自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 14:27
普通band2中 尾 學校, 好大程度上係上網課心散不專心, 升中後考得好有啲自滿, 覺得自己入了低一個band ...

中學生大個啦,讀書始終要學懂靠自己,全港大多數學校都係 上zoom 多,暫時要揾全部面授不易,就算去到 Band 1學校,唔少學生都一樣要靠自己,最重要係自律及有自學能力。

中一好多都仲可以食老本,考試成績好绝對唔奇,但越讀上去就越見真章,告訴女兒唔好太容易自滿,話佢知好多叻嘅學生,背後都係自己努力付出,唔會坐响度只靠老師, 亦唔會旭啲就發脾氣同埋怨,唔識嘅就主動去問主動去學,呢啲先係應有學習態度。

講返轉校,如果樓主女兒好想轉校,就同佢頃問佢想轉邊間,支持佢去申請,申請完收佢再決定去留都未遲,大前題係成绩要好,成绩唔得人哋都唔會收你,而且天外有天,去到Banding 高啲嘅學校同學能力都會更強,競爭更大,想向上爬就要學習付出同有心理準備要輸得起。

子爵府

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 14:27
普通band2中 尾 學校, 好大程度上係上網課心散不專心, 升中後考得好有啲自滿, 覺得自己入了低一個band ...

轉校或許令她更有動力讀書,始終近朱者赤, 但要有心理準備強手林立, 自己未必做到級頭, 不過長遠係好事。 反而有一點較重要,怎樣去面對世界轉變或者突發事,好像疫情, 過了適應期後怎樣積極面對, 不只是怨天尤人。

琥珀宮

回覆樓主:

比我肯定不會因此而轉校

佢真係想試,可以搵學校考下,考到先算,考唔到就死心

大宅

Jane1983 發表於 21-3-18 17:22
回覆 momonicnic1107 的帖子

心靈上與子女同行 —— 好同意。

認同

Jane1983    發表於 21-3-18 20:10

水晶宮

momonicnic1107 發表於 21-3-18 14:33

呢種教育方式似上一代嘅親子溝通模式,物質上供到18 ...

你又知我沒理仔女心靈上?

我意思係,到個仔18歲就要放手比佢自己為自己負責任。我不是趕走個仔,佢繼續係我屋企內生活。但佢有咩決定就自己去做,不好樣樣都要問阿媽。外國人大把咁做啦。

我如果物質上過左18歲就不理佢,我直程趕個仔出家門自立添啦!我有比屋佢住有工人有食物。仲想點?

大宅

如果純粹因為上zoom而想轉校,咁其實唔係佢唔鐘意間學校,如果之前面授時一切都ok,成績又唔錯,讀得開心嗎?
如果純因為zoom 而轉,只係因為調節唔到呢個模式,轉校未必係最適合既方法吧⋯
如有心讀書,只有另覓方法去克服上網課既問題,靠自己多溫多睇、家長幫手跟下解下、或者搵補習班上下吧⋯

大宅

寶妮 發表於 21-3-18 22:19
如果純粹因為上zoom而想轉校,咁其實唔係佢唔鐘意間學校,如果之前面授時一切都ok,成績又唔錯,讀得開心嗎 ...

好好趁呢個機會比小朋友體驗下,學習因為環境突變而調適自己既心態去面對轉變/困難,要克服挫折,家長多D開解下,更多既關心同鼓勵,陪佢一齊克服難關

翡翠宮

牛年勳章

個女開到聲想轉,我會幫佢試吓,俾佢知要成績好先得(佢有能力),你幫佢寄信申請,考唔考到就睇佢自己,起碼將來唔會怨你無幫佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

佢除左上網堂, 平時有冇出街relax 下?

有冇問過學校佢成績退步係咪同同學有關, 同埋其他同學既成績係咪都差左?

佢上堂或者做功課時有冇偷偷上網, 打機? 同同學有冇交流?

如果佢真係跟唔上其他同學既進度, 轉去程度易d 既學校都好. 如果佢無心向學/分心, 去邊度讀都一樣.

除左轉校, 都可以考慮留班, 轉過一班同學, 可以有一番新景象.

男爵府

同佢傾下,zoom係目前學校上堂嘅常態,老師鬧人都係常態,要自己適應。同時用好D嘅成績幫佢申請轉學,轉去好D嘅學校唔易,叫佢唔好報太大希望,keep住有好成績,先有機會成功。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

比我會轉,起碼轉D下午都有安排上課既學校又或者排名高D,如果能力負擔到,轉去國際學校或去外國讀,

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 SAMMUMMY 的帖子

坦白講, 應該無分別, 所以唔會轉校....除左你轉去國際學校, 或者會有改變啦.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

其實中四選科,係用中三成績,去叻D嘅學校,考級中或更後嘅成績,係冇乜可能報到熱門科,冇任何好處。
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

大宅

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

會5會出去搵私人補習,靠補習老師教加自己備課,呀女有上進心想學野,對住班咁ge同學上網課大家辛苦

大宅

我覺得阿女開到口可以諗吓轉校喎,佢成績咁好咪上網交表試下law,冇心儀學校收咪繼續讀囉,起碼你哋有嘗試過,試下又唔使錢嘅,同埋而家有退學潮應該機會大架,青春期少女最緊要父母認同支持

首頁

尾頁

跳至