自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

象牙宮

honeyBB 發表於 23-8-21 18:20
我冇鬧番佢,因為,佢好激動(我諗佢覺得自己樣衰咗),仲好快就走咗。。。我呆咗,冇諗過佢咁痴線。
上個 ...
其實好多人好禮貌既!
好似你咁講,可能佢哋覺得自己好樣衰,
反應大.
試過港鐵個女人大家企對面,
見到佢無拉拉鍊,打眼色佢又手勢,唔該.
見過男人無拉拉鍊,但我唔會出聲.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mercurycc 發表於 23-8-21 18:31
其實好多人好禮貌既!
好似你咁講,可能佢哋覺得自己好樣衰,
反應大.
係呀!你講完,又令我醒起,早幾日見到個中學生男仔,佢背囊打開晒,佢又走得快,都驚佢跌咗嘢唔知,我咪走快啲追佢,話佢知拉鍊冇拉呀!個男仔擰轉頭睇個背囊,拉完拉鍊之後,向我俾like...哈哈,好可愛

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Gorgor0612 發表於 23-8-21 18:06
好明顯ka! 以前响公司我左手攞住個iPad 右手攞住個杯,拍卡開門,有個後生二十幾歲同事企响度等我開埋門比 ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 miu~miu 的帖子

好無禮貌!

水晶宮

回覆樓主:

盡量教好自己嘅仔女,哩個社會就會多一個好人正常人
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

miu~miu 發表於 23-8-21 18:20
吓? 好過分喎
個吓係大聲㗎,鬧完我佢又跑走咗,引到周圍既人望住我,以為我真係傻婆

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

honeyBB 發表於 23-8-21 18:37
係呀!你講完,又令我醒起,早幾日見到個中學生男仔,佢背囊打開晒,佢又走得快,都驚佢跌咗嘢唔知,我咪走 ...

抵讚
[img=500,400][/img]

大宅

回覆樓主:

身教都好重要。好多人根本唔應該生仔。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女响商場推門,見後面女士推bb車,好心hold住度門,等佢地過,點知位女士當老馮咁,一句唔該都無,仲眼望望咁。

我女都話,點解啲人會咁無禮貌架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

miu~miu 發表於 23-8-21 17:03
早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係 ...

呢一代好多都係咁,我同妳-樣,不過係巴士上,我遞埋個銀包比佢,又係唔識講唔該,不過都慣了,我公司都有呢啲人

男爵府

早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係 ...
可能社恐

水晶宮

Gorgor0612 發表於 23-8-21 18:06
好明顯ka! 以前响公司我左手攞住個iPad 右手攞住個杯,拍卡開門,有個後生二十幾歲同事企响度等我開埋門比 ...

公司個後生女,都係企定門後等我拍卡,拉埋比佢入先,不過仲識講唔該

水晶宮

honeyBB 發表於 23-8-21 18:20
我冇鬧番佢,因為,佢好激動(我諗佢覺得自己樣衰咗),仲好快就走咗。。。我呆咗,冇諗過佢咁痴線。
上個 ...

青春期,可能有d比較內向怕羞或者覺得好瘀, 所以唔識反應或者唔想道謝, 驚比同學笑

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

琛媽 發表於 23-8-21 18:42
盡量教好自己嘅仔女,哩個社會就會多一個好人正常人

係架, 我返家都同我仔講喱件事, 希望佢留意下自己言行舉止

珍珠宮

小星星1 發表於 23-8-21 18:46
呢一代好多都係咁,我同妳-樣,不過係巴士上,我遞埋個銀包比佢,又係唔識講唔該,不過都慣了,我公司都 ...

咁又係, 我公司都好多

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得身教好重要,父母冇禮貌,下一代又何來禮貌!我試過按住部電梯開門掣,等兩班人入𨋢,有兩個應該是媽媽及三四個小朋友,佢哋應該係去烘焙店上整蛋糕課程,我都係去烘焙店買麪粉,佢哋入晒電梯後,一聲唔該都冇,所以佢哋嘅小朋友點會有禮貌

子爵府

回覆樓主:

諗起有內地年輕人幫懷孕的我開門。去內地食肆又超有禮貌啲後生。估計教育問題。我試過係高鐵站提有個內地後生女個背囊打開咗,佢都有謝謝我。

男爵府

ricecooking 發表於 23-8-21 18:58
青春期,可能有d比較內向怕羞或者覺得好瘀, 所以唔識反應或者唔想道謝, 驚比同學笑
...
係廿幾 OL,唔係中學妹妹仔。

子爵府

宜家响餐廳食飯,兩男女,隔離應該係做康復治療嘅院社醫護,不停高談濶論,病人嘅病情、私隱,嫌老人家慢、聴唔明、蠢、乜嘢過身前、家當好少……….. 嘈到死滋擾食客,無禮貌,仲超無品
無病無痛使鬼你照顧咩!!!羞恥

子爵府

2024年龍年勳章

唔好激心,太多呢類人
我遇果個更冇禮貌,彎低腰執起比佢,佢木無表情由我手攞返都冇講過一句野。我忍唔住話佢無禮貌,佢都無反應,我再講第二次,佢屋企人就對住佢話:係喇!咁無禮貌!但佢哋依然都冇同我講句唔該。所以,唔洗上心,原來一家人都係咁

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊