自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 TY168 的帖子

我住將軍澳區,所以睇返將軍澳醫院日間治療大樓

公爵府

阿仔以前試過右眼斜視,原因係左眼冇近視,右眼有3百度,習慣用左眼睇野而冇用右眼,令到右眼眼球肌肉放鬆,鬆到向外傾斜左,帶番眼鏡就正常番

侯爵府

回覆 yuk049 的帖子

趁呢排疫情緩和去街症攞referral

我個仔十歲嗰陣突然成身濕疹冇忽好肉,都係睇街症轉介皮膚科好快就有得見,仲醫好埋
原本以為要等兩年 因為專科首次登記嘅時候,個牌係咁寫
點知唔使一個禮拜 就有醫生急call

佢哋會做screening
街症個醫生點寫都好重要
入到去將你觀察到嘅同埋你嘅憂慮一五一十講

街症個醫生可能都望佢兩眼就算, 唔使兩分鐘就出返嚟
(正如當年都好似冇睇真我仔身上啲濕疹, 感覺好求其咁, 但亦可能佢諗住你稍後有專科詳細睇, 都廢事曬花時間研究, 加上嗰一科唔係佢嘅專長)

你動之以情乜都好啦,總之說到佢幫你寫好份轉介信就得

祝君好運

大宅

ohmygosh 發表於 21-2-26 17:33
回覆 yuk049 的帖子

趁呢排疫情緩和去街症攞referral

Thanks JM

侯爵府

sophyllis 發表於 21-2-26 11:45
我囡都係一樣,基本上全日大部份時間係無問題,平常其他人亦唔會留意到佢有斜視問題,但我擔心過咗黃金治 ...

等你分享。
我小朋友都係養和睇,又係日常冇問題但攰會走開。諗了幾年,應該今年暑假做了。到時7歲。
但其實我怕全麻不太好。我找范醫生做。
之前有睇謝道欣,但我見佢手震好嚴重,所以轉了醫生。

複式洋房

小艾美 發表於 21-2-27 15:47
等你分享。
我小朋友都係養和睇,又係日常冇問題但攰會走開。諗了幾年,應該今年暑假做了。到時7歲。
但其 ...

請問范醫生係咪都係養和?
小朋友呢幾年都間竭性就會有咁嘅問題?係咪醫生其實都建議最後做手術?你幾耐覆一次疹
唔好意思好多問題,因小朋友係近一星期先發現比較擔心,所以想問多啲有同樣情況嘅人嘅意見

侯爵府

TY168 發表於 21-2-27 21:44
請問范醫生係咪都係養和?
小朋友呢幾年都間竭性就會有咁嘅問題?係咪醫生其實都建議最後做手術?你幾耐覆 ...

我女係2,3歲已覺得有斜視,之後keep住睇。我睇過林順潮眼科,養和謝道欣同養和范醫生。最後就集中看范醫生。
我女係攰時有斜視。醫生首先要幫佢睇立體感,視力等。之前証明冇事即只係外觀有影響。醫生話而家做同十幾歲先做冇特別分別,但做完後個適應時間會有少許分別。
我考慮到愈大個讀書愈辛苦,眼正常會愈易攰,即愈易飛出去。所以諗住係做就今個暑假做。
醫生話只影響外觀就唔係話必須做,睇家長決定。

複式洋房

小艾美 發表於 21-2-27 21:51
我女係2,3歲已覺得有斜視,之後keep住睇。我睇過林順潮眼科,養和謝道欣同養和范醫生。最後就集中看范醫生 ...
好多謝你咁詳細回覆我
我先後見咗視光師同埋一個私家眼科醫生,
佢哋話仔仔睇到立體,冇影響到弱視,同埋外觀上冇問題可以觀察先 (佢5歲,平均可能我一個星期會見到佢隻左眼有一兩次走開咗,但係我唔知會唔會越大越嚴重)
我其實就唔想咁早做手術,但係又擔心遲啲仲會唔會效果冇咁好個人好忐忑
另外想請問范醫生睇一次幾多錢,幾耐覆一次?

複式洋房

小艾美 發表於 21-2-27 15:47
等你分享。
但其 ...

謝道欣醫生手勢好好!
小朋友之前已做手術。
好專業,
所以不用擔心。

侯爵府

TY168 發表於 21-2-27 21:57
好多謝你咁詳細回覆我
我先後見咗視光師同埋一個私家眼科醫生,
佢哋話仔仔睇到立體,冇影響到弱視,同埋外 ...

因為我已睇了2年左右,醫生話如果斜視冇影響視力,依刻冇,之後都唔會有。
唔會話而家睇到立體,唔理佢之後會搞到倒退。所以依樣不用擔心。
我今天剛覆診都問很好詳細。佢話而家做同遲d做其實冇分別。分別就係斜視了幾年到搞返正常後的適應時間,同斜視十幾年到搞返正常的適應時間。
如一星期走一兩次我覺得不太嚴重吧。
我小朋友差不多日日都有走出去。
范醫生1000元睇一次。半年覆診一次。
手術就5萬。

複式洋房

小艾美 發表於 21-2-27 22:30
因為我已睇了2年左右,醫生話如果斜視冇影響視力,依刻冇,之後都唔會有。
唔會話而家睇到立體,唔理佢之 ...
多謝你回覆,咁我冇咁擔心,
但都會定期覆疹追蹤情況,同了解下手術
希望大家同小朋友都健健康康

複式洋房

小艾美 發表於 21-2-27 22:30
唔會話而家睇到立體,唔理佢之 ...
多謝你有用既資訊,
我今日都睇左范醫生,佢真係好細心好有耐性
講解得好清楚

複式洋房

sophyllis 發表於 21-2-26 11:45
我囡都係一樣,基本上全日大部份時間係無問題,平常其他人亦唔會留意到佢有斜視問題,但我擔心過咗黃金治 ...
你好呀介唔介意分享吓手術後嘅情況啊?

大宅

TY168 發表於 21-4-8 16:01

我囡係30號做手術,前一晚大概9點入院,10點半左右已經上到房可以準備瞓覺,第二朝8點做手術,大概7點半可以落手術室,當日得我囡一個做眼科手術,麻醉醫生比麻醉氣體我囡聞,我囡唔鍾意個氣味,開始掙扎,我哋幾個人要㩒住佢,不過好快就暈咗 (唔超過廿秒),然後我就離開手術室 (當時未夠8點2),手術大概45分鐘,未夠9點醫生已經打電話比我話手術好順利,叫我放心,跟住護士就帶爸爸入去,我响出面等,過咗陣就聽到我囡大喊,爸爸好努力安撫佢,後來麻醉醫生加多少少麻醉藥等佢冷靜啲,上到房 (大約10點) 佢就迷迷糊糊又瞓過,瞓到11點幾就開始醒,之後就無再喊 (待續)

大宅

估計手術後係驚同記得手術前唔舒服嘅感覺所以大喊,醫生話喊都ok嘅,只要唔好捽眼就得,咁我囡都好乖一直無用手掂對眼。講返手術後對眼嘅情況,兩邊眼角眼白位置係會好紅嘅,到今日手術後第9日已經退紅咗7-8成,手術當日出院前醫生檢查過話對眼直晒,無重影好好,不過有可能有時會出現重影 (大腦適應調節中),通常過幾個星期會慢慢消失。手術後第2日,我發現佢有輕微鬥雞眼,同眼肚位置有少少腫,醫生話呢啲情況都係正常,去到第4-5日已經無呢啲情況。我問返阿囡覺得睇嘢點?有無清楚咗?佢話清楚好多,不過有少少時候仍然有兩個影,但無以前咁密 (待續)

大宅

我而家先知原來佢以前一直睇嘢都有兩個甚至三個影,可能由細到大都係咁睇嘢,根本從來唔知咩叫清晰影像,希望如醫生所言過幾個星期連少少重影都消失埋。我哋聽日會覆診,可以再update大家覆診結果。

複式洋房

sophyllis 發表於 21-4-8 23:16
我而家先知原來佢以前一直睇嘢都有兩個甚至三個影,可能由細到大都係咁睇嘢,根本從來唔知咩叫清晰影像, ...
多謝你咁詳細分享
祝你囡囡早日康復

侯爵府

sophyllis 發表於 21-4-8 23:16
我而家先知原來佢以前一直睇嘢都有兩個甚至三個影,可能由細到大都係咁睇嘢,根本從來唔知咩叫清晰影像, ...

想問下你係邊度做同找邊個醫生呀?想參考下。

男爵府

回覆樓主:

我仔情況同樓主一樣,4歲健康院發現後轉介威記眼科,都係做眼球訓練,一開始半年覆診一次,我地唔算勤力做,幾年來無惡化。8歲後改9個月覆診一次。我見佢大大吓失焦情況係少左,同埋宜家做訓練時力度好左,hold到時間長左。無打算做手術。

updated: 今日剛完覆診,醫生話我仔眼球夠力控制到,情況穩定,可以唔使再覆診了。

大宅

小艾美 發表於 21-4-9 08:34
想問下你係邊度做同找邊個醫生呀?想參考下。

養和,謝道欣醫生

首頁

尾頁

跳至