自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

湘 發表於 21-4-24 23:31
呢個已經唔係最激,今日喺facebook話有一個奶奶 將新抱生產整個過程影低,然後send畀啲親朋戚友
...

佢啲親朋戚友唔會有興趣睇呀嘛

男爵府

牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 21-4-25 10:33
佢啲親朋戚友唔會有興趣睇呀嘛

自從有咗智能手機之後, 人類反而冇咗智能

珍珠宮

真係會堅嬲,比我會離婚

伯爵府

支持個產婦。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

抵打

水晶宮

口水包包 發表於 21-4-25 02:44
好奇。無痛即係點? 唔痛點push? 我新冠初期生仔連笑氣都無。仲要催生,我感覺到就到鬼門關 :pity ...

你如有參加產前講座,應該有說過。你按樓主個帖的連結,文章有講解;不夠力吸時會用工具吸嬰兒出來。

我不想有風險會下半身癱及對嬰兒不好,我自己選擇忍痛生。但問題係你自己想點選擇,你有選擇權。我生第一胎時有聞笑氣但沒咩用;第二胎咩都沒用,就咁肚痛半小時就生左出來。

水晶宮

mandy952 發表於 21-4-25 08:05
比我會離婚,帶個仔返娘家

以我脾氣,我應該都會咁。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

amy730 發表於 21-4-24 21:44
「乖仔」丈夫聽奶奶話阻打無痛分娩, 產婦忍劇痛生完B霸氣追打老公

https://skypo ...

抵打

瑪瑙宮

回覆樓主:

我當年一早就講要打無痛分娩針,麻醉師黎度響背脊打導管入身體止痛,我原本都想試下自然生,實在太痛,頂唔順,即叫姑娘搵麻醉師黎幫我打針,其實無痛分娩針,麻醉師話,都係減一半痛,但已好好,起碼痛少一半。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

別墅

回覆樓主:

我都會打鑊金先

象牙宮

「乖仔」丈夫聽奶奶話阻打無痛分娩, 產婦忍劇痛生完B霸氣追打老公

丈夫聽奶奶話阻打無痛分娩產婦忍劇痛生完 ... 何必呢? 承受不了, 就該打針。
產婦體力很好,「第一次見到生完孩子能下床打人的產婦」。

近日內地網上瘋傳一段影片,綜合內媒報道,片中的產婦在本月初入醫院待產,此前她早已與丈夫協議,於生產過程打無痛分娩針。惟於生產當日,奶奶擔心打無痛分娩針會影響胎兒健康,遂拒絕讓醫生打針,而丈夫亦聽從其意見,拒絕在同意書上簽名,導致產婦全程只能強忍12級劇痛生產。她於產後稍為恢復力氣時,衝出病房追打丈夫。

從片段所見,產婦怒氣沖沖,步出病房後舉起右手指向前方,隨即有3名護士將她攔下;惟產婦用力掙扎,更脫下拖鞋向前方用力投擲,大罵道:

「我有多痛,就把老公打得多痛!」

「無痛分娩」小知識

據醫管局資料,「無痛分娩」是由經驗豐富的麻醉科醫生,使用不同的鎮痛方法, 為分娩中的產婦減輕痛楚,例如經面罩給與麻醉氣體、肌肉注射嗎啡或其他鎮痛藥物、硬脊膜外止痛等。
其中,硬脊膜外止痛是由麻醉科醫生主理,在病人背部放置導管,通過導管注入麻醉或止痛藥物,令到部份神經線暫時失去傳導痛楚感覺的功能。

無痛分娩的風險與其他醫療程序風險相若,例如嗎啡類藥物或會抑制產婦和嬰兒的呼吸;Entonox麻醉氣體或引致暈眩、噁心和嘔吐等。硬脊膜外麻醉的主要後遺症為頭痛,發生率約百分之一;其他輕微併發症則包括暫時性下肢無力、發熱、暈眩、噁心、嘔吐和低血壓等。發生嚴重併發症如硬脊膜外膿腫、感染和神經痲痺較罕見,發生率約為百萬分之二至十萬分之三。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆樓主:

老婆有意識, 唔應該俾老公話事

珍珠宮

Astra00 發表於 21-4-25 11:15
你如有參加產前講座,應該有說過。你按樓主個帖的連結,文章有講解;不夠力吸時會用工具吸嬰兒出來。

我 ...

其實可能無痛只係對產婦好。bb未必。 我見到我隔離床個bb唔知係咪吸出黎吸到頭尖左,仲好扭計,姑娘有同媽媽講可能bb會唔舒服,抱要好小心頭部。 我3胎都無聽過可以用無痛,唔知係咪果陣後生所以醫生無講過。 只係果d 教c6 按摩,聽下音樂。 愈聽愈冷靜唔到。把鬼 !

琥珀宮

agee 發表於 21-4-25 11:51
老婆有意識, 唔應該俾老公話事

大陸咁落後,要老公同意,呢方面就要改善下

侯爵府

我諗我都會不顧一切,打到個老公pk

珍珠宮

生仔係自已,又會要老公簽字批准
呢個老公同奶奶真係離譜

子爵府

Protea 發表於 21-4-24 23:51
通常d奶奶會話,我生你C6嗰陣咪又係咁痛住生

呢 d 咁嘅奶奶,當年耶穌係馬槽出世呀,你唔去馬槽生

珍珠宮

口水包包 發表於 21-4-25 02:44
好奇。無痛即係點? 唔痛點push? 我新冠初期生仔連笑氣都無。仲要催生,我感覺到就到鬼門關 :pity ...
我幾年前公立醫院生都無得聞笑氣, 簽咗老公陪產又冇叫佢入嚟,好似玩我咁。

伯爵府

牛年勳章

孕婦唔可自己決定?
我生我痛點解唔可以自己選擇無痛分娩?

子爵府

新袍自己呀媽都未出聲,痛在個囡,既然兩夫妻已有共識打針,做奶奶就咪出聲比意見啦,就算比意見,做老公應該尊重老婆意願,抵打

首頁

尾頁

跳至