自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

唔會做到完全唔理/放手。
好似我早兩日煮飯唔小心辣親手,我媽都text我幾次問有冇搽藥膏。

大宅

牛牛牛牛 發表於 23-9-13 11:41
我覺得每個年紀都好難完全放手,就算成年大學生去參加迎新營都可以出事,有時未到嗰個年紀,教定佢又未必明 ...

18....名義上放手,暗地監視。
老老實實邊有得放手,有子女就長憂99啦

大宅

我諗我到個女長大都放唔到手,唔係事事監管,而係個心會記掛住,希望到時佢唔會話我煩

男爵府

唔理定義係邊方面唔理…成年後病左都會理..考試工作小學都已經唔理

珍珠宮

我會等到佢18歲,因為成年之後你想管都好難。不過我並不會因為佢成年而完全唔理,有陣時我都會不時提點,例如要注意個人安全。

珍珠宮

paradiso 發表於 23-9-13 14:29
仔女18歲出去外國讀書,無父母係身邊,有乜事要自己處理,學懂獨立,唔再倚賴父母,這就是放手的時候 (當 ...

今日聽到一單係美國一間教會,但在世界各地唔少地方有傳教。在美國已經有唔少law suit。活躍傳教於大學生.香港亦有佢分支,在大學附近,還有單位租給大學生,方便洗腦,操控,同大學求救亦無用,學校話幫唔到。之前韓國邪教報導已覺恐怖。朋友講呢個教會,更國際化。

父母同仔女溝通好緊要,事先教導,有需要時預先親身安排,保持良好關係,早些察覺問題,以防仔女易受有心人影響,效果嚴重

公爵府

hashtag影視迷勳章

我從來都不覺得要放手,佢一日肯比你理,而你又想理,就理啦!又有時候,時候到了時機到了,你想理,唔想放手都不由你話事了。所以洗乜諗咁多,順其自然啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

bbc2018 發表於 23-9-13 20:34
今日聽到一單係美國一間教會,但在世界各地唔少地方有傳教。在美國已經有唔少law suit。活躍傳教於大學生 ...

宗教依家嘢,出起事上嚟都未話唔驚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

每人放手定義唔同

我認為,無論佢幾多歲,都要同子女保持溝通,盡量做到真正傾偈。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

中二就冇理功課, 當然中學/大學選科, 會關心下, 睇下佢需唔需要長輩同佢分析。 當然, 有時心理輔導又或者人生方向, 仍然會繼續支持、留意。 其他就由佢自由發揮。

珍珠宮

入大學後會少理佢嘅事,但呀仔仍做每樣決定前先問問我地意見

男爵府

cmcn 發表於 23-9-13 19:59
18....名義上放手,暗地監視。
老老實實邊有得放手,有子女就長憂99啦
...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

仔女正正常常,結婚我就真正放手,唔生性嘅,想放都放唔到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊