自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-11-30 17:50
用完既野可以放二手出售
唔會花額外交通費
賺返少少食到幾餐

說起放二手,我個女真係有啲野同我慳到錢,佢讀到卷幼,然後除了第一年要買校服外,之後佢有師姐比二手校服。到我女畢業,我將佢啲二手書、用品 、舊校服超平放出,賣到少少錢。同時清左垃圾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

已經好耐係,個市跌到咁 乜都慳住
星期六日出街食,以前6-7百 宜家 3-4百

不過,1-2個月 都會出去食吓 buffet
如果慳到 出街食1蚊都要算住…… 返工返學果d 會頂唔順,仔女 c6 單叫 會比佢地叫豪d, 我多數選最平+ 每晚煮飯果度慳返

珍珠宮

Astra00 發表於 23-11-30 17:41
同意!除了疫情那段時間被逼囤貨,否則我都盡量不囤,清空下先。尤其是冰箱食物。
...

其實都唔止係疫情嘅時候嘅事,好多年前因為自己冇節制,見到乜嘢想買就買,但係其實真係用唔晒,嗰陣時甚至乎乾糧、藥物、skin care都係會擺到過期要掉晒佢, 最後連自己都覺得好浪費!又加上當時積蓄唔多,真係好怕坐食山崩,果下個人就真係叮一聲咁覺得唔可以再咁樣落去,而家買嘢唔使買到最好,品質中上價錢適中,而且又會等佢減價先會入貨。但新鮮食物嗰啲就冇得話真係減價先入貨啦!另外,買屋企嘅電器、電話嗰啲都要三思之後才做決定,so far真係好有成效。

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-11-30 17:30
真係要每個月有$儲先安心。

係。之前,現實世界有人寸我,話月月幫仔女儲雞碎咁多錢有何用。我應佢,儲少少都好過零呀!到佢有廿歲,筆錢就多啲架啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-11-30 17:53
說起放二手,我個女真係有啲野同我慳到錢,佢讀到卷幼,然後除了第一年要買校服外,之後佢有師姐比二手校 ...

能夠放得就放 或者俾人地
無人要先再拎去回收箱
除非太花時間去放
費事囤積舊物

水晶宮

LekGirl 發表於 23-11-30 17:54
其實都唔止係疫情嘅時候嘅事,好多年前因為自己冇節制,見到乜嘢想買就買,但係其實真係用唔晒,嗰陣時甚 ...

係!我需要才要買,咁係最慳到錢。千祈唔好因為贈品多就中咗計。有時咩買幾支牙膏送一大堆野,但其實都係羊毛出自羊身上!

翡翠宮

fungenergy 發表於 23-11-30 16:59
冇小朋友?有既話都好難做到

1個小朋友,到現在中學都係零補習、零興趣班。不過嚟緊供完樓,DSE會畀佢補下。

男爵府

Astra00 發表於 23-11-30 17:45
對!單係早餐,一家四口,當一日慳100元,一個月都成三千元!少數怕長計!
...

我覺得出街食飯最貴,不過都要取個平衡點去減壓,所以而家早餐和晚餐,自己煮。只有午餐才外出食。寫抵日常生活用品,得閒去隔價,有時超市特價會平過藥房,見買一送一先買。

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-11-30 17:57
能夠放得就放 或者俾人地
無人要先再拎去回收箱
除非太花時間去放

同意呀!放到就放,或比人,我都會做。我執我仔二手衫穿,佢大得快!我仔就執我老公衫穿,應該係得呢一兩年穿到。

珍珠宮

maymaysheep 發表於 23-11-30 10:26
講下我自己洗左去邊,就係阿仔k2,報左幾樣班就做左月光族最近,突然覺得無錢儲好無安全感,決定開始慳錢
...

有小朋友係咁架啦,捱吓捱吓好快就大學畢業。

個個父母都要經歷。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 23-11-30 17:55
係。之前,現實世界有人寸我,話月月幫仔女儲雞碎咁多錢有何用。我應佢,儲少少都好過零呀!到佢有廿歲, ...

絶對係,唔儲乜都冇,少少地儲,到畢業分分鐘幾十萬。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-11-30 17:31
我都會,雖然唔係多,不過都夠最少2,3次用量,啲樽仲可以拎埋去綠回收,慳錢又環保
...

牙膏短果隻手指公咁長用幾次
長果種高路潔一隻中指咁長既用到10次起碼
拎埋返屋企用唔好浪費
牙膏買啲超市清貨特價品既都係$10枝 120g
貼住黃色qr code 價錢牌
仲要25、26年到期

珍珠宮

Astra00 發表於 23-11-30 18:00
係!我需要才要買,咁係最慳到錢。千祈唔好因為贈品多就中咗計。有時咩買幾支牙膏送一大堆野,但其實都係 ...

仲有嗰啲你買滿幾多錢又或者買多幾多件有啲折扣,其實我計落錢係洗多咗,但係啲嘢又未必係好需要用,所以人哋咁講之後我就攞個電話出嚟計吓究竟我會唔會因為咁樣洗多咗錢,最後都唔會因為佢嘅優惠而再買多啲嘢…

別墅

maymaysheep 發表於 23-11-30 10:24
志同道合的請進,無興趣慳的請請不要進來

翡翠宮

RoseRosa 發表於 23-11-30 17:25
呢兩個月開始淘寶買衫…都係想慳錢

我哋好慳,但無喺淘寶買衫,內地通常上唯品會買,或者京東自營,貴精不貴多。但會利用淘寶支付優惠買呢2個網站購物券,務求用最低價錢買到優質心頭好!

翡翠宮

LekGirl 發表於 23-11-30 18:23
仲有嗰啲你買滿幾多錢又或者買多幾多件有啲折扣,其實我計落錢係洗多咗,但係啲嘢又未必係好需要用,所以 ...

仲有惠康送既印花
從來都唔會專登儲黎換野
本身超市賣好多野都貴
買咁多野換幾百個印花先換件好平買到既野超搵笨
我只會儲起黎放二手
有人要就寄
無就算

男爵府

littlefunpig 發表於 23-11-30 17:50
用完既野可以放二手出售
唔會花額外交通費
賺返少少食到幾餐

特別小朋友既物品,好多人會要,既可執番少少錢又環保

男爵府

brother4 發表於 23-11-30 12:44
x2,包14元4個可晚早午食,定期可有息好過放活期冇息

14元4個好抵,我附近無

男爵府

RoseRosa 發表於 23-11-30 17:25
呢兩個月開始淘寶買衫…都係想慳錢

咁啱,我都係開始淘寶買衫,剛揀件厚的高領打底衫就算

男爵府

Astra00 發表於 23-11-30 17:53
說起放二手,我個女真係有啲野同我慳到錢,佢讀到卷幼,然後除了第一年要買校服外,之後佢有師姐比二手校 ...

我仔讀N班時,書都幾貴,一讀完即刻賣哂出去,價錢仲要我買番黎時既一半

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊