自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

happyty 發表於 23-7-20 22:34
想問下學校推薦和校長推薦是否兩樣嘢?

是兩樣野,不同推薦計劃

DSE放榜|炎明熹未放榜已入理大‎甚麼是學校推薦直接錄取計劃?
https://www.hk01.com/article/921227?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
(emoji)放榜必睇(emoji)線上教育及職業博覽:https://bit.ly/3pMODl2
attach0/tmp/php1sH9ce
attach1/tmp/phpoJQkQv

男爵府

薯圈 發表於 23-7-20 16:29
我剩係好好奇炎考左咩野成績 ?

X2
因為好似冇乜時間讀書就去考DSE ! 睇報導話考試前兩天都在內地登台。

伯爵府

好媽媽勳章

POD 發表於 23-7-20 12:44
其實大家都唔好勞氣啦, 事實勝於雄辯, 炎係有實力讀落去, 咁證明呢個offer比佢係啱, 相反佢無實力, 依家收 ...

其實我唔明點解要針對炎明熹入POLY. 學校校長認為佢有才能, 所以直接推薦入U, 大學有權唔收.
如果收, 即係認同. 甘有咩好拗呢?

我女學校都有兩個被校長推薦入左HKU及CU, 又係唔睇DSE成績就收左. 因為呢兩位係全級頭 1 , 2名...另外有3個QUOTA係推薦信, 要IN, 再睇有無CO. 我女有CU既CO. 成績達標, 依家等8月正式出OFFER.

1314625    發表於 23-7-21 09:42

珊瑚宮

講真,有D運動或音樂收佐,又話五公平,老實講人哋都用咗好多時間把尺係每個人心中都五同,點解成日要公平人生很苦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

一向就算小學中學都有條特異功能隊,名校讀書叻既人好多,所以一見D無論音樂/運動或者其他專長既都流晒口水,通常覺得唔公平既一定係無樣叻既人

男爵府

littlecar 發表於 23-7-21 10:18
一向就算小學中學都有條特異功能隊,名校讀書叻既人好多,所以一見D無論音樂/運動或者其他專長既都流晒口水 ...

呢啲真係要佩服家長及小朋友長期付出嘅努力,佢哋值得擁有,我自問無能力做到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

RoseRosa 發表於 23-7-21 10:27
呢啲真係要佩服家長及小朋友長期付出嘅努力,佢哋值得擁有,我自問無能力做到。
...

我都無咁多時間同心機, 所以唔會覺得唔公平, 人地付出真係好多, 好似GIGI 咁又讀書又表演, 其實一D都唔容易

子爵府

大家咁諗,poly 自己都想收gigi 啦,poly 自己都有著數的。將來學校多一個出名,有成就的校友,gigi 的時裝設計同學又多一個渠道打入娛樂圈,多一條出路,全部win win

伯爵府

angiehouse 發表於 23-7-20 10:17
甘我寧願佢專注唱歌,唱歌應該最岩佢,做下一個天后,有時吾可以樣樣都要
...

呢個世界就係有人可以樣樣有!
有人天生樣靚身材好,有富爸爸,學霸,有才華,有高富帥老公⋯⋯
有人可以係DSE狀元,唱歌又天籟之音,口才又好⋯⋯
炎有好歌喉都要把握機會,去學唱歌,再要夠大膽去參加比賽。佢響大陸搵真銀都要舟車勞頓,要付出的。佢比校長推薦入理大又決定去讀,我覺得佢如果畢到業係人地本事,分配到時間。
樣樣有得嚟,佢擁有嘅嘢都需要付出的。搞得掂,點解唔可以樣樣有?
有D人話,希望佢唔好成日去登台商演浪費資源。人哋去到登台但又畢到業的話,點浪費資源法?我讀大學時,都有人成日走堂,但考試無問題畢到業,人哋有本事,有乜問題呢?

子爵府

aidan08 發表於 23-7-21 10:47
有人天生樣靚身材好,有富爸爸,學霸,有才華,有高富帥老公⋯⋯
有人可以 ...

因為佢哋覺得炎入到大學就是唔合理
因為佢哋認為炎無嗰方面才能
因為佢哋知道炎付出努力唔夠人哋多
因為………………下刪一千字再輪迴
所以結論喺炎唔可以入大學,並會預言如果炎入到大學一定無心學

珍珠宮

aidan08 發表於 23-7-21 10:47
有人可以 ...

是但啦,尼度都系對人不對事的,好多都系加上顏色,曾將何時雙非比尼度d人鬧到死,鬧用幾多香港資源,大學校長又話佢地黑箱作業,包庇黑暴自己友,今次就連少少質疑個panel都吾得,雙標到甘,無言,我對佢無喜歡無厭惡,又吾洗吾抵得佢,只系有自己意見

水晶宮

1314625 發表於 23-7-20 23:27
是兩樣野,不同推薦計劃

DSE放榜|炎明熹未放榜已入理大‎甚麼是學校推薦直接錄取計劃?

原來有這樣的分別 謝謝

子爵府

lihomahk 發表於 23-7-21 11:16
因為佢哋覺得炎入到大學就是唔合理
因為佢哋認為炎無嗰方面才能
因為佢哋知道炎付出努力唔夠人哋多

叫買樓薑都申請囉,睇下人哋收唔收

伯爵府

angiehouse 發表於 23-7-21 11:36
是但啦,尼度都系對人不對事的,好多都系加上顏色,曾將何時雙非比尼度d人鬧到死,鬧用幾多香港資源,大學 ...

其實質疑個panel 如果有理有據都無問題,但我真係睇唔到D質疑嘅人有乜理據?個計劃就係校長推薦,面試,院校覺得合資格,然後取錄。質疑D乜?人哋有名氣唔可以同時有資格入讀大學咩?

珍珠宮

aidan08 發表於 23-7-21 13:16
其實質疑個panel 如果有理有據都無問題,但我真係睇唔到D質疑嘅人有乜理據?個計劃就係校長推薦,面試,院 ...

我無理據,難度話佢面試得好又有理據?如果咩都吾洗有疑問果時港大校長話講陳文敏就ok啦,洗咩質疑丫

伯爵府

angiehouse 發表於 23-7-21 13:40
我無理據,難度話佢面試得好又有理據?如果咩都吾洗有疑問果時港大校長話講陳文敏就ok啦,洗咩質疑丫
...

咁又有乜理據去懷疑佢面試得唔好呢?

如果無特別理由懷疑佢面試得唔好,嗰二百幾個成功由呢個推薦計劃入到大學嘅人,係咪都需要質疑?所以,你基本上係質疑呢個計劃?

珍珠宮

aidan08 發表於 23-7-21 13:49
咁又有乜理據去懷疑佢面試得唔好呢?

如果無特別理由懷疑佢面試得唔好,嗰二百幾個成功由呢個推薦計劃入 ...

我無話佢面試好定吾好,你講得岩呀,只系好奇尼個計劃點評

伯爵府

angiehouse 發表於 23-7-21 13:52
我無話佢面試好定吾好,只系好奇尼個計劃點評

其實就算成績一模一樣,甚至成績差一點嘅學生,只要有面試,亦可能會因為面試而取得學位。考大學、考boarding school 都係咁。面試其實就係考試其中一部分,有好多院校、好多科目,面試比重佔好高份額。呢樣野,好難有客觀標準。

好記得十幾歲時識一班在工業學院讀設計嘅人,佢哋多數讀書成績麻麻,終極目標都係想讀完TI通過面試入到大學。嗰班人當中,最後入到大學的其中一個女仔,就被其他同學覺得佢平時設計功力麻麻,唔係有料之人。但個女仔好靚女,present 時有自信,談吐大方。呢種人面試特別著數。

藝術科目唔重視成績,面試一向好重要,而面試真係非常主觀嘅一件事。藝術亦本身係非常主觀,無太多客觀標準。

男爵府

雲妮彭 發表於 23-7-21 09:37
其實我唔明點解要針對炎明熹入POLY. 學校校長認為佢有才能, 所以直接推薦入U, 大學有權唔收.
如果收, 即 ...

想請問係咪每間中學都有呢個推薦計劃?因我小朋友明年升中,想了解多d,謝謝(emoji)

男爵府

唔好咁天真啦
外國啲名校,有錢佬捐錢,仔女好易入到
人地又會同你講咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊