自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珍珠宮

絕對明白嗰種不安,但媽咪要放鬆自己,小朋友讀書開始就係陸陸續續嘅耐力測試,往後十幾年都要面對各種不確定因素,到大學申請就白熱化,加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

自己細個都係讀啲普通學校,無諗過要仔女去考呢D 咩名小學
大個見有D名 (定係神? 總之成日聽果幾間) 校上去讀非3大仲要水泡科果類, 成件事梗係覺得有D奇怪...

大宅

其實到時小學生活你可能發現更多不似如期
你要調節自己
否則第日你更辛苦
無論津校 直資 定 私小

侯爵府

畀面勳章

milkteabb 發表於 23-10-10 11:07
當年小朋友考小學時的確係幾個月都plan唔到旅行。

利申: 最後考唔到, 靠大抽獎。

唔好話小學,我女今年上大一,我哋由佢考完dse都唔取plan去玩,因要等大學出面試時間表。

難聽啲講句樓主要全世界圍住你轉

子爵府

2024年龍年勳章

Pass咗先去旅行囉
今年唔得,下年囉,再下下年都得掛
去旅行唔一定要十日八日
Plan唔到咪去短途2日,3日
方法總比困難多

子爵府

2024年龍年勳章

PW530 發表於 23-10-10 12:13
唔好話小學,我女今年上大一,我哋由佢考完dse都唔取plan去玩,因要等大學出面試時間表。

難聽啲講句樓主 ...

一啲都唔難聽,人生就係充滿無奈,唔會樣樣就晒一個人,等於依家啲人成日講社會責任,自己就冇責任嘅

侯爵府

牛年勳章

其實某程度上明白樓主,考直私過程當中我留意最多係成個申請同面試流程,學校對家長同考生安排,因為家校合作間間學校都講,但點樣position自己學校同家長以至考生,喺安排同溝通細節就睇到。喺成個考小過程接觸過好多直私,尤其疫情嚴重其間,安排上真係能睇到好respect家長同考生嘅,的確唔多,有部分亦因為喺過程中見到安排同自己預期不一,雖有報名但都無去面試

水晶宮

學校就唔到你旅行嘅時間就叫自私?

子爵府

polliebb 發表於 23-10-10 11:36
好似我仔學校,有家長怨學校普教中,怨學校要學樂器,成日嘈,唔明當初點解要揀
...

呢啲我覺得好好笑,普教中呢啲,報之前唔知咩,咁都有得怨?之前某校迎新話呢度普教中,竟然有家長大叫「有冇搞錯啊?!」埋怨聲此起彼落,報讀/入學前唔知架咩???好痴線

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

咁奇怪嘅,話接受唔到又去考嘅

我當年考近屋企既幾間直資,得就得,唔得就算,無特訓小朋友,當去見識同玩。我唔明既然你接受唔到,點解仲睇得咁大咁緊張,唔係更加放鬆無所謂嗎,反正無呢啲直資私校,你也不是派自己屋企附近小學嗎?現在唔係反而多個機會比你跨區試其他小學嗎?其實你想點?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你選擇希望小朋友入咩學校,學校都有權選擇你,要跟佢方式去玩都好合理,你唔想跟可以揀唔參加,唔報直資學校。唔一定私校先有好學校,選校亦不可只看名氣,要真心了解下間學校是否適合小朋友,幫助佢發展所長。我果兩個雖然唔係讀咩名校,但幸運揀岩學校令佢地發掘到專長,學校比好多機會給予訓練及累積經驗。

子爵府

考小係一個漫長又折磨人既過程,家長真係要抱住積極心態同決心先捱得過。等待2nd in 時間表應該算係過程中最唔痛苦既一環,因為應該已有心理準備。希望樓主調整心情,之後順順利利考到心儀小學。

我都有個細既要考學校,希望佢今年年底前有offer,下年spring break 就可以開開心心去旅行。

子爵府

回覆樓主:

K3,你預開學後9-12月係面試高峰期,去不到旅行。K2尾 7-8月可以去。K3農曆新年/復活節也可以去。呢啲日子學校都有長假期。如果冇offer,6月大抽獎又失敗,K3 7-8月就不要行開,要叩門。

varievarie    發表於 23-10-10 13:41

伯爵府

回覆樓主:

真心,唔滿意可以唔玩呢個遊戲,等派位順應天意,但你又唔得喎

男爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:24
我當然知去旅行, 年年有得去.
前幾年疫情去唔到, 今年係K3, 應該係最free可以去旅行既一年, 所以想 plan ...

其實唔覺得學校自私 每間學校有自己時間表。
考小學一向9-12月唔可以行開。
唔去旅行又唔會有問題的。

侯爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:00
自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

會唔會樓主揀嘅都係名牌小學呢?
村校收生簡單好多喎,我記憶之中都無乜點準備interview

子爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:00
自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

入到仲受氣,下下靠家長發功,仲要交學費

子爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:24
我當然知去旅行, 年年有得去.
前幾年疫情去唔到, 今年係K3, 應該係最free可以去旅行既一年, 所以想 plan ...

唔覺得人哋講無謂嘢, 反而你做咗人父母就唔好咁細路仔脾氣啦,又冇人迫你去考直資私立嘅, 好多津校都好好㗎,唔好用受害者角度去睇件事先得㗎
你去考人哋學校,冇理由就你時間表呀嘛!再講,唔通你一家離開咗香港,喺外國讀書,你唔使就你仔女學校啲時間表咩,你咪一樣要就?
既然唔滿意某學校嘅作風同安排,咪唔好讀囉! 百貨應百客, 你唔滿意自然有其他人滿意。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

只係社會縮影...世界好難圍住自己轉...TUNE 下

伯爵府

回覆樓主:

既然咁不滿咪是但派到邊間就去讀囉……旅行要緊

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊