自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

上面好,一早去飲茶約10人仔可,午餐双餸飯约10人仔,晚餐又双餸飯,约30人仔可食飽飽,中間時間行商塲,最好用2元上去,一日不用5O元,咁計一個月用1500人仔,可蓄好多錢

珍珠宮

Png 發表於 23-11-7 12:12
其實北上消費最遠深圳計
交通費,過關時間應計入消費成本內
去一次來回大半日先化算

喺香港搵錢上去消費梗係過癮啦,難委人地深圳搵錢嗰啲,佢地唔係消費,佢地係生活呀,咁嘅生活指數佢地仲慘過我地呀,樓主呢啲不知民間疾苦嘅人真係好乞人憎

大宅

beebeeiloveyou 發表於 23-11-7 11:17
大家賺到錢去大陸消費感覺良好,因為係香港搵得多d!呢個已經係身處香港嘅優勢,唔好成日長他人志氣 滅自己 ...

認同,可以因為香港搵錢返大陸消費平啲而經常上去係個人喜好選擇無所謂,但唔好成日踩香港,唔好成日平較,根本都唔同情況點平
同埋依家香港有啲人只可以一面倒唱好大陸所有嘢 唔可以講大陸有任何問題,真係唔知咩心態

伯爵府

honoluluwendy 發表於 23-11-6 21:49
大家一齊黎估吓今早我係灣仔樓上茶餐廳食這個早餐幾多錢吖?
個早餐只有吞拿魚包一個,細如餐茶咁細杯既熱 ...

上48
下38

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

成日攞大陸優勢踩香港,但又攞香港人工,似唔似BK愛國人士講嘅「端起碗吃飯,放下碗駡娘」

978212    發表於 23-11-7 22:36

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

whyyou 發表於 23-11-7 12:26
喺香港搵錢上去消費梗係過癮啦,難委人地深圳搵錢嗰啲,佢地唔係消費,佢地係生活呀,咁嘅生活指數佢地仲 ...

係,點解咁平,大陸好多人,人工都係幾千蚊一個月,租又平,所以食野相對香港平,又大把人手,做飲食,4,50歲都無人請,服務自然好,你唔做,大把人做。
成日講平,對於深圳居民的生活,係一d都唔平。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

仲未開估...

伯爵府

honoluluwendy 發表於 23-11-6 21:49
大家一齊黎估吓今早我係灣仔樓上茶餐廳食這個早餐幾多錢吖?
個早餐只有吞拿魚包一個,細如餐茶咁細杯既熱 ...

樓主快啲開估啦

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1 呢間唔平, 不過普通咁都起碼$35+

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主快啲開估啦

伯爵府

whyyou 發表於 23-11-7 12:26
喺香港搵錢上去消費梗係過癮啦,難委人地深圳搵錢嗰啲,佢地唔係消費,佢地係生活呀,咁嘅生活指數佢地仲 ...

咁又唔使咁講,深圳消費有平有貴,窮人都有好多選擇,大商場先會貴,平民食早餐5蚊10蚊都有選擇,唔好講到佢地咁惨,但香港野貴係事實,平極都係貴

子爵府

回覆 阿花花 的帖子

咪係law,比較真係好多餘,比你番大陸住,個個月搵幾千蚊人仔,你又制吾制呃?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

seaheart88 發表於 23-11-7 06:31
香港啲高級餐廳服務係唔錯。。。不過深圳啲普通茶餐廳/食肆服務態度都好好。。。稍為高級嘅食肆服務就更好 ...

早排上廣州,有間茶餐廳服務好好,2個人叫左4杯野,
因買一送一,我地諗住慢慢飲,之後服務員見我地2人4杯野飲,主動幫我地打包另外2杯,包裝又好,無得頂。

侯爵府

幸福花海 發表於 23-11-7 13:30
咁又唔使咁講,深圳消費有平有貴,窮人都有好多選擇,大商場先會貴,平民食早餐5蚊10蚊都有選擇,唔好講到 ...

x2。出一次消費券加一次價,你生意好啲,業主就話旺舖加租,所有都轉移晒去市民身上。下下要食貴嘢至配有好服務??食普通嘢就預咗比人黑面冷待?恕不能認同。
所以明點解多咗人上國內消費,客人(西客除外)有俾錢㗎又唔係乞食,點解仲要體諒你生意難做心情唔好俾錢受氣呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

pochario 發表於 23-11-7 13:42
x2。出一次消費券加一次價,你生意好啲,業主就話旺舖加租,所有都轉移晒去市民身上。下下要食貴嘢至配有 ...

X 3 真系出一次消費券一次價,加一次最低工資又乘機加一次價,茶餐廳都加到40蚊一個早餐60蚊一個午餐,仲要D野唔好食。(應該廚房同樓面一樣負能量爆燈)

朝早7點半食早餐餐廳大把卡位又要人搭枱,西口西面落單,比錢又黑面,呢D全部同成本無關,基本上受過氣既我都唔回頭,其實我都無咩餐廳可以食。

男爵府

回覆樓主:

我有個苦惱,就係上去咩都想試想食,但上面一碗麵或一碟飯,很少欺場,足夠飽,中老年人會食唔曬添,香港嘅碟頭飯、樓主嘅檸茶、包、都係廿年前嘅65%体積,而家香港餐飲業係鬥hea、鬥騙、鬥大喊十,像夜"賓分",係政府送錢比商人,免租、搞埋宣傳、場地佈置、表演、清潔、保安、最重要d客係送上門,個代表性廿蚊四粒燒賣仲爆粗囂張網上回應,四粒燒賣是預製,只是蒸熱、功夫已盡少,參加商仲話旺丁唔旺財,全部統一口徑大喊十,客人掃碼落單自己拎茶水筷子都收加一,唔好見有餐飲倒閉以為真慘,呃左小企貸款、羅埋疫期人工津貼、伸請破欠另起爐造無人知。

伯爵府

起碼坐得舒服
唔會迫人搭枱
唔迫人坐埋一推
唔會限時限刻

大宅

回覆樓主:

香港好似係全球第三生活指數最高既地區。

別墅

shobi 發表於 23-11-7 00:11
無意思,幾平我都唔會為餐飯咁頻撲!所以呢啲比較對我嚟講係無意思!想平一定係自己煮!
同埋點投訴都無用 ...

(emoji)(emoji)

子爵府

2024年龍年勳章

阿笑 發表於 23-11-7 12:26
認同,可以因為香港搵錢返大陸消費平啲而經常上去係個人喜好選擇無所謂,但唔好成日踩香港,唔好成日平較 ...

在BK狂sell 返大陸消費好好好,
又不停踩留港消費差差差既人
你唔好以為一定係愛國人士呀
有些人就係想HK衰
HK一衰就產生民怨....後果自己諗
嗱!我話有些人,唔係所有人呀!

返大陸消費食平野係大家自由,開心就好
但都真係冇必要踩低HK
其實世界各地既外國人仍認定HK係美食天堂, 大陸野多油好咸,尤其D家鄉菜仍未入流。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊