自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

性格比較影響識唔識到朋友more than 做咩活動去識㗎喎。
我媽去公園做運動又識到人,去唱歌班又識到,唔同場合識嘅都熟到上屋企玩㗎。鄰居又識到。都係老咗先識。
其實識同maintain 友誼都要願意花時間同駛錢。

男爵府

回覆 hellobyebye 的帖子

我覺得朋友貴精不貴多 真誠朋友1,2個已够我朋友也不多交個朋友吧
sweetapplebb

侯爵府

spikenard 發表於 23-12-9 21:07
學吓興趣班,畫畫,釣魚,種田,陶瓷,唱歌,彈琴,結他,琵琶,直笛,古箏,小提琴,黏土製作等專精3樣你 ...

你好勁呀!学咁多

有時無聊的吹水、太多真係覺得浪費時間、學下嘢仲充實

伯爵府

hellobyebye 發表於 24-1-1 02:17
回覆 misssheep 的帖子

我唸要認識耐D才會傾心事

你呢種內歛寡言性格,去到邊都唔易識人,關鍵係你要open mind d, 唔駛下下交淺言深既,但又唔駛咩都唔講,講真,人地同你講幾句,見你都冷淡就會唔想傾,所以個人要改變下,活潑d友善d有趣d,d人先有興趣繼續同你傾

男爵府

hellobyebye 發表於 23-12-9 18:03
我係一個內向,很少說話,不擅交際既人,和同事工作時都絕少傾計。以前把全部時間照顧囝和家庭,少與朋友聯 ...

我工作上識唔到人,再加上自己性格被動,不擅交際,朋友越嚟越少。
我細仔暫時仲好enjoy 及需要我嘅陪伴,暫時都冇時間理家庭以外嘅事,我自己心諗,過多幾年,我便可以做自己興趣想做嘅事啦,但應該唔係識朋友,人際關係令我覺得很煩。

珊瑚宮

回覆樓主:

其實年紀愈大反而唔想識新朋友 更加想自己靜落嚟

珍珠宮

性格好難變 。

就算放你係100人party ,你都係識唔到人 。

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 24-1-1 09:04
你好勁呀!学咁多

有時無聊的吹水、太多真係覺得浪費時間、學下嘢仲充實

我上小紅書,見d老婆婆好精畫畫,樂器,種菜,非常激厲我,到老時人生走了這麼多路點都有1樣自豪的事就不枉此生,而不只吹水閒閒渡日,世界仲有好多樂趣,透過志同道合認識的朋友更充實,整薯粉,整面包,整手工紙,整酸荀仲有好多我都想認識,好好玩咁

伯爵府

做運動
培養的興趣自然就會識到一啲朋友

水晶宮

fivebeanrice 發表於 24-1-1 09:16
你呢種內歛寡言性格,去到邊都唔易識人,關鍵係你要open mind d, 唔駛下下交淺言深既,但又唔駛咩都唔講, ...

活潑啲都要有限度,有啲幾十歲人仲吱吱渣渣扮可愛扮活潑真係好鬼煩

水晶宮

hellobyebye 發表於 23-12-9 21:34
回覆 annachaubb 的帖子

我之前試過同屋企人跟旅行團,最多都係旅行期間同旅友風花說月幾句,返港就散。真 ...

好多時唔駛下下要做深交朋友嘅,大家吹吓水都係開心事啦

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 23-12-9 21:03
有人嘅地方就有是非,朋友多亦有朋友多的煩惱,你要有定心理準備,做義工吧,可能會揾到志同道合同路人。 ...

做義工都未必會㗎,隨緣最舒服,太刻意去搵朋友真係冇必要

DoReMi媽媽    發表於 24-1-2 17:49

別墅

回覆 bananaGi 的帖子

你又講得啱。我唸番我以前幾間公司玩得埋嘅同事(會一齊約出去玩)都係佢地主動同我傾計,和我混熟先。同埋可能嗰時大家都係年青人,會約出街玩。

別墅

回覆 challenging 的帖子

我都覺每日時間都過得快。平日放工就去街市買定餸,仔回家食飯就趕住返去煮飯,仔唔返來食我就自己簡單整個碟頭飯食。每日做完家頭細務,晚上上下網就已經零晨。我意思係心靈唔充實。舊時仔細,要理佢D功課,安排和陪佢課外活動,興趣班等,假日帶佢出去行下玩下,好忙。依家佢讀大學,有佢既同學,朋友,佢既學習和活動已不用我involve。發覺朋友,甚至可閒聊既鄰居街坊都無個。

子爵府

hellobyebye 發表於 24-1-1 14:15

我都覺每日時間都過得快。平日放工就去街市買定餸,仔回家食飯就趕住返去煮飯, ...

啱傾嘅朋友係需要時間同出去聚會來維繫, 不是一朝一值得來。現在可以開始試下儲朋友,例如學野可以識到,盡量主動搵人先得架。

大宅

朋友根本就分好多層次

而且雞先同蛋先,根本就係一個loop

即係:因為有一個興趣,而搵志同道合的人一齊分享

Or 因為所有一啲朋友在身邊,就去找一種興趣

侯爵府

hellobyebye 發表於 23-12-9 18:03
我係一個內向,很少說話,不擅交際既人,和同事工作時都絕少傾計。以前把全部時間照顧囝和家庭,少與朋友聯 ...

如果性格內向,好難完全改變,就算你去學野識到一班新朋友,你要完全釋放自己才可,人叫你參加d乜你又要去,人講乜你又要搭咀,否則人地覺得你太靜,去多幾次聚會未必再叫你。
但係你可能冇咗原本自己性格去遷就人地,未必真正開心

大宅

上yoga班

已刪除用户

子爵府

hellobyebye 發表於 24-1-1 14:15

我都覺每日時間都過得快。平日放工就去街市買定餸,仔回家食飯就趕住返去煮飯, ...

先培養一樣興趣,充實自己
朋友隨後再想,但樓上講得啱,你不打開自己,不可能識到朋友的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊