夫婦情感

跳至

首頁
23456...16

尾頁

大宅

Tly2020 發表於 20-9-6 23:11
難呀…
佢想有人湊B女
請工人不會夠呀媽好

咁不如請工人都唔好外母湊。

不過你等下,我相信你外母都頂唔到好耐要湊B。

你太太為乜事講三年講咁耐?你可否拎d 老公威嚴出來,叫太太以後唔好再講,件事已經過去式。唔通要姑仔斟茶認錯才釋懷?

別墅

Tly2020 發表於 20-9-6 23:29
係 我地家係林善的人

所以佢地打過去後當住我面講電話我聽完都發哂脾氣走,我真係忍唔住

我覺得唔可以太就你老婆 真係要比啲教訓佢
否則佢只會越來越過界

珍珠宮

搵二萬幾,你又成家立室,呀媽又有返工,老豆又有傷津。

你妹有無比家用?

其實比6000唔過分,只不過你宜家成家立室,屋企電器又係你買,人工又唔高,真係應該減下家用,你地住公屋其實家庭洗費應該唔係好高掛。

可能自己同6299住時咩習慣都頂到,但有左bb之後真係會各種嫌棄無限放大男家缺點,要佢返去住應該好難了,抽居屋我都唔睇好,覺得虛無縹緲。

我都替你地覺得兩難

別墅

Cathy108 發表於 20-9-6 23:29
你老婆超極品 你要有心理準備 佢會係你第二個外母 佢既眼中只有錢錢同錢
而且佢一啲都唔驚你會同佢離婚或者 ...

Deleted

伯爵府

回覆 cometingliu 的帖子

Agree 阿外母唱到樓主好似地底泥咁窮,問題當初如果佢覺得佢倆母自己咁身嬌肉貴,就唔好被個女嫁啦,你外母係咪住豪宅上等人呀。
而宜家既生活指數,你倆夫婦先揾得三皮幾,仲話想做ftm, 仲話第時供樓要你一個供。

樓主你係咪有心理準價做多幾份part-time 幫補家計,你俾錢屋企多少少都好正常呀,宜家閒閒地一間劏房都起碼7,8千蚊啦,當交屋租都應該架,供養父母唔係有問題呀嘛。

你太太有無企係你既角度再睇一睇你要面對既問題呢?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

回覆樓主:

你老婆會否有產後抑鬱

另外,入埋d媽媽group可能女人間互相比較
而家幼稚園學費都可以好貴
香港教育風氣又要爭崩頭入小學
可能壓力好大

你有無試過係佢面前大發脾氣將佢的缺點數哂出黎?
我覺得你係時候要爆炸振夫綱同埋俾外母見識下你似返個男人而唔係一味俾佢地彈!
不過有心理準備佢地玩唔起要鬧離婚但我估你老婆又唔係搵得多應該唔敢

別墅

mcs74 發表於 20-9-6 23:36
搵二萬幾,你又成家立室,呀媽又有返工,老豆又有傷津。

你妹有無比家用?

Deleted

大宅

你外母有必要打去鬧你呀媽攪到件事咁疆嗎?正常外母唔係應該想個女冇事嗎?咁你老婆真係變左另一人喎。好得人驚!

男爵府

睇到你寫都覺得男家可憐,有個咁嘅外母,其實唔見議你甘快乜都遷就老婆,外母聽到你肯加家用,下次又用同一招數對付你
你只有2萬幾人工,點供樓,仲有電費水費,管理費,而你老婆甘計較,我覺得買樓更加拎你陷入困境,2百萬樓月供都要1萬仲有其他生活開支
外母繼續湊,就算買樓佢到時湊阿B都會搬埋過嚟

別墅

green1apple 發表於 20-9-6 23:49
回覆 cometingliu 的帖子

Agree 阿外母唱到樓主好似地底泥咁窮,問題當初如果佢覺得佢倆母自己咁身嬌肉貴 ...

Deleted

別墅

MoonT 發表於 20-9-7 00:04
睇到你寫都覺得男家可憐,有個咁嘅外母,其實唔見議你甘快乜都遷就老婆,外母聽到你肯加家用,下次又用同一 ...

Deleted

複式洋房

生完係會燥足成年
變得自私都好正常,因為資源太少
總之你比$自己屋企多過佢,佢都會覺得你放佢係第2
同6299+姑仔住實有麻煩
$可以解決晒所有問題

珍珠宮

Tly2020 發表於 20-9-6 23:56
有比但幾多我唔知亦從不過問

開你波咪開你波咯,鬼叫你唔識do咩男人大度d啦

雖然你好主動做家務唔係大少,不過可能樣樣都做得不稱職呢?好似我先生咁,叫佢幫手洗碗,洗半日先洗左兩隻碗,見到都谷氣。叫佢照顧呀b,換片姐,又唔係無點換過,次次都要同佢講返要貼邊個位邊個位,有時我自己換都無咁谷氣,當然唔係話你啦,但你有你立場,你太太有自己立場。

有左bb之後,女人d神經係好自然咁咩都敏感d,對任何事都會好挑剔。

多d大家一齊心平氣和傾下心事,等大家多d互相理解大家。你有d似bb來了個爸爸,得閒睇下呢套野,好多父母都覺得有共鳴

別墅

babyjjj 發表於 20-9-7 00:03
你外母有必要打去鬧你呀媽攪到件事咁疆嗎?正常外母唔係應該想個女冇事嗎?咁你老婆真係變左另一人喎。好得 ...

deleted

別墅

mcs74 發表於 20-9-7 00:16
開你波咪開你波咯,鬼叫你唔識do咩男人大度d啦

雖然你好主動做家務唔係大少,不過可能樣樣都做得 ...

Deleted

大宅

Tly2020 發表於 20-9-7 00:09
我份工已禁止返Part time

所以我其实去到佢有咩都只同個女講

未生前都係食完唔洗執碗洗碗做家務? 即未生前已經係錢又唔出,家務又唔做?

子爵府

Tly2020 發表於 20-9-7 00:25
係架,完全明個種挑剔程度
BB嘔咗幾滴奶落地,唔多,我用濕紙巾抹搞掂,佢都叫我下次用干紙巾抹完再用濕紙 ...

好心你振吓夫綱啦,比果兩母女食住,有d女人真係蝦得就蝦,最好找次機會開佢/地拖,最好d眼神兇狠得嚟有小小變態,好似變咗另一個人咁,比佢知道你已過極限,睇吓佢地會唔會收斂。重有,有好多女人鍾意用產前產(emoji)抑鬱做藉口,亂發脾氣,邊有咁多抑鬱呀?一陣過幾年又話更年期抑鬱?咁咪成世都可以打構行?

不過感覺你條路都好難行,佢地呢d惡行只會越來越多,你要認真考慮吓後路........

大宅

Tly2020 發表於 20-9-6 23:56
有比但幾多我唔知亦從不過問

我覺得首先要排除下佢係咪產後抑鬱

我諗除左佢迫你入死角,佢自己都鑽緊牛角尖,當然好大部份因為佢正身處一個負能量的環境當中

我覺得你可以試下冷處理
等老婆知道,無左你既生活係點?
比佢知道 錢就得甘多 ...
即使比晒所有身家佢..... 又如何? 比得上一切關心咩。。。
佢唔明白迫你入死角後,到頭黎你總有一日心淡。

老婆係自己簡
希望你可以過到呢一關

男爵府

佢兩母女完全覺得你廢,一啲面都唔畀。你外母又要加把口兼打埋畀你媽,介入左兩公婆之間嘅事,真係好難攪

男爵府

Cathy108 發表於 20-9-6 23:34
佢兩母女咁打去你家鬧人真心唔岩
係其他男人一早同佢離婚啦
洗受佢啲港女氣

同意,咁既老婆同外母早掉早著,可以連個阿媽阿妹咁俾佢兩母女罵到喊樓主仲忍受到,他日打埋你阿妹阿媽你又忍?佢一句產後抑鬱大晒咁你點?

首頁
23456...16

尾頁

跳至