自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

ChaBean 發表於 22-3-27 11:42
我贊成體罰係例如適量地罰跑步,掌上壓等,如果老師打一定唔得

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mandyguohuiwen 發表於 22-3-27 11:38
有時jm會唔會覺得適量嘅體罰其實都重要,特別係學校。自己有一仔一女,吖仔成日唔聽學校老師講,可能個性比 ...

每個地方的教育方式只適合當地人, 不可能在另一個地方用同一套, 因為大家的生活方式、思維和德育理念都不同。

所以, 有人會送子女去其他地方接受教育

水晶宮

回覆樓主:

香港晒气,咁多怪獸家長
抄多兩個詞語都被投訴

睇班群就知
有個同學仔有鼻涕,佢建議熄冷气
但講更係夏天

水晶宮

hellokitty111 發表於 22-3-27 13:11
反對!
你體罰學生教了學生暴力是對的!

但自從2019社會事件,你呢句就好矛盾

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

只限罰企,跑下圈(都要有限度),打手板都唔應該,始終老師都有脾氣,如果遇著個脾氣差加埋大力,打手板都好傷

男爵府

回覆樓主:

我記得以前讀k2,有次只係做功課學寫寫錯字之類,個老師發癲扭耳仔好痛,又唔記得咩事幾次間尺打手板,我好乖都罰過幾次,有d男同學曳可能每日被打,大左諗返佢可能精神病,過左30年我仲記得佢咩樣,姓咩

珍珠宮

唔讚成體罰~

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

體罰如果係打,咪等於用武力去處理件事!又或者無影櫈呢類,係羞辱定教導?

伯爵府

回覆樓主:

唔讚同體罰, 每個老師尺度不同,
如果遇上變態老師就不得了.

如果小朋友真係太太曳, 可以有小罰則,
例如, 清潔課室,打掃廁所.

侯爵府

wsyggk 發表於 22-3-27 12:56
我仔歲半左右開始我會拖住佢過馬路,同佢講綠色公仔先可以行,紅色公仔要停。到佢兩歲半左右我除咗過馬路 ...

咁點解你管住佢,唔比佢試下紅燈過馬路? no offensive.

你既例子真係講得好岩,你一歲半唔拖實佢,佢就會衝出去啦,其實呢種咪就係強行既手段囉,你唔准佢紅燈過馬路就已經係無比佢嘗試啦,點解你唔比佢試又唔比佢玩呢?

珍珠宮

玩具勳章

李露眉 發表於 22-3-27 14:22
香港晒气,咁多怪獸家長
抄多兩個詞語都被投訴

同意,老師更加唔會同你take呢個risk

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

絕對唔讚成
在大庭廣眾體罰學生,可以好傷佢哋自尊心,壞處多過好處

水晶宮

罰勞動我贊成,為社會及學校做啲嘢好呀,但體罰不認同

水晶宮

mimi987 發表於 22-3-27 14:54

咁點解你管住佢,唔比佢試下紅燈過馬路? no ...

我有話過咩都俾佢嘗試完全唔管?我想表達嘅係,好多家長係咩都管,好似我屋企人咁,玩米又管玩水又管。其實只要無危險,就可以俾佢試。同埋我本身係回應你,唔用武力控制就會衝出馬路。佢兩歲前我係去邊都拖實嘅,唔限於過馬路。過馬路我會同佢講,而家紅公仔要等,因為係車行嘅,綠燈嗰陣就同佢講綠公仔行得喇。事實上到我唔再去邊都拖住嘅時候,佢已經養成呢個習慣,唔再需要用武力控制。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

玩具勳章

ChaBean 發表於 22-3-27 14:31
我記得以前讀k2,有次只係做功課學寫寫錯字之類,個老師發癲扭耳仔好痛,又唔記得咩事幾次間尺打手板,我好 ...

我都乖都俾老師篤過頭 只係因為本練習簿用完,要做改正我用訂書機訂一張紙 我到而家仲記得,所以小朋友做改正要加紙就用膠紙

侯爵府

mimi987 發表於 22-3-27 12:22
講真,我聽過有d家長講,話重覆不停同佢講道理,洗腦式不怕煩咁講,但一個兩歲小朋友,點會明白,連文字都 ...

我一直都係咁教 我女從來唔會需要我咁去hold實佢先停 就到馬路就會停 有無燈位都一定停 very well behaved (但當然佢仲細姐 大個我唔知啦)

但我認同要睇小朋友脾性 不過點我都唔會支持體罰 甚至鬧我都覺得無需要 鬧只係大人情緒嘅宣洩

大宅

回覆樓主:

no, 易濫用

子爵府

回覆樓主:

罰企,罰跑步果d算,唔舍得小朋友俾人打

侯爵府

wsyggk 發表於 22-3-27 15:11
我有話過咩都俾佢嘗試完全唔管?我想表達嘅係,好多家長係咩都管,好似我屋企人咁,玩米又管玩水又管。其 ...

所以你好正確呀,必須係學好左紀律,有左良好既習慣,佢大左咪唔洗武力控制囉,絕對正確嫁。

而家個問題咪就係講緊你要唔要拖實(武力控制),唔係任由佢自由發揮去過馬路囉。

侯爵府

真係打落身體嘅唔同意,但如果罰跑罰清潔我接受到
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁
23456...8

尾頁

跳至