自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

banbanmm 發表於 20-2-2 13:05

粉嶺隔離新公屋畀人燒, 連荔枝角冇雷公咁遠嘅酒店, 都有 ...

照你咁講香港人靠自律就得,根本唔需要香港政府。但事實上唔係囉。

大宅

回覆樓主:

行政會議算有良知,講番d人話!大家睇呢個po覺得我鬧政府,但其實我好心痛!當時林鄭贏咗鬍鬚曾, 我不知幾開心, 覺得佢係做實事嘅人, 香港會好! 但依家真係超級失望! 我同c6都認為, 有危有機, 呢個係林鄭表演新手攞分機會, 但原來佢真係垃圾!

魚兒小寶貝    發表於 20-2-2 14:23

子爵府

支持封關

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 13:57

唔同意! 政府可以喺it系統每身份證號碼,下載有效barcode ...

咁點樣知道個QR code已用已經註銷左呢?你知道要做到可以link up一個咁樣既平台,可以實時註銷已經用左QR code另到唔可以重複去攞要幾耐同要幾錢?而且香港唔係大陸,澳門,話要做就即刻做,仲要推出嚟咨詢及上立會通過後再申請撥款,撥款唔拉布順利撥款都仲要招標。就算用現在已有的醫健通,都唔係即刻可以用,私家醫院就已經無join呢個系統。澳門係沙士後便一早落實及實行醫,藥分家。

珍珠宮

如果要支持罷工醫護,等於支持人見死不救,做唔出

大宅

康寶琦 發表於 20-2-2 14:06
咁點樣知道個QR code已用已經註銷左呢?你知道要做到可以link up一個咁樣既平台,可以實時註銷已經用左QR ...

Groupon Klook 都做得到,政府唔得?

公爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 12:17
到依個moment都唔承認澳門做得好過香港, 你自己諗清楚啦! 睇下報紙, 星島東方都轉軚, 幫理不幫親!
...

澳門一樣唔係你哋要求嘅全封關囉!

大宅

老翻太太 發表於 20-2-2 14:06
如果要支持罷工醫護,等於支持人見死不救,做唔出

請望長遠d! 一日唔阻截源頭, 將來死嘅人數,係今日救嘅人幾十陪。 袁國勇已經話有十四萬人有機會易感染, 如果死亡率係15%, 你話有幾多人

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有疫症之前,嗰班醫護已經推動緊三罷

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 14:08
Groupon Klook 都做得到,政府唔得?

請問你講緊呢間公司要做到有7百幾萬個data嗎?唔好玩啦,攞私人機構嚟對比政府。好簡單上述所講的公司老闆一句話要點做就點做,唔駛理下面員工同唔同意,一係做,一係唔做。政府唔得呀,可以一言堂就唔會俾你地由1997回歸董伯伯鬧到今時今日啦

大宅

wcpcelia 發表於 20-2-2 14:12
有疫症之前,嗰班醫護已經推動緊三罷

如果封關,佢哋都罷工係佢哋唔啱

禁止訪問

我的育兒心得勳章

大宅

康寶琦 發表於 20-2-2 14:13
請問你講緊呢間公司要做到有7百幾萬個data嗎?唔好玩啦,攞私人機構嚟對比政府。好簡單上述所講的公司老闆 ...

愚人會猜測阿爺諗乜! 醒目嘅人就做應該要做嘅事, 阿爺自然會識分! 唔係個個老闆都鐘意擦鞋嘅馬仔, 好似鄧小平話齋, 唔理黑貓白貓捉到老鼠嘅就係好貓!

珍珠宮

clairebbb 發表於 20-2-2 14:11

請望長遠d! 一日唔阻截源頭, 將來死嘅人數,係今日救嘅 ...

晒氣,昨日投完票站台果班咪又叫五大訴求缺一不可,即使封左關,到時咪又話無應承訴求而罷工 人無恥

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

支持醫護罷工,因珍惜生命,才能挽救他人的生命, 愚昧者不會明白

男爵府

Natalie1 發表於 20-2-2 12:23
批評醫護班人,夠膽你哋去做醫護前線,咪可以理解下,點解佢哋會咁做囉?成日只係識批評人。
...
你咁支持點解唔自己擺工絕食去政府總部抗議封關?識話人唔識話自己

子爵府

karenkatte 發表於 20-2-2 12:20
源頭截先係有效方法,不Cut源頭對醫護是殘忍。
讀過急救都知,救人首要是評估現場環境安全,不能讓自己立於 ...

咁咪同721果2個轉身離開嘅警察一樣道理嗎唔通警察全部係孤兒仔冇父母親人咩叫雙重標準明了

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 14:16
愚人會猜測阿爺諗乜! 醒目嘅人就做應該要做嘅事, 阿爺自然會識分! 唔係個個老闆都鐘意擦鞋嘅馬仔, 好似 ...

係呀。鄧小平係講過呀。但香港唔岩用呀,用到就唔會反23,國教,送中啦。一間公司可以朝令夕改,但一個地方的政策既然選擇了係要有民主,就無得無事時要自由,人民話事,到有事時就要政府立即要即時落實,推動,咩飛架。

男爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 14:05
行政會議算有良知,講番d人話!大家睇呢個po覺得我鬧政府,但其實我好心痛!當時林鄭贏咗鬍鬚曾, 我不知幾 ...

如果係普選,當時鬍鬚係會勝出,當時鬍鬚民望好高,我都支持佢,因為即使佢未必能幹,但佢有班做到嘢嘅人幫佢,佢同外國啲財金官員關係又好,最重要係佢無林鄭咁為我獨專,願意聴取其他人意見,唔唔同你硬碰硬,可惜亞爺同班建制硬要推林鄭做特首,依家大家一齊攬炒。商界唔敢亦呀爺意願,建制個個都知林鄭唔係好東西,無辦法,呢個係習主席選出嚟!商界真係抵死!自食惡果,台灣選舉民進黨大勝,仲攪到香港同新疆唯吾爾族民主及人權法案通過,全球圍賭中國指日可待。

珍珠宮

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

我看不到政府有什麼幫過他們

首頁
23456...10

尾頁

跳至