自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

仲有,頭暈仲可以睇腦科同耳鼻喉check一check,因為我有親人是頭暈,都check過發現是耳部問題所致

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

會不會貧血 定 心理作用??

男爵府

睇嚟你身體真係出咗問題,先令你有焦慮。你血壓咁低,當然會成日暈,會唔會找個內科醫生睇下點解會血壓低?

別墅

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

樓主要吃vitamin B雜
多運動, 在家做爆汗10分鐘都可以
train返身體就ok

象牙宮

做野第2-3年左右,身體開始變得易攰,易暈。莫名的累、頭暈?
亞健康。

生活習慣 改善
飲食
運動 每日
中醫調理。非几个。需要長時間。
精神科續看。

工作上遇上什么難題? 人際关系上勾通上。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

用戶要求終止服務

回覆 belairewong 的帖子

好 我跟住做 我都有食綜合維他命

伯爵府

健康的我 發表於 22-6-22 15:35
回覆 肥肥寶 的帖子

肥肥寶多謝你!身體唔好 真係會令人好氣餒

係架,好明白你,我好羨慕身體好的jm
我又係身邊麻麻,廿幾歲好似你咁,一m到如臨大敵,又暈又嘔又肚疴,m完成個人虛脱一樣,我無媽媽又唔識,以前又無網上問到其他人,一唔舒服就好唔開心好忟,後來生完坐月坐得又唔好,仲以為就死得,睇唔到個女大,之後有鄰居好心,見我面色差又無神,介紹我去睇中醫,之後叫做好些,而家年纪大咗更周不時呢度唔妥嗰度唔妥,唔係咩大病,但就好困擾,有些人身體好,係绝對唔明我地的,加油啊! 我呢半年腰腿有問題,搞咗半年,無返工,唯有同自己講做咗幾十年野,放下自己假,勤力做吓物理治療咁囉,都無辦法。

用戶要求終止服務

回覆 belairewong 的帖子

蘋果醋會令你失眠??我以為好有益處

用戶要求終止服務

回覆 歌莉亞 的帖子

一齊加油! 少少運動!

用戶要求終止服務

回覆 wewanwan 的帖子

貝兒jm多謝!

大宅

試下轉下中醫師,調理身體,比較好。

伯爵府

hellokitty111 發表於 22-6-22 16:20
睇嚟你身體真係出咗問題,先令你有焦慮。你血壓咁低,當然會成日暈,會唔會找個內科醫生睇下點解會血壓低? ...

樓主之前有post講話佢25,26週出世,先天不足,身體自然較差,後天調理得唔好,血壓又低,更多問題。我也是長期血壓低,所以好易感到唔舒服,問過睇過十幾個醫生只叫做些睡,生活習慣飲食習慣要好,我生活飲食超正常咪一樣係咁,天生體質好難逆轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

先處理心情!

大宅

有冇睇過中醫

珍珠宮

好媽媽勳章

長期食補充品和中藥會引起肝病,你不如好好吃飯,三餐都食米飯,再加均衡的肉菜,每星期煲下滋補合時湯水,身體就會慢慢好。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

健康的我 發表於 22-6-22 13:59
回覆 she007 的帖子

原來會咁樣㗎 有時中藥真係好似越飲越差咁

其實如果中醫對症個話一定有好轉,而且可能很快,所以很可能之前啲中醫都冇斷啱症。不過的確可以自己練下太極、八段錦等等,自我調理
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

用戶要求終止服務

回覆 歌莉亞 的帖子

係呀 我當年七個月就出世了
由細到大身體都比較差

不過近幾年更差

公爵府

我睇過吳忠清嘅人體使用手冊,係講養生三式。
主要係每日敲膽經各50下,心包經以及早睡。
我依照每天做,身體的確一日比一日好,如有時間可做平甩功,法性講堂師傅話一邊做一邊念經,強身健體。

男爵府

我都係身體麻麻地,有氣管敏感、寒濕、氣血虛的毛病,我都曾諗到好灰。但諗諗下,開唔開心都係要過日子。不如開心過日子,但個肚都有扯住痛架,不過我有時睇下中醫調理,盡量戒口囉。
你都加油呀
我都覺平時勁健康無小毛病的人根本不會明白我地的苦處。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

你仲後生,唔好咁快氣餒,不過調理身體要時間同耐性,唔急得。

有冇驗過血呀?如果係血色素低就補鐵,我自己就係唔知自己血色素低,成年以上晚晚都攰到瞓唔好,一食就成個人唔同晒,不過如果唔係缺鐵唔好夾硬食鐵丸,食得多身體排唔到,唔係好事嚟。

如果真係心理影響到生理,你就做番多啲運動,多啲出街散步,曬吓太陽,保持心境開朗,多啲約朋友見面,多啲同人傾吐心事,對你病情一定有正面影響

首頁
23456...7

尾頁

跳至