector Sun Shield), 完全冇曬黑,亦冇多左斑。不過我用Ipsa出汗多會溶,滲白汗,Fancl就冇呢個情況。兩支我間住用,搽身我用Fancl多d。

子爵府

好媽媽勳章

粉紅天空 發表於 19-9-5 21:01
謝分享!
根據個網評比

請問 La Roche Posay係物理還是化學性防曬?

大宅

粉紅天空 發表於 19-9-6 07:37
藍色邊隻呀?

每日都係曬少過一小時,但覺得皮膚黑左一兩度

大宅

Elenalan 發表於 19-9-6 09:48
我冇咁深入研究啊,不過我覺得出斑係體質/遺傳因素主導。亦有好多人話油肌/痘肌唔易出斑,「有暗瘡就冇斑 ...

我兩樣都有當我解決左暗瘡問題,斑就愈出愈勁。

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-6 09:48
我冇咁深入研究啊,不過我覺得出斑係體質/遺傳因素主導。亦有好多人話油肌/痘肌唔易出斑,「有暗瘡就冇斑 ...

我混肌,又有斑又有粉刺暗瘡,最慘

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-6 10:12
除了LRP Shaka Fluid, 我覺得Avene呢支防曬力都幾好 (要有足夠防曬力要根指示補搽)。如果唔鍾意補搽,又唔 ...

根據個網點評,依枝防曬力都幾好呀

男爵府

猫物語 發表於 19-9-6 11:06
我兩樣都有當我解決左暗瘡問題,斑就愈出愈勁。

同我一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

請問曬黑同出斑有冇直接關係?係咪黑左等於隔唔到UVA UVB?

大宅

粉紅天空 發表於 19-9-6 13:13
同我一樣

錫返明白真係好慘,不過最緊要唔好放棄,有打理皮膚一定好過唔理。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

esmehouse 發表於 19-9-4 15:01
Avene (Creme Protectrice UV Day Protector UV EX) 唔笠

呢枝真係唔立,好爽。台灣皮膚科醫生做過研究,呢枝係其中一枝防護力最強嘅防曬。但如果之後要再上粉底就會略為乾d

esmehouse    發表於 19-9-6 17:30

大宅

留名

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

謝謝

男爵府

廷廷媽 發表於 19-9-6 13:25
請問曬黑同出斑有冇直接關係?係咪黑左等於隔唔到UVA UVB?

不專業回覆:
有直接關係的,UVA造成的傷害係曬黑同光老化。如果要有效防曬黑,需要防禦到320-400nm 的防曬。

但係我地唔可以係SPF值入面知道佢防禦既波長係幾多。

男爵府

來源: 溫唯網站
以下係根據邱品齊醫生的測試數據, 再做分析, 挑選最強防曬力的防曬
Photoderm MAX Aquafluide SPF 50+
Photoderm Laser Crème SPF 50+

A-DERMA PROTECT AD CREAM SPF50+
A-DERMA PROTECT fluid SPF50+
A-DERMA PROTECT AC Mattifying fluid SPF50+

AVENE VERY HIGH PROTECTION LAIT LOTION SPF50+
AVENE VERY HIGH PROTECTION EMULSION SPF50+

URIAGE BARIÉSUN kids LOTION VERY HIGH PROTECTION LAIT SPF50+
URIAGE BARIÉSUN VERY HIGH PROTECTION Crème SANS PARFUM SPF50+

LA ROCHE POSAY Ultra-light ANTHELIOS XL fluid spf50+

禁止訪問

水晶宮

Elenalan 發表於 19-9-6 10:12
除了LRP Shaka Fluid, 我覺得Avene呢支防曬力都幾好 (要有足夠防曬力要根指示補搽)。如果唔鍾意補搽,又唔 ...

係呀,如份量只用標準分量嘅10分1,咁防禦力就只有10分1了

首頁
23456...7

尾頁

跳至