自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

redhot 發表於 23-11-19 00:30
我諗大公司工作嘅人一定比得起啦。普普通通七八萬人工點解租唔起兩萬樓?而家租金包晒差、管,已冇乜雜費 ...

我意思係內地人普遍收入有冇咁高

珍珠宮

ensureyip 發表於 23-11-18 23:54
內地俾得起二萬租嘅人真係比比皆是嗎?
你識大陸人多,想聽吓

如果喺上海,現在兩房大概85平新樓好區算OK發展商嘅樓盤月租都要¥15000-18000,出租率高。
既然去得香港,就會跟香港人工,$2萬月租對香港生活指數應該唔算太高。如果係外派香港,租屋、食飯都應該有allowance,$2萬絕對唔係問題,但外派一般會住貴啲。

伯爵府

回覆樓主:

睇下好唔好彩架咋,衰人無樣睇,如果家庭客無竉物,長租通常就好啲,住幾年先退租咪大執一次,預兩三萬,住到太爛,會要求租客執返靚執返乾淨,如果唔係會傾“比錢人執然後按金扣返”,後生果啲有機會叫朋友上來玩到好夜,嘈到被人投訴都有,太麻煩就會加租叫佢搬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 23-11-18 18:11
單位是月租約兩萬的檔次,租得呢個level單位的人可以嗎?

分享我哋租客:先後有印,星,日,中,連車位大約租4萬5,後3個係斯文有交帶,收樓內籠返黎正常,唔駛點大執,大陸嗰個仲租緊,但佢哋覺得俾得舊錢就要有相應服務,有時打黎話冷氣出風位乜乜,渠位疑似渗漏物物……我覺得打黎係密既,不過c6話正常唔算大問題,平時都係佢交涉,租左都就快3年,同埋準時過數交租,所以大陸人未必一定有問題,都要睇業主彩數會遇咩租客

珍珠宮

Happyhappylive 發表於 23-11-18 20:33
睇人品,每个地方都有麻烦人

啱,之前租比印籍家庭,收樓嗰下我真係嗌左出黎

侯爵府

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 23-11-18 21:34
未試過。但而家幫家人租比個本地高級公務員,煩到喊。個個禮拜搵我地。如果不是大單位難出租,真是不想理佢 ...

租俾本地專業人士/公務員是極度麻煩。因為接受教育多,恃住學識多懂得保障自己利益

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 23-11-18 21:34
未試過。但而家幫家人租比個本地高級公務員,煩到喊。個個禮拜搵我地。如果不是大單位難出租,真是不想理佢 ...

所以咪以為本地人就安全穩陣 分享下另一單啱啱早排發生,我哋另一個單位就係出租俾本地人家庭都年幾兩年,竟然博大霧唔交1個月,下個月照交,真係天真到以為我哋唔會check銀行單,俾左成個月時間佢都冇出聲直接打俾佢就詐癫納福又話要check下又話唔係香港好忙……不知所謂!!

珍珠宮

回覆樓主:

我舊同事租左俾b6,租客俾左成年租仲自費換冷氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小菜豆 發表於 23-11-19 01:24
租俾本地專業人士/公務員是極度麻煩。因為接受教育多,恃住學識多懂得保陣自己利益
...

係,親友租俾律師,好麻煩,佢同我親戚講: 你知我做邊行架啦

侯爵府

2024年龍年勳章

lovebobo 發表於 23-11-19 01:57
係,親友租俾律師,好麻煩,佢同我親戚講: 你知我做邊行架啦

複式洋房

redhot 發表於 23-11-18 23:32
我對個客背景冇懷疑,仲好滿意。佢同我ws係用繁體字,我覺得佢都好尊重香港人啲習慣。所以我其實屬意想租 ...

只要同租客講清楚唔接受分租,應該無咩問題。最擔心係有人租咗你間屋,然後自己做二房東,分租出去俾一班人,大陸嗰邊同人合租好普遍㗎

公爵府

回覆樓主:

我間屋兩次租客都係內地人,佢哋係香港做金融行業,月薪十萬以上,租我間屋只係兩萬蚊,一人住一房單位,我間屋得三百幾呎咋。準時交租,冇乜問題

大宅

回覆樓主:

租得呢個價位嘅通常學歷高有教養 香港人仲麻煩

大宅

回覆樓主:

我奶奶分別有劏房和單位出租。佢本自己文革時期嫁落香港,而家又搬回大陸住,好傾向租返俾大陸人。
我會幫佢開門俾人睇楼。大陸人主意落得快,多數即租即俾一年租。學區房,客換得密(每年一換),折舊快。會私下轉租好普遍,轉轉下可以連大件傢俱都搬走埋。

珍珠宮

manyan2014 發表於 23-11-19 11:14
我奶奶分別有劏房和單位出租。佢本自己文革時期嫁落香港,而家又搬回大陸住,好傾向租返俾大陸人。
我會幫佢 ...

多謝告知,呢啲習慣真係唔講唔知

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

睇彩數,要查你都查唔到佢
想認識多啲屯門友

大宅

租過2次大陸人,都係大公司專業人士,又係兩萬幾價位!
第一個未完約就自己唔交租就走咗,留低一大堆傢俬雜物,又偷偷地養動物,整到污煙漳氣!
第二次嗰個,準時交租,好企理!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sky_blue618 發表於 23-11-18 20:10
我租過聲稱喺香港做美容用品生意嘅單身女仔,身光頸靚,退租時管理員報料俾我知佢應該係被包養,日日有個60 ...

但你收回鎖匙的時候,不是也跟租客當面看看,是否有問題,需要扣按金?

珍珠宮

redhot 發表於 23-11-18 18:11
單位是月租約兩萬的檔次,租得呢個level單位的人可以嗎?

我租過比大陸學生,佢地好準時交租,最初重要親身去比,走時又會幫手問師妹租吾租,不過就有d污糟

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-11-19 16:09
我租過比大陸學生,佢地好準時交租,最初重要親身去比,走時又會幫手問師妹租吾租,不過就有d污糟
...

遇到好學生是會將你間屋pass比下一手,我都聽過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊