自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

961123 發表於 23-7-21 19:25
恆大收左?英文2?

係呀,所以收到email通知時都好suprise

大宅

23april23 發表於 23-7-21 22:57

請問英文2也可入恒大嗎?

男爵府

23april23 發表於 23-7-21 22:57

係咪放榜後直接去院校報名及即時面試架?

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

23april23 發表於 23-7-20 13:12
阿女DSE成績best5係32343,恒大取錄學士學位,HKCC取錄副學士,阿女鍾意HKCC但驚上唔到Poly year3,恒大就 ...
上year 幾好睇天時地利人和, 預最worse case 會入番year 1 (我仔D同學試過, 不過係HKU 水泡科 year 1, 叫做好過無) 但你揀得HKCC 就要take risk 囉, 首先就未必入得番心儀個科, 其次係, 如果真係入到但又開Year 1你接唔接受到... 但入恒大, 師資都好, 只係佢始終都唔係主流八大, 我估比人感覺頂盡去到BU level咁, 始終city poly 都比人感覺會好過佢, 要睇佢自己點權衡利弊

子爵府

回覆樓主:

恆大degree,工作幾年,再pt讀八大碩士不是更好?何必去asso同人鬥gpa又唔知去唔去到yr3?有時啲tutor比分又好主觀,無謂博。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-20 14:28
唔出奇
我女有同學差一分入唔到hku nursing, 非卿不娶(仔嚟嘅),堅持讀HD都唔要其他offer
然後爆4駁上de ...

男同學好爭氣

公爵府

牛年勳章

Vengerov 發表於 23-7-23 00:40
恆大degree,工作幾年,再pt讀八大碩士不是更好?何必去asso同人鬥gpa又唔知去唔去到yr3?有時啲tutor比分 ...

因為有好多人好似35樓咁,覺得唔係三大或者八大嘅學位,全部都係垃圾!
冇人會承認、永遠搵唔到工,冇曬前途!
所以打死都唔想去恒大讀!

伯爵府

我仔今年9月恒大year 3 ,佢讀BBA(PA), 呢兩年佢嘅GPS 都好高,可以轉U,但佢堅持唔轉,因為恒大同出面嘅公司connect 極好,師資亦好,當然你要睇吓自己小朋友鍾意讀咩科,如果真係商科,恒大配套的確係好

複式洋房

23april23 發表於 23-7-20 13:12
阿女DSE成績best5係32343,恒大取錄學士學位,HKCC取錄副學士,阿女鍾意HKCC但驚上唔到Poly year3,恒大就 ...

請問是否中,英文無3都可以報恒大學位?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔DSE十幾分,得asso同恆大學offer,爭扎好耐選了他選了大恆大degree,諗住萬一駁唔到,起碼私大保證有個degree先。
仔性格唔係話懶,但比較隨遇而安,鬥心不強。但在恆大讀了一年後佢真係覺得不足,不太開心。真心想入返好D大學,才開始努力讀書,目標trans U.
Year 2呢一年佢全力發(emoji)終於GPA 夠高分,trans U成功,駁返城大year 3自己讀果科。
佢「兜」了少少路,又要好刻苦,因為真係科科要好高分。但係我好安慰,因為見到佢真正成長識為自己打算和爭取。
佢Trans U成功後更積極和自信,好自覺籌謀intern,為工作舖路。
我地現在回看,人生歷練,我覺得比當初佢DSE高幾分直入到城大更可貴。

子爵府

agugi 發表於 23-7-23 08:58
我仔DSE十幾分,得asso同恆大學offer,爭扎好耐選了他選了大恆大degree,諗住萬一駁唔到,起碼私大保證有個 ...

大宅

月希 發表於 23-7-20 16:44
上唔到8大Year 3..
如成績唔係太差..或者可以入8大既Year 2的..

請問你講岩岩過2係咪指GPA2?知唔知如恆大學士畢業,搵碩士讀易唔易,定都係睇成績睇學科?

大宅

agugi 發表於 23-7-23 08:58
我仔DSE十幾分,得asso同恆大學offer,爭扎好耐選了他選了大恆大degree,諗住萬一駁唔到,起碼私大保證有個 ...

係呀,始終見到仔女識唸長大係最安慰,當然因為最後成功就仲開心。請問trans U GPA係咪真要爆4,同埋城大果科多唔多人爭?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

VRbaby 發表於 23-7-23 09:09
係呀,始終見到仔女識唸長大係最安慰,當然因為最後成功就仲開心。請問trans U GPA係咪真要爆4,同埋城大 ...

仔話多人爭,仔冇爆4,我忘記幾多,因為佢計幾個sem average,應該大概是3.7 ~3.8(另外要interview)

大宅

Sweetiess 發表於 23-7-20 17:39
係有可能駁唔到year 3的,當asso/副學士個GPA唔太靚,又或就算靚但唔算最top個幾位,都有可能入唔返八大的 ...

社工學位係難駁,我表弟太空社工,GPA3.9,報曬社工學位冇一間有offer,連Y1都冇 最後讀一個top up ,入到去有一半人都係社工HD或社工副學士

大宅

credit9999 發表於 23-7-22 22:47
請問英文2也可入恒大嗎?

係,我女英文得2,dse前zoom面試的。

大宅

yuenhenry1113 發表於 23-7-22 23:46
係咪放榜後直接去院校報名及即時面試架?

唔係,喺dse前zoom面試的。

大宅

Piggy2Piggy 發表於 23-7-23 08:38
請問是否中,英文無3都可以報恒大學位?

我女中文3,英文2,數學3,通識4

大宅

agugi 發表於 23-7-23 09:15
仔話多人爭,仔冇爆4,我忘記幾多,因為佢計幾個sem average,應該大概是3.7 ~3.8(另外要interview)
...

其實已家同學之間程度差好少,變成競爭激烈

男爵府

kaheiboy 發表於 23-7-20 18:03
我都聽過CC要求好高,通常爆4穩陣上8大,其實都有好多top嘅學生,冇3.8都有d危。

...

其實GPA 係點計?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊