自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

換片有方法,先摺起一邊,然後轉左/右攝入去,再轉回來就可以,不用成個人托起,你又辛苦,老人家都辛苦的。另外,找找你那區社福機構幫你,例如:東華三院,有很多專是為老人家服務,不過要排隊。

伯爵府

333s 發表於 22-9-24 19:50
醫生沒有說有什麼方法能有希望醫好個心藏。==要找醫生問。行路怎醫。
心肺功能差,每个老人都是。
靠中 ...

有病無考子你明嘛?
有時子女唔係唔想理,身不由己!自己有頭家嘅要揾食。。所以几時都話身體係自己,對自己好

公爵府

牛年勳章

天使高達 發表於 22-9-24 19:49
可以放假接佢番屋企幾個鐘,用輪椅

贊成, 俾佢心願能成 , 可以安心, 讓他可以滿足, 每人也希望可以回家, 家的味道

公爵府

牛年勳章

mmkk12 發表於 22-9-25 07:38
有病無考子你明嘛?
有時子女唔係唔想理,身不由己!自己有頭家嘅要揾食。。所以几時都話身體係自己,對自 ...

久病臥床無孝子, 人生百味, 力不從心, 誰能明白, 真不想成為其他人的負擔

男爵府

beautiful 發表於 22-9-24 19:09
老人家心肺功能差,入住醫院一個半月後,現在已入老人院。醫生沒有說有什麼方法能有希望醫好個心藏!現在進 ...

親人經驗,90歲入醫院基本上唔俾你落床,因為冇得落床下地行路,所以雙腳漸漸唔識行,老人因此心情低落,多啲安排物理治療,又因疫情關係又不能隨時去探老人,唯有如果要往醫院複診,順便帶佢去飲茶或者睇吓平時鍾意啲乜嘢帶佢去,氹吓佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我奶奶同你個案一樣,係醫院住咗兩個月,完全行唔到,自己要求入老人院,入咗去又後悔,嘈住要返屋企,返屋企跟本冇嘢照顧到佢,之後老人院搵物理治療幫佢行路,佢自己又做運動,基本行路自己練習番,行到先冇再嘈住要返屋企,但都要用尿片,年紀大,趕唔到去廁所,宜家去老人院探訪好麻煩,又要約時間,又要做核酸檢測,但係我哋都每星期去一次,唔好等老人家覺得冇人理,加油,做到都盡量做

大宅

我奶奶都情況一樣,又係心臟問題,本身行動不便,但都叫自己去到廁所,出出入入醫院幾個月,直頭行唔到,而家差唔多出院,係屋企都有工人照顧,但係之前見到工人同佢沖涼換片都有啲吃力,而家醫院話安排見社工睇吓有冇得排定院舍,因為醫生話係醫院都要兩個人先拎得起佢,都擔心萬一工人唔做,真係未必有人照顧到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

多陪伴,用輪椅推返屋企行吓⋯

子爵府

Nbs 發表於 22-9-24 19:44
當年我婆90+, 慢慢退化,由最初拎住架行得好慢好慢,到最後瞓床要換片要轉身要餵流質食物,一直都係屋企照 ...

家中無咁上下財力都唔得。

子爵府

廷廷媽 發表於 22-9-24 21:25
個個都想仔女照顧,但要體諒仔女也有自己人生,自己既工作,照顧行動不便既父母比照顧bb 仲困難,bb 起碼抱 ...

所以最憎父母用少時照顧孩子作為欠單,聲討要孩子幫自己養老。
其實两者相差十萬百千里。一個係壯年養幼年。一個係老年養暮年。難度翻倍。只有親身照顧過晚年父母的人才知艱難。

水晶宮

萍pig 發表於 22-9-25 09:41
家中無咁上下財力都唔得。

四兄弟姊妹share

男爵府

身同感受,照顧中風癱瘓老人4年,全家人心力交瘁,還用了很多錢。

公爵府

Carmanmy 發表於 22-9-25 01:05
換片有方法,先摺起一邊,然後轉左/右攝入去,再轉回來就可以,不用成個人托起,你又辛苦,老人家都辛苦的 ...

我諗做換片呢個動作唔係難學, 但條片上面會有屎有尿, 老人家唔旭得, 隨時連背脊都會有屎, 我諗冇幾多人可以頂得順

珍珠宮

畀面勳章

萍pig 發表於 22-9-25 09:50

所以最憎父母用少時照顧孩子作為欠單,聲討要孩子幫自己養老 ...

講得好啱, 個種吃力, 不外人道

公爵府

萍pig 發表於 22-9-25 09:50

所以最憎父母用少時照顧孩子作為欠單,聲討要孩子幫自己養老 ...

絕對認同你最後嗰句 :

只有親身照顧過晚年父母的人才之艱難

首頁

尾頁

跳至