自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ringo_baby 發表於 22-2-10 13:47
點解而家唔可以講唔可以呻?之前無打就係無打,時間已經過左,點解要blame the victim?
...

呢個就係無奈之處
而家社會上大多數人根本唔當大肚婆係victim
所以怨正苦都無用
無人幫大肚婆爭取豁免
而且大肚婆定義又太廣,備孕女人又計唔計?少女又計唔計?
流產咗又係咪要馬上仆去打針?

如果幫大肚婆豁免,會引發更多問題
正苦寧願唔理大肚婆

大宅

eggcarol 發表於 22-2-10 15:58
同意,我都係大肚,備孕前已經走去打針,因為怕萬一有左我都唔會敢打。有心打針嘅人其實一早都會打左先。
...

其實您打左針冇事,就大大聲姐,您有冇唸過有d人打完黎m唔準,副作用好大,加上枝針咁新,邊個會願意做白老鼠

大肚已經好多壓力,正常一個媽媽有bb,都唔想bb冒任佢風險啦,女人何必為難女人丫,加上打唔打針係個人決定呢,唔好打左針冇事就去指責d未打針人士啦。人地唔想打一定有原因

男爵府

helen0120 發表於 22-2-10 17:12
其實您打左針冇事,就大大聲姐,您有冇唸過有d人打完黎m唔準,副作用好大,加上枝針咁新,邊個會願意做白 ...

當然每個人都有決定打唔打疫苗!但係,唔好以為自己大肚就係受害者!每個人都要為自己決定負責任!

大宅

eggcarol 發表於 22-2-10 13:20
之前咁多時間可以打針點解唔打?我都大肚,好彩之前打咗兩針疫苗。

如您當時打完,副作用係黎m唔準,一個月黎幾次m,睇下您仲夠唔夠膽大大聲話大肚前點解唔打針

您要記住,上年6月中個陣已經有人話孕婦唔適合打住,係班高官因為要谷針先話孕婦可以打,但個陣變會有人夠膽試丫

水晶宮

helen0120 發表於 22-2-10 17:12
其實您打左針冇事,就大大聲姐,您有冇唸過有d人打完黎m唔準,副作用好大,加上枝針咁新,邊個會願意做白 ...

大陸好多人打咗科興,科興係滅活疫苗,好似流感針咁,我相信香港大人細路好多人都打過流感針,安全性好強。
我係超超超高齡,要考慮嘅問題比你地年輕的更多,我備孕前打左2針,根本冇事,會唔會你諗得太多?

男爵府

ZetaGundam 發表於 22-2-10 13:01
點解唔一早打疫苗?
上年已經可以打? 為何不早點安排?
我係癌症康復者,上年三月覆診時,醫生話可以打疫 ...

之前話俾備孕都唔建議打
鬼叫d專家成日轉講法咩

男爵府

LITLITPIG 發表於 22-2-10 17:18
之前話俾備孕都唔建議打
鬼叫d專家成日轉講法咩

真係冇聽過備孕都唔打疫苗喎,有冇相關資料

水晶宮

helen0120 發表於 22-2-10 17:17
如您當時打完,副作用係黎m唔準,一個月黎幾次m,睇下您仲夠唔夠膽大大聲話大肚前點解唔打針

您要記住, ...

打疫苗冇令我m唔準,反而我打完第2針就懷孕了,如果你有留意國內討論區,好多人打左科興就懷孕了,真係好奇怪。

男爵府

eggcarol 發表於 22-2-10 17:17
大陸好多人打咗科興,科興係滅活疫苗,好似流感針咁,我相信香港大人細路好多人都打過流感針,安全性好強 ...

六合彩都有人中,你打左冇事唔代表人地冇事,做乜要比個壓力,唔打針唔係罪,尊重人地,女人何苦為難女人?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

eggcarol 發表於 22-2-10 15:58
同意,我都係大肚,備孕前已經走去打針,因為怕萬一有左我都唔會敢打。有心打針嘅人其實一早都會打左先。
...

講得好

大宅

ZetaGundam 發表於 22-2-10 17:16
當然每個人都有決定打唔打疫苗!但係,唔好以為自己大肚就係受害者!每個人都要為自己決定負責任! :igive ...

咁宜家扮明就係未打針個班孕婦係受害者啦,冇拿拿咩都做唔到,人地又冇話唔打,生完先打會死嫁咩,個幾個月唔等得咩 遲幾個月打係咪香港就玩完

只不過冇人出黎同班孕婦發言姐,有d好難先有bb,高0,慣性流產個批係最慘

總之都係個句,大肚婆唔好攞bb 黎博,錢可以揾翻,bb有咩事,有幾多錢都冇用

水晶宮

LITLITPIG 發表於 22-2-10 17:18
之前話俾備孕都唔建議打
鬼叫d專家成日轉講法咩

信磚家

琥珀宮

helen0120 發表於 22-2-10 17:17

您要記住, ...

其實嚟M嘅副作用好短暫啫,還是JM你打完針嚟足一年?

琥珀宮

j947 發表於 22-2-10 17:21
六合彩都有人中,你打左冇事唔代表人地冇事,做乜要比個壓力,唔打針唔係罪,尊重人地,女人何苦為難女人 ...

咁你咪唔好打囉, 個人選擇啫,都唔知嘈乜

大宅

eggcarol 發表於 22-2-10 17:21
打疫苗冇令我m唔準,反而我打完第2針就懷孕了,如果你有留意國內討論區,好多人打左科興就懷孕了,真係好 ...

咁您應該去買六合彩啦,咁好運,我身邊勁多女仕打完黎m周期亂到丫媽都唔認得,有個仲黎黑色m,點夠膽打丫

宜家袁生話中左,輕微病徵,飲多d水,食止痛藥過幾日就好翻 ,咁做咩仲打針揾條命博呢

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-2-10 17:26
其實嚟M嘅副作用好短暫啫,還是JM你打完針嚟足一年?

短暫都係對身體有影響啦,您之前有冇打過任何針係會影響黎m?

水晶宮

helen0120 發表於 22-2-10 17:29
咁您應該去買六合彩啦,咁好運,我身邊勁多女仕打完黎m周期亂到丫媽都唔認得,有個仲黎黑色m,點夠膽打丫
...

咁你真係有D唔好彩。唯有祝你新一年可以幸運D

別墅

yurijm 發表於 22-2-10 12:40
咁點算?
呢啲都好麻煩
公司唔會體諒,仲有機會借機炒人

老闆話唔會強迫
睇你係咪入到好公司

複式洋房

eggcarol 發表於 22-2-10 17:21
打疫苗冇令我m唔準,反而我打完第2針就懷孕了,如果你有留意國內討論區,好多人打左科興就懷孕了,真係好 ...

咁就更加證明到疫苗有機會改變子宮卵巢環境啦!你可能係變好左,其他人打完疫苗可能會變壞左

自己打完無事就口響

水晶宮

ringo_baby 發表於 22-2-10 17:41
咁就更加證明到疫苗有機會改變子宮卵巢環境啦!你可能係變好左,其他人打完疫苗可能會變壞左

自己打完無 ...

是旦啦。

打唔打針都係自己選擇,其實都冇乜討論空間。

首頁

尾頁

跳至