自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你似獨裁型父母,對自己囝囡要求過份嚴格,可能有時候需要嚴肅d,但絕吾可能完全一言堂有你講冇佢講,咁樣管教法吾多掂,只會令囝囡越來越反叛,我近排上網睇左一集"啟思同行",講點樣既家長可以管教好囝囡,我睇完都反思自己既管教方式,因為到小朋友大個少少,有獨立思想,就吾會再接受有你講冇佢講既溝通,好既管教就會培養到好既溝通,人都會正向d

別墅

2024勳章

llian 發表於 23-11-27 21:46
你似獨裁型父母,對自己囝囡要求過份嚴格,可能有時候需要嚴肅d,但絕吾可能完全一言堂有你講冇佢講,咁樣管教 ...
咁點樣嘅管教模式先啱?

伯爵府

晨悠 發表於 23-11-21 21:16
呢排同4歲仔好多拗叫,好唔開心...自問對小朋友的確無乜耐性,唔知係性格定咩問題,就算生完個仔都一樣,我 ...

唉,我都好攰,乜都不想理

複式洋房

rlene.c 發表於 23-11-28 15:42
咁點樣嘅管教模式先啱?

其實最好做到權威型父母,大家都係雙向溝通,父母有要求同時亦會高度回應囝囡既需求,哩類父母會為囝囡訂立界線,但亦容許囝囡起界線內自由探索發展,咁樣囝囡會覺得有自由度之餘亦符合到父母要求,我睇完哩集啟思同行之後,都開始學習點樣同自己個囡定底線,而且做每件事前都同個囡溝通左先,等佢明白媽媽既要求同背後道理,多d支持同真心聽個囡既諗法,我覺得果效吾錯,大家都可以上網睇下個方法

https://youtu.be/HO6RI09rIHA?si=jIUTwJogG2OaUnkb

男爵府

4歲其實真係叫最易handle ,幼稚園階段小朋友又易氹,而且學業輕鬆,是打好關係時機。仔仔學校或者出面通常會有D講座教家長正向教育,學多啲睇多啲,儲落親子關係,到青春期先見真章

珍珠宮

晨悠 發表於 23-11-23 14:45
我個仔零舍唔聽我話,好難具體講佢表現,因為佢淨係會蝦我,好似同我火星撞地球咁,老實講我要求都唔高, ...

呢啲一言九鼎仔,一定同同佢持相反意見
媽媽吾係女人由得佢拗

珍珠宮

我都覺得自己吾識教仔

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

晨悠 發表於 23-11-23 14:45
我個仔零舍唔聽我話,好難具體講佢表現,因為佢淨係會蝦我,好似同我火星撞地球咁,老實講我要求都唔高, ...

寫字出界好小事,我囡細個中文字都好樣衰
,咪尤佢俾老師鬧lor 。

子爵府

回覆樓主:

已經生左仔,唔好諗適唔適合啦…諗吓點做得好d啦…
4歲仲細,可能你會覺得佢難搞,比多d耐性啦…
到左佢14歲個時,我驚你嘔血咋,青春期仲唔聽話喎...

子爵府

2024年龍年勳章

我在20 年前已經知道吾可以擦亞仔的幼稚園功課, 當時校長講的, 小朋友的手指未發育好, 只要筆劃岩, 做齊功課已經好好, 寫得吾好, 老師有責任知道和再教, 你下下擦晒再寫過, 小朋友會不理解和不開心

下次你當遊戲咁, 叫佢找出一至二個真是好辱酸的字, 然後改左佢, 跟住有獎勵如生果美食, 試下啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊