自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

唔會,要使既就使

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

睇情况而慳

水晶宮

食嘢方面就唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

基本開支唔多, 所以平時日常消費都唔會點慳
同仔女出去食野隨意, 岩就食, 間唔中貴少少無所謂, 最緊要仔女岩食
一家人出去短途既/ 急既多數都搭的士
必須品會格下價, 同一樣野盡量用最平價錢買返黎
新鮮蔬菜只會買普通街市野,一份份無問題, 最緊要岩岩好, 唔好浪費
最怕係買完唔食. 唔用, 放到過期 / 掉
非必須品都唔會買 興趣既除外 唔想放多餘野響屋企
小朋友玩具無計, 係非須品, 但都要間唔時買下既氹小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

自己食會,買比家人食唔會

侯爵府

zitamamama 發表於 23-11-15 13:38
我以前唔會就住。但月月清。
最近見人介紹電子記帳,試行了兩個月,原來就住買可以月月慳萬幾,愛上了慳住 ...

咩係電子記賬?

男爵府

cecelc 發表於 23-11-15 13:33
對食唔會

×2

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會,需要用就買,不過我本身習慣用平價野。
例如護膚品用一百蚊以內就ok,見價岩會大量入貨,暑假去日本旅行掃左十幾支洗面膏,十幾盒面霜同三十幾袋面膜
少用名牌,所以洗的都是有限錢。

子爵府

回覆樓主:

大學畢業之前,一毫子一毫子都計住, 買 肉類只會 買減價 夠期嘅超級市場 肉類 買菜只買街市收檔嗰啲 幾蚊一份. 租住板間房 公用廁所廚房 大學畢業之後搵到嘢做到依家, 呢啲生活已經遠離我 好遠好遠. 我以後都唔要再慳住慳住洗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

對食唔會
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

買俾仔女,我比較捨得,貴D都ok。但對自己就好慳,尤其衣、食。
不過出入多數taxi,想省時間。

珍珠宮

食唔會慳,其他就會慳 d

男爵府

細個窮底,家人慳慣,吾知點解永遠都set一個limit比自己,老左發覺吾對路,自己享受吾到,仲有吾同人用吾同方法揾自己笨,eg問我媽借錢,自己細路妹都係,奉旨問屋企攞錢,因個個都以為我有錢,我自然會俾錢屋企,我真係蠢到加零一,所以宜家吾就住.lu.

不過,當然知道自己咩level, 名店就吾.會入亦吾會恨。

珊瑚宮

回覆樓主:

會呀~ 剛剛食咗個第二份半價既鐵板餐,本來諗住返屋企煮一蘭拉麵的

珍珠宮

以前一直都好慳
但經過封城一役,人生觀改變了,學會對自好啲。今年洗錢好似倒水 現在等緊年底bonus做收支平衡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

GreenMaDad 發表於 23-11-15 19:21
細個窮底,家人慳慣,吾知點解永遠都set一個limit比自己,老左發覺吾對路,自己享受吾到,仲有吾同人用吾同 ...

一樣細個窮底、家人慳慣
岩岩畢業試過買名牌、錶、貴價護膚品、做facial 食high tea buffet 之類,而家通通都厭曬
而家無咩特別用錢去享受 最想有自由有me time
隨意地去旅行 去行街掃小食 去露天cafe 飲杯咖啡百無聊賴地坐一日 而已⋯⋯

goldpiglet    發表於 23-11-17 03:53

子爵府

其實一份份唔代表一定唔好,分分有好野執。 我有朋友話佢要響city super買餸,其實貴都唔一定代表好。
食得貴都唔代表一定有營養

翡翠宮

回覆樓主:

唔會就住洗
覺得應洗則洗

侯爵府

donald63 發表於 23-11-15 13:32
如題, 買魚買菜,生果最好一份份果D, 簡平D餐廳, 食嘢食比較平D果D餐?

唔會
兩公婆基本都食最小5舊水一日
一星期都去一次放題,海鮮,燒烤
但又好衫,唔好名牌
老公就花錢喺車方面,我又好似冇乜嘢花錢,係除咗食。
但有時淘寶可以淘幾千蚊
總之想洗就洗,唔會特別慳

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

食 著,都會揀特價啲 覺得抵啲
但如果家居設備,睇醫生,呢啲就唔會貪平,會揀好的

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊