時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嗅屎忽 發表於 19-9-16 23:07
我覺得啲音好得意咋 因為我唔了解點解警察無端端點解會講一啲聽唔明嘅語言,出於好奇,想知道佢 ...

我知,我明白你意思。我只係感概現在的香港,連一點反對聲音都容不下,似乎除了廣東話,只能夠講英文,否則就係大陸人,蝗蟲,自由行。

男爵府

tityting 發表於 19-9-16 23:09
我知,我明白你意思。我只係感概現在的香港,連一點反對聲音都容不下,似乎除了廣東話,只能夠講英文,否 ...

唔好話其他語言啦!大家都係同根生,大家都係講廣東話,唔同意見都被人毆打,何止感慨,其實我好憤怒,但又好無奈
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

越南話又識,福建話又識,我哋嘅警察真係勁

男爵府

lolo272 發表於 19-9-16 23:13
越南話又識,福建話又識,我哋嘅警察真係勁

退休可以做翻譯

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

mmpo 發表於 19-9-16 20:37
幾好,有咩問題?

警隊都有南亞裔啦有咩問題?幾好呀可以直接溝通

大宅

嗅屎忽 發表於 19-9-16 23:01
又或者佢哋會覺得警察係佢哋果黨,一陣又話警察同黑幫合作,真係被迫害妄想症得好緊要
...

大宅

阿 Sir好叻呀!好有親切感,雖然我聽唔明佢講乜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

moremoremimi 發表於 19-9-16 20:54
以前越南難民來香港,香港警察都是用越南話呼籲佢哋!唔通同佢哋講英文咩
...

子爵府

嗅屎忽 發表於 19-9-16 20:23
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2492929474101115&id=503084439752305

甚麼語言?

北角住左多年好多福建人,佢地支持警察有咩問題?中國14億人不同方言都支持警察

男爵府

elysion 發表於 19-9-17 08:42
北角住左多年好多福建人,佢地支持警察有咩問題?中國14億人不同方言都支持警察
...

真係唔好意思 我活咗咁多年人,都係jm話我知,我先知原來北角住咗好多福建人。

其實我成個舖都無講過有問題,我都唔明點解咁多人問我:有咩問題 ?

我個舖更加無題過關於支唔支持警察 嘅內容,令到大家有咩誤會,我真係心感唔好意思

珍珠宮

嗅屎忽 發表於 19-9-16 21:10
咁亞Sir好叻喎,咁都識講 我連自己鄉下話都唔識講嫁。

甘同曱甴應該用粗口先識聽,曱甴吾好話亞,sir無禮貌啦

男爵府

angiehouse 發表於 19-9-17 12:11
甘同曱甴應該用粗口先識聽,曱甴吾好話亞,sir無禮貌啦

所以亞Sir講福建話證明佢係同真市民心情對話

首頁

尾頁

跳至