自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

畀面勳章

如果係想香港好,唔會只識得叫走
政府其實需要聽不同意見,社會先可以有競爭力
唔走既人就唔可以有自己想過既生活方式咩
點解可以咁獨裁永遠比不同意見就叫人移民

之前有個post 話最近揾工容易咗人工高咗易升職咗
其實對整體香港係一件好事?證明香港上層人才已經流失
中層人才無競爭下升職加薪

大宅

回覆樓主:

之前我個仔上田徑班,一班10人,得2,3個戴口罩,其中一個係我個仔,佢覺得戴口罩先保護到自己。

佢之前中左新冠,燒到40度,好辛苦,佢都喊住問我佢會唔會死。

侯爵府

brother4 發表於 22-9-8 12:00
帶口罩不是萬能,吾带萬萬不能,一個小朋友確診,影響其它同學連家長也確診。。。另重要影響小朋友記憶力 ...

有啲人選擇性
睇唔到中招後遺症

侯爵府

要放寬就一齊放寬
唔明點解覺得學童戴口罩特別負面?成人戴口罩就冇問題?

子爵府

香蕉煎餅 發表於 22-9-8 10:26
朝朝返學見到成班小學生,身水身汗戴住個口罩,睇佢地眼神都覺得辛苦。。大人都覺得辛苦啦

長 ...

varievarie    發表於 22-9-8 13:47

大宅

咁一係你唔好比小朋友戴口罩, 就算有人喺佢隔離咳而又無戴口罩都唔好介意

varievarie    發表於 22-9-8 13:48

珍珠宮

.

水晶宮

回覆 Lopopo 的帖子

兒童確診後遺症

兒童確診後最常見的持續症狀是疲勞,無法集中注意力,以及更需要睡眠,有些兒童甚至在康復後症狀還持續了一個月,所以如果小朋友在確診康復後仍有不適,家長也無須過於擔心孩子是再次染疫。

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我見有D細路仲戴兩個罩添呀, 我一定唔會比仔戴

子爵府

虎到金來勳章

關心但可以點?

男爵府

shayuyu 發表於 22-9-8 13:28
咁一係你唔好比小朋友戴口罩, 就算有人喺佢隔離咳而又無戴口罩都唔好介意 ...

我真係唔介意, 咁我係咪可以唔戴唔罰錢先?

我三個仔女中晒已經好返冇後遺, 唔好同我講其他人中可能好嚴重, 其他人驚就繼續戴, 袁國勇戴兩個一樣中, 我哋中過又唔驚嘅要陪驚嘅一齊戴一世? 講自私, 其實一擔擔

varievarie    發表於 22-9-8 13:48

水晶宮

回覆 Lopopo 的帖子

兒童染「長新冠」風險低? 研究指「5大症狀」較常見

重症醫學專家黃軒醫師於社群貼文指出,此前研究已表明,年紀似乎是影響長新冠盛行率的重要因子:年紀愈長者,罹患長新冠的機率愈高。10-21歲者的長新冠發生率約為46.42%、在65歲以上長者則上升至63.64%。兒童與青少年盛行率雖然較低,但仍然可能導致嚴重程度不一的症狀表現。

黃軒醫師列舉《MedRxiv》刊載研究說明,研究團隊分析來自21個不同國家、共計80,071名兒童與青少年的確診案例。團隊發現,受試者的長新冠盛行率約為25.24%,略低於成年族群;不過其常見症狀並非以發燒、咳嗽為主,而依序為情緒不穩(約佔16.5%)、疲倦(約佔9.66%)、睡眠障礙(約佔8.42%)、頭痛(約佔7.84%)以及呼吸症狀(約佔7.62%)。

而若與未確診兒童比較,兒童確診者的症狀表現則有所不同,他們更容易出現持續性的呼吸困難(2.69倍風險)、發燒(2.23倍)、嗅味覺喪失(10.68倍)。黃軒醫師表示,家長應及時發現兒童的相關症狀、及早診治有助於孩童及青少年早日恢復至正常生活。

男爵府

根據bk 講法:因為中左好大件事架,未打針會死人架,唔帶口罩係好自私架

打針!帶口罩!打針!帶口罩!

水晶宮

回覆樓主:

好奇怪!D家長只想自己一家,佢地冇親戚/朋友的孩子或老人家等

侯爵府

brother4 發表於 22-9-8 13:40
好奇怪!D家長只想自己一家,佢地冇親戚/朋友的孩子或老人家等

話中過曬唔當一回事嘅人,政府逼佢戴口罩係自私,咁佢唔戴口罩傳染其他人就唔自私?

水晶宮

長琦良美 發表於 22-9-8 13:40
根據bk 講法:因為中左好大件事架,未打針會死人架,唔帶口罩係好自私架

打針!帶口罩!打針!帶口罩! ...

根源外國人講法:小朋友不一定需要帶口罩,自己決定!而香港人去外國帶口罩俾人眼啤啤。。。道理-樣

珍珠宮

玩具勳章

melita 發表於 22-9-8 11:02
尤其是發音,在校看不到老師口型,回家就:講讀趕、襪讀默、介讀帶....

有同樣困擾,如果老師可以戴中間透明口罩就好d

男爵府

Shellyxlk 發表於 22-9-8 13:44
話中過曬唔當一回事嘅人,政府逼佢戴口罩係自私,咁佢唔戴口罩傳染其他人就唔自私?
...

要做唔自私嘅人, 真係連喺屋企沖涼瞓覺食飯都要戴住口罩先稱得上真正大愛,
喺屋企廁所啲氣口一樣會播毒架, 喺屋企唔戴罩就有機會傳俾上下, 好自私! 要戴就戴足啲呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kwokdicken 發表於 22-9-8 12:06
戴口罩咁少事都要反
我上華山同十大掌門大戰三百個回合都係戴住口罩打, 都唔見我缺氧
唔明戴個口罩咁小少, ...

自私既人思想方式好特別。我仔女冇講過戴口罩有唔妥。天熱咪換密啲囉 學校要求每日快測同戴口罩,不時都有人中,如果唔係咁,晨早勁爆啦,到時又停課班友咪又鬧囉

別墅

香蕉煎餅 發表於 22-9-8 11:52
每次講親香港政策就叫人移民

我都好怕啲人喐啲就叫人不滿就移民, 正如自己父母, 有時都會做啲嘢你頂佢唔順或者你覺得佢做得唔啱, 正常都係呻兩句希望佢會改善, 但心底都係愛佢, 唔會立即就諗離家出走和斷絕關係啦, 口輕輕叫人移民嗰啲人真係好無情。

首頁
23456...13

尾頁

跳至