時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BKFinder 發表於 23-2-10 12:14
呢度冇人幫美國,我主要係講最好要考慮下救援人員感受多d

人地家人有可能都有上 BK

咁你嘅角度係話要考慮人員感受為先,但係呢個post嘅角度主要係考慮受災者嘅感受。
再講人哋家人可能都想上bk, 邊個人哋家人?你係想講香港派去嘅救援人員?樓主完全冇講過香港嘅救援人員喎,佢淨係表達, 想老美同老歐喺國家層面上,放棄制裁先,咁都唔得?

子爵府

lihomahk 發表於 23-2-10 10:50
我真是睇咗樓主的開post 的發言很多次,請問那一句是攻擊救援人員?我反而覺得樓主感嘆美國的不仁道喎
...

係咪,喺樓主都無攻擊過救援人員,呢個用就喺度轉移視線

別墅

回覆 eqqiqq 的帖子

Lady

珍珠宮

MC媽 發表於 23-2-10 12:27
咁你嘅角度係話要考慮人員感受為先,但係呢個post嘅角度主要係考慮受災者嘅感受。
再講人哋家人可能都想上 ...
2面人都要考慮喎,救援隊唔係人?佢地d家人唔係人咩

hungng    發表於 23-2-10 16:05

大宅

BKFinder 發表於 23-2-10 12:14
呢度冇人幫美國,我主要係講最好要考慮下救援人員感受多d

人地家人有可能都有上 BK

你唔好開口埋口咩救援人員啦,唔該!樓主從來都無話救援人員的不是,你係咪有閱讀障礙呀?

你想轉移話題都唔好拉埋d救援人員落水啦!

美國成個黑社會咁,我唔妥你就要你死,其他人都唔可以幫你,邊個幫我嘅敵人,即係我嘅敵人,唔俾面我就打殘你,好似校園欺淩咁。而家除左被美國抹黑嘅中國、俄羅斯之外,無人敢幫敘利亞。

美國話自己點好都無用,荷裡活大片做救世英雄,但關鍵時刻,唔阻住已經係當幫忙!

hungng    發表於 23-2-10 16:05

珍珠宮

cwmren6 發表於 23-2-10 12:52
你唔好開口埋口咩救援人員啦,唔該!樓主從來都無話救援人員的不是,你係咪有閱讀障礙呀?

你 ...

其他罵美的 post我都覺並無不妥,仲加入罵

但這個post咁講法最好要顧及起碼香港派去土耳其的香港救援隊感受。

罵美可加大力度但都要顧及我地d救援隊及其部處,
唔係罵美就做乜都得連令救援隊及家屬不快都唔理

男爵府

回覆樓主:

同美國講“仁道主義”?!佢會有咁好心,咁善良?!
全世界最唔公義,最唔想世界和平就係佢
美國,我呸!

大宅

BKFinder 發表於 23-2-10 12:56

但這個post咁講法最好要顧及起碼香港派去土耳其的香港救援隊感 ...

救援人員係由國家派遣,唔係話自己想去邊就去邊,根本就唔關救援人員嘅事,樓主有頭到尾亦都無話過救援人員有問題喎!

所有國際救援,係關乎國家層面嘅事,好明顯而家係因為政治問題,所以敘利亞救援受阻,政治淩駕人命!個個去幫土耳其,敘利亞情況更差但就無人幫。

子爵府

但這個post咁講法最好要顧及起碼香港派去土耳其的香港救援隊感 ...

冇人話香港救援隊。
由頭到尾係你自己扭曲左樓主個post, 夾硬屈樓主話香港救援隊, 喺你角度鬧美國就係等於鬧埋所有救援隊?咁你都好唔客觀下喎。

珍珠宮

MC媽 發表於 23-2-10 13:38
冇人話香港救援隊。
由頭到尾係你自己扭曲左樓主個post, 夾硬屈樓主話香港救援隊, 喺你角度鬧美國就係等於 ...
你先至扭曲,我幾時話罵美等於罵救援?

主要係樓主呢句
但當見到啲救援大部份只去了土耳其
土耳其有咁多國家去幫,唔通敍利亞啲唔係人咩?

你冇乜感恩當然不覺有野

但若係家屬見到會點?人地親人已冒生命危險去,點解唔係讚反而咁樣講呢,係咪?

水晶宮

美國佬及其契弟作惡多端,人渣

hungng    發表於 23-2-10 16:06

子爵府

BKFinder 發表於 23-2-10 13:44
你先至扭曲,我幾時話罵美等於罵救援?

主要係樓主呢句

你真係好霸道,夾硬屈樓主話救援人員,又道德綁架人哋啲救援人員家屬,總之喺呢個post上邊,好多人都唔認同你。
你嘅用戶名叫BK, 唔代表你係BK代言人個個都要認同你, 你唔滿意自己開個POST再講囉, 有姊妹話你閱讀障礙真係啱,

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

無人話過佢地喎 係你自己過度解讀
我都唔覺樓主怪緊救援人員
主要係怪緊政治行先既國家

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

MC媽 發表於 23-2-10 13:53
你真係好霸道,夾硬屈樓主話救援人員,又道德綁架人哋啲救援人員家屬,總之喺呢個post上邊,好多人都唔認同 ...

認同

伯爵府

MC媽 發表於 23-2-10 13:53
你真係好霸道,夾硬屈樓主話救援人員,又道德綁架人哋啲救援人員家屬,總之喺呢個post上邊,好多人都唔認同 ...

佢成日係咁架, 自己扭曲咗人哋嘅原意,然後監人乃後

珍珠宮

木土土 發表於 23-2-10 09:11
咪係,咁點解香港派人去土耳其,唔係敘利亞?因為政治立場,還是買美國怕?樓主係咪應該要求特首李家超作 ...

怕比美國制裁囉!香港靠金融,做事梗係要避重就輕。

當年滙豐香港分行咪因為怕比美國政府搞,為求自保砌左孟晚舟生豬肉。

敘利亞有國家出面支援救助,國家夠硬淨,唔怕美國佬直接揾佢開刀。

珍珠宮

cattz288 發表於 23-2-10 08:46
係囉,連挖野都用人手

起碼放寬救災類用品制裁,各國可以運送挖土機之類入境,比佢地國民自救都好呀。

美國唔救無問題,唔好搞到其他國家想救都唔得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 23-2-10 14:48
起碼放寬救災類用品制裁,各國可以運送挖土機之類入境,比佢地國民自救都好呀。

美國唔救無問題,唔好搞 ...

真正賤國,口口聲聲講人權乜乜物物
放下自在

子爵府

今次重災區係土耳其,所以各國也集中幫助土耳其。

子爵府

平平常常 發表於 23-2-10 14:48

美國唔救無問題,唔好搞 ...

認同

首頁

尾頁

跳至