自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ocarebear 發表於 21-6-10 08:34
奶奶好耐冇包粽, 今年包畀我哋食, 但好奇怪, 佢包嘅綠豆粽, 蒸熱咗之後拆開, 啲綠豆係好散, 成隻糭散開曬 ...
我包左30幾年粽,從未試過開邊綠豆落油,可能D腩肉夠油啦

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

seaheart88 發表於 21-6-10 14:42
我覺得係煮粽嘅過程。。好多都流出左喺水度。。。所以就算一舊肥豬肉放喺糭入面。。。食嘅時候都唔會食到 ...

平時食粽見到啲肥肉通常都係散曬化曬, 似乎都係落曬喺啲綠豆度, 不過唔係成日食冇乜所謂啦

公爵府

wong2323 發表於 21-6-10 16:59
我包左30幾年粽,從未試過開邊綠豆落油,可能D腩肉夠油啦

啲嘢真係要有油先好食, 唔係成日食, 都冇乜所謂

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

wong2323 發表於 21-6-9 15:12
糯米斤半,開邊綠豆12兩,可以包9隻荷葉粽(開邊綠豆剛好,糯米有剩少少)

...

包9隻粽使唔使3個鐘?

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我唔識包呀!
今日係阿媽處拎左8隻糭過節
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我都想食呀!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cherrycwy 發表於 21-6-10 17:48
包9隻粽使唔使3個鐘?
荷葉粽好容易包,包9隻粽唔使半個鐘
烚就要3個鐘,我係水滾10分鐘,熄火50分鐘,開火10分鐘,熄火50分鐘,開火10分鐘,熄火40分鐘,再開火10分鐘
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至