自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

老實講而家去街市買餸$500唔係好come洗,唔好話食新鮮豬肉新鮮雞呢d野價野啦

去超市仲誇張,下下成千蚊

子爵府

建議無論收入支出多少,一出糧就抽起2-3成人工去一個唔會點用嘅戶口,真係唔得都要抽起1成,即係搵一萬抽起一千,餘下再抽一成,應付突如其來開支,淨番錢分4.5分,每星期用一份,用晒都唔好動用下星期的,用剩就儲起佢,睇餸食飯,點解要分4.5份?因為一個月有30至31日,如果只分4份,最後幾日就會無錢用。

你可能話支出好大,成份糧都未必夠啦,事在人為,有好多方法可以節省支出,例如去黃昏市場買10蚊2斤菜芯、3份菜10蚊、唔煲湯滾湯,甚至增加收入

子爵府

Nancy20090615 發表於 21-8-17 15:54
消費券令我手鬆左, 洗突左. 下個月要慳 d .
早餐要控制 $ 20 以下. 三餐連車費一日 $100 內. ...

好難做到

侯爵府

同小朋友報多左補習,都洗多左,好想搵多份兼職。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我無計每月用幾錢,應洗就洗!可能月月清都唔定

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

減少不必要嘅飯局,唔好買奢侈品,唔好餐餐大魚大肉老火湯,搭車揀最平嘅交通工具,日常用品真係有需要先好買,燈/風扇/冷氣冇人喺度就記得熄,沖涼唔好開大水沖太耐......錢擠一擠總會有嘅,不過慳得幾多就人人唔同囉,始終有啲錢係一定要使

瑪瑙宮

stepstepp118 發表於 21-8-18 10:17
好難做到

我番廠區容易 d , d 檔仔有平 d 的選擇, $5/$10 炒粉面都有, $8 涷奶茶, 三文治 $9 .

尋日早餐 $5 炒河+ $8 涷乃茶 + 麥皮
午餐 $15 糯米鳮
晚餐 $40 三c炒米 + 涷乃茶 (茶餐時段, 所以平 d )

$13+$15+$40+$20 車 = $88

今日
早餐 - 沙嗲牛面, 炒旦煙肉面包, 涷乃茶 都係 $31 (炒旦煙肉夾面包留今晚)
午餐 - 鷄比 $15 + 麥皮
晚餐 - 車仔三餸 $22 + 炒旦煙肉夾面包

$31+$15+$22+$20 車 = $88

子爵府

hugub 發表於 21-8-17 15:32
你月中至用到7788好叻啦,我每次出糧果日交學費$3500,補習費$8000,零用錢$7000(2個仔女),出糧比工人$520 ...

仔女7000?幾大呀

侯爵府

回覆 Astra00 的帖子

都係好事, 但16歲應該學業好忙, 星期六,日佢有時間賺錢咩?

水晶宮

回覆樓主:

我又無!
每月都儲到人工嘅60-70%,視乎要唔要交稅/保險!

侯爵府

回覆 stepstepp118 的帖子

只要係屋企食個包就可以

子爵府

虎到金來勳章

小朋友上中學用錢真係倒水咁, 我而家早餐都係主要餅乾, 豆漿, 午餐帶飯, 工人完約都唔要啦, 慳得就慳

伯爵府

airhei 發表於 21-8-18 13:08
仔女7000?幾大呀

F.5 及 year 3

複式洋房

日常使費好貴㗎

男爵府

回覆 大姑娘 的帖子

我睇到佢甘樣講,應該都搵3-4萬...

侯爵府

最近公司好忙,唔得閒煮飯,晚飯會去茶餐廳食,留起一半第二日帶飯,早餐係麵包,燒賣嗰啲,如果無其他支出,食飯坐車一日80元就夠

我發覺出街食,比自己煮係平好多,而且慳好多時間
8-)

瑪瑙宮

donald63 發表於 21-8-18 13:36
回覆 stepstepp118 的帖子

只要係屋企食個包就可以

係呀, 我以前日日大家樂早餐, lunch, 晚餐又茶記, 好貴下.

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-8-17 15:45
計好每月必要開支,餘下嘅儲起一部分,再餘下先係for非必要開支。唔預先儲先好難儲到錢
...

係呀!當年同老公都係月月清,果陣諗住用剩先儲,結果係儲唔到!之後改成計好數後一出糧先儲錢去另一個戶口,之後果啲先用來使,終於儲到錢
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

mannok媽咪 發表於 21-8-17 19:07
而家茶記都唔平

茶記都 50-60起跳,同小朋友又唔可以下下食快餐公仔麵,食好少少都 70-80

大宅

Nancy20090615 發表於 21-8-18 12:57
我番廠區容易 d , d 檔仔有平 d 的選擇, $5/$10 炒粉面都有, $8 涷奶茶, 三文治 $9 .

尋日早餐 $5 炒河 ...

計得好清楚好勁,我之前次次down完啲mark數app,玩咗一兩個星期就冇玩,keep唔到計雜費

Nancy20090615    發表於 21-8-18 15:44

首頁
23456...7

尾頁

跳至