自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好恐怖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港條例仍被拖慢板,由06年商討改革,到現時都未見明顯更新,警務處行使sexual conviction record check,但仍然只屬僱主自願性質,未有實例推行為指定通報機制

轉為私補亦冇監管,應該警務處同教局要有聯報系統,先可以加強此機制對兒童嘅保護

大宅

fionstone 發表於 22-5-21 08:49
幾時都話男仔仲危險,唔好諗住大家男性就唔使防犯,我成日教個仔游完水向沖涼房換好衫先走出黎,嗰度仲恐怖 ...

呢個換衫問題都係值得討論,以前啲男士,唔著上半身好閒,換衫應該唔使遮掩,如果要入房換,我又怕上到中學或再大啲比同學之間取笑。
除非保護男士意識再升級,否則都只能教小朋友自保。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

死變態佬

大宅

叮妹 發表於 22-5-21 07:51

一向都吾安全,尤其青少年中心D男幹士有新聞有報過,去宿營夜 ...

呢啲真係變態,即係佢享受睇既過程?咁如果啲學生唔配合會點,定條友有暴力傾向或危險?啲學生無理由會就範

水晶宮

Jumboli 發表於 22-5-21 01:31
如果知道係邊間中學,咁就會知埋邊幾個受害人啦!校隊喎!好易估到要保護受害人,都係唔好爆出校 ...

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

水晶宮

畀面勳章

mamingyin72 發表於 22-5-21 03:01
有人知邊間嗎?要填大抽獎表了

可能外判喎,未必係在校老师

而家生仔都担心

男爵府

回覆樓主:

變態佬

珍珠宮

其實香港性侵風化案向來好嚴重,不過一直觀念係家醜不外揚、BLAME THE VICTIM 文化、同埋近年香港地好興一定要 "正能量",拒絕正視現實,一定要開心幸福,所以呢D新聞出左黎大家好驚訝 (依家資訊愈來愈發達,現實世界個面好難好似之前咁冚住..........)

水晶宮

goodsnooky 發表於 22-5-21 06:38
點解唔向主任或校長投訴?有啲老師狂燥失控,可能精神壓力大,但絕不可以胡亂鬧學生。
...

我有同學校社工講過,但佢知情但無奈
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

根本避無可避,係香港性教育出現左問題,D男人有好多錯誤觀念 (對性、對女人.....),無吸收正確觀念之餘仲被D "" 影響,再加上香港地風化案難判入,判到刑期都輕,香港性侵受害人係好難被保護架喎

老師係咁、海關係咁、醫生係咁、警察係咁............關職業事定關D男人有好多錯誤觀念事?

有係社福機構做就知香港地家暴、性侵問題好嚴重

子爵府

mickeyeva 發表於 22-5-21 00:44
學生最信任的老師/教練, 原來係人渣敗類!

深水埗區,咁多男童學,係咪英X中學?

珍珠宮

幾時都話男仔仲危險,唔好諗住大家男性就唔使防犯,我成日教個仔游完水向沖涼房換好衫先走出黎,嗰度仲恐怖 ...

游泳教練和游泳池更衣室都係男仔被性侵犯嘅原因,性侵犯對男仔嘅影響,無論係心理或將來性取向方面都非常大。所以JM你做得好啱,教個仔點保護自己。

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 22-5-21 12:11
根本避無可避,係香港性教育出現左問題,D男人有好多錯誤觀念 (對性、對女人.....),無吸收正確觀念之餘仲 ...

香港性教育差不多等於零,不過你有冇諗過對男仔性侵犯者都可以係女人呢?

珍珠宮

Titi 發表於 22-5-21 08:54
恐佈!對自己的學生下手!要玩就死出去搵番志同道合的人啦!

千祈唔好咁講呀!叫佢搵志同道合嘅人嘛即係叫成堆戀童癖嘅男人去集體性侵犯啲男仔?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

你講得啱
太多變態婆變態佬,唔好以為男仔就安全,往時啲人都真係好興赤裸裸係更衣室四圍行

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好過份呀

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-5-21 12:20
香港性教育差不多等於零,不過你有冇諗過對男仔性侵犯者都可以係女人呢?
...

男仔性侵犯者都可以係女人呢? <----- 當然可以係啦!

但係係個比例問題

正如監獄中犯人嘅性別比例,當中因暴力罪行、謀殺、性侵而入罪嘅性別比例差異

男性本身因生理結構、荷爾蒙影響,本來傾向犯罪,如果再無好好被教導,現實生活中好大機會會實行左出黎 (無關職業)

之前日本有項研究指出,唔同區嘅男性比例同治安有關聯

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-5-21 11:32
可能外判喎,未必係在校老师

而家生仔都担心

通常外判

學校課外活動如乒乓球、羽毛球、其他運動等

就算STEAM等,唔少都不是在校老師教

首頁

尾頁

跳至