自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

珍珠宮

恩庭寶貝 發表於 21-1-23 16:43
大陸先進?點解啲退休老人家疫症果時,死都要政府包機佢地返黎香港睇醫生既!
...

講真.. 呢個 post 都係比大家認識下而家內地既進步..
又唔係話內地已經超越香港.. 又唔係話要你上去住..
點解要起晒鋼?

咁移左民去外國既香港人都好鐘意返來香港醫..
我識啲既台灣人有咩事都返台灣用健保醫病..
唔通咁又代表外國醫療唔夠香港/台灣好咩?

其實點解香港人唔可以 open mind 咁認識下內地既進步?
點解思想仲要停留係幾十年前?

男爵府

emilylam 發表於 21-1-23 17:47
大陸咁大,好多醫院,有新有舊吧,我去過大陸兩間大醫院,兩間都唔錯 ,好有私家feel
...

冇錯,其實香港都有新有舊醫院,仁安同寶血都好唔同(當然兩間都好企理)。我嫂果間已經係比較出名嘅醫院,咁我expect 唔係咁陰沉啫,冇話舊或落後,普通啦。我响香港政府醫院生BB,我覺得感覺好好多。我十幾年前响曼谷住過一排,曼谷d醫院都幾現代化架,總之設計風格唔同囉。

子爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 17:09
其實佢哋死都唔會返大陸,唔明佢哋咁肉緊做咩

唔抵得大陸超越香港唔想接受現實

珍珠宮

牛年勳章

teresayan07 發表於 21-1-23 18:00
講真.. 呢個 post 都係比大家認識下而家內地既進步..
又唔係話內地已經超越香港.. 又唔係話要你上去住..
...

講得好

男爵府

auhiyo 發表於 21-1-23 17:52
有邊間醫院唔係靜同陰沉?除左地下交錢攞藥會嘈之外,上到去病房都會咁。
...

香港d醫院點會靜呀,講緊日光日白喎,好多護士醫生講野,又多人探病,仲有電視聲呢。

公爵府

BK Milk勳章

teambuilder 發表於 21-1-23 18:14
香港d醫院點會靜呀,講緊日光日白喎,好多護士醫生講野,又多人探病,仲有電視聲呢。
...

咁除左探病時間都要靜係醫院唔比嘈,醫院都唔會好嘈而且電視除左食飯時間都唔會開架。

侯爵府

my005 發表於 21-1-23 16:58
若國內大病都幾麻煩,有啲大病,就算有醫保都要補錢,佢地醫保又好似有分區既,收唔同錢。

而且,若重病留 ...

其實全世界都係,有錢就買好質素,香港請個私家看護都要過千,冇錢就靠自己……不過香港有外傭姐姐

係香港有cancer去私家,十幾廿萬走唔甩,所以好多人買醫保……國家既醫保一般都係基本,要質素就要自己私人買搭夠

就算我自己係內地有醫保,但我都會係香港買多份保障

子爵府

anita_yps 發表於 21-1-23 16:44
的確而家仲有人覺得大陸好窮,乜都要靠香港,我yc同事咪係咁囉。

恐懼皆因無知

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ming1020 發表於 21-1-23 18:31

其實全世界都係,有錢就買好質素,香港請個私家看護都要過 ...

係呀﹗

不過我都係聽老公啲親戚係咁講,話供醫保佢地鍾意供多啲,故亦所以國內做保險都幾好做,人民買保險意識真係幾高既。

佢地仲講過好似係你响呢區買醫保,但去另一區醫,咁保既又會唔同額既。

詳情我都無問,亦無去理解,總之,都係嗰句,國內有錢就有好醫療。

所以香港人國內居住既有大病就返香港醫,相信大家都會明白同理解既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

恩庭寶貝 發表於 21-1-23 16:55
我認同你。我朋友奶奶係中山住,前排入左院,要做手術,我朋友鬧到九彩,佢地係香港,唔可以第一時間攞錢 ...

好多野係先進咗,但唯獨是呢樣無進步過,咩都要講人事!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Gweilo 60 啱啱都出左條片,講佢老婆在大陸覆診檢查

https://youtu.be/79Otnx9U3cw

侯爵府

my005 發表於 21-1-23 18:38
係呀﹗

不過我都係聽老公啲親戚係咁講,話供醫保佢地鍾意供多啲,故亦所以國內做保險都幾好做,人民買保 ...

係,唔同地區醫保係唔同,亦有分幾個級數,當然要較高質素就一定自己額外買,因為中山係港人退休熱門地區,我望過養老醫保夠cover日常覆診攞藥需要,所以我覺得都足夠基本需要

男爵府

auhiyo 發表於 21-1-23 18:23
咁除左探病時間都要靜係醫院唔比嘈,醫院都唔會好嘈而且電視除左食飯時間都唔會開架。
...

私家醫院冇限探病時間架喎

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我有個親戚喺英國,都幾有錢同有啲地位, 幾年前患咗肝癌,係英國已經話冇得醫,返到嚟香港醫好咗,依家仲食得走得。
我想講,外國的月亮唔係好似黃屍心目中所想,比香港的特別圓,只係佢哋身在福中,不知福。

男爵府

appleyuen 發表於 21-1-23 17:50
啱啱先睇完博士中山屋企裝修條片

我又去睇下先
我同c6退休都會返去大灣區住下,通關後即刻返去玩

珍珠宮

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 21-1-23 16:33
請問內地醫保點搞架?我都想搞

x2
好有興趣知,希望將來可搬去內地生活

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ming1020 發表於 21-1-23 18:44

係,唔同地區醫保係唔同,亦有分幾個級數,當然要較高質素 ...

仲有一樣要提既,國內醫院診証,若佢地話係重症呀、好難醫呀,記緊要睇多幾間較好。

識人個內地老婆大肚去檢查,話BB個心有事,要開刀同BB做手術,廿萬上下。咁個朋友香港人黎,响香港打份勞工,一下無咁多錢,佢太太想落左佢,因為佢黎過香港驗左係女而家又病,佢話唔想被拖累,但朋友唔肯,當年可以落香港生既,咁就落左香港生喇,根本個BB咩事都無,好健康。

老公親戚個仔,深圳人,唔知有咩病,總之叫肚痛,由肥仔變左瘦仔,响深圳兒童醫院點驗都唔知出咩事,好彩有親戚响廣州醫院有人事,之後轉去廣州醫院醫,話血有事,換左血就好返晒喇。

仲有幾單類似既。所以國內有人真係好辦事,真係既。

全世界都係,有大病醫唔好既,真係要揾多幾間問下,唔好信晒一間喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 21-1-23 18:59
仲有一樣要提既,國內醫院診証,若佢地話係重症呀、好難醫呀,記緊要睇多幾間較好。

識人個內地老婆大肚 ...

明白,我成日都話幾專業都好,始終都係人,係人都會出錯,有乜事會睇多兩個醫生……我想講當年我陀個女做產檢已經係政府私家兩邊做,照結構仲要搵左3個唔同既醫生照……結果出到黎係全癱,係醫院住左兩年就88了……不過已經過左去,當年我周圍搵外國教授睇,所以好多醫療野我係明白

珊瑚宮

ming1020 發表於 21-1-23 19:04

明白,我成日都話幾專業都好,始終都係人,係人都會出錯, ...

Sorry,令你想起唔開心野添﹗

首頁
23456...14

尾頁

跳至