自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

老公教落,揀唔到就揀個平既
如果我有能力,會俾自己仔女讀獸醫,動物比人類單純

男爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-8-30 22:12
喺香港醫貓/狗、分分賺錢多過醫人~

仲要出事無仇報

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

無錢留港, 有錢外國, 如果係我會面對現實

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

peas 發表於 23-8-30 22:36
由於當事人參加咗cu medicine嘅迎新營, 對該學校&學科、同學等已有相對的認識、喜好和歸屬感, 反而去英國 ...

Bristol 9月中就開學,唔夠3星期。如果乜都未搞,未有簽證未安排住宿,趕得切嗎?

佢一路拖住,係咪某程度反映咗佢想留港升學,對赴英好多憂慮?

珍珠宮

係枉,如果去外國,唔係好多野要準備咩?係咪佢自己想留中大讀醫?

大宅

traeh 發表於 23-8-31 15:03
Bristol 9月中就開學,唔夠3星期。如果乜都未搞,未有簽證未安排住宿,趕得切嗎?

佢一路拖住,係咪某程 ...

已有簽證,已有宿舍,已出機票

伯爵府

mother904 發表於 23-8-31 13:23
因為獸醫學院黎講, Bristol通常高過Cambridge,當然大學排名每個榜都不同。

英國而家有七間大學有獸醫讀 ...

啲排名個個有唔同標準,俾我一定唔會理,有Cambridge 都唔去去Bristol冇可能囉 不過search 咗幾個英國榜又冇發覺Cambridge 排低啲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

peas 發表於 23-8-31 15:09
已有簽證,已有宿舍,已出機票

如果故事係真,當事人猶疑到咁既地步,佢仲適唔適合讀醫讀獸醫? 佢入學決心未夠,醫人醫動物時有時唔可以咁猶疑架喎... 或讀醫科先囉,同時認清自己興趣同科目內容,唔鍾意就轉科或畢業後讀獸醫。

大宅

peas 發表於 23-8-30 22:17
牛津冇獸醫讀的, 劍橋就有, 我當事人嗰間獸醫學科排名仲高過劍橋

我選獸醫

子爵府

peas 發表於 23-8-30 22:36
由於當事人參加咗cu medicine嘅迎新營, 對該學校&學科、同學等已有相對的認識、喜好和歸屬感, 反而去英國 ...

單睇呢段
我建議佢留港

大宅

城大獸醫,分數要求高嗎?

子爵府

peas 發表於 23-8-30 22:03
兩邊都meet 到offer, 到今日都未決定,大家有什麼意見?

當事人決定啦,佢鍾意從事乜嘢職業?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

peas 發表於 23-8-30 22:25
University of Bristol

RVC 係#1. u of Bristol 會高過 Cambridge? 我有2個朋友仔女, 一個讀 Cambridge vet, 一個讀Bristol vet, Cambridge 收生要求高d。其實佢考到RVC, 不過抵唔住Cambridge 嘅魅力。

大宅

travelman 發表於 23-8-31 16:02
城大獸醫,分數要求高嗎?

best 6科 34分或以上 (include eng math chem bio), 英文至少要level 5, 再加一啲動物有關嘅工作經驗等等

大宅

ChloeMa 發表於 23-8-31 17:23
RVC 係#1. u of Bristol 會高過 Cambridge? 我有2個朋友仔女, 一個讀 Cambridge vet, 一個讀Bristol ve ...

bristol在英國獸醫學科上排名僅次於rvc及edinburgh

子爵府

兩邊都meet 到offer, 到今日都未決定,大家有什麼意見?

mbchb

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

比我就揀中大,救人好啲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

讀醫,除了可以做醫生,仲可以做科研,當然有偉大理想容易揀d
放下自在

男爵府

mizuho 發表於 23-8-30 23:20
建議留港讀中大,讀完人後真有興趣可以再讀個vet

我都覺咁好好(emoji)(emoji)

男爵府

peas 發表於 23-8-30 22:17
牛津冇獸醫讀的, 劍橋就有, 我當事人嗰間獸醫學科排名仲高過劍橋

喺咪愛大

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊