自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

心語 發表於 24-1-6 10:01
估唔到40十多歲不為生活經濟都肯去做清潔

清潔部其實最有錢果批。
我識個有大陸車牌,幾層樓響手,日日返去做完清潔就拎個手機出嚟玩股票 幾年前既事囉!

侯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 24-1-6 10:54
對佢好啲,唔好真係當佢係職場金字塔中最低層的人,保持尊重同禮貌。你哋或許仲可以係佢身上學到嘢 ...

agree

男爵府

依家好難請人做reception,年青人冇野學,做唔長

男爵府

karshing 發表於 24-1-5 16:54
公司reception去洗手間,會叫其他admin坐出面,佢會去遊花園,去pantry食生果,去人哋個位傾偈,先會施施 ...

我公司個reception都係咁,一日去10次8次廁所,我地坐入面既幫起黎都只係去2-3次

侯爵府

回覆樓主:

我10幾年前做過,日日返工等放工,好悶!都係開下門,收下快遞!返左2個幾月,頂唔順,唔做!

公爵府

心語 發表於 24-1-5 15:21
現在做緊,返了10日,工作量好少,差不多工作時間都睇住個門口,好悶好無所事事,又不太方便睇手機,因多人出出入 ...

如果只想安穩做份工,唔係諗住發圍,咁呢份工都幾好,好過你做份好多野做但人工一樣既工

侯爵府

我公司有兩個reception,兩個都好忙架,不過都可以準時收工。我自己以前做reception 就真係好得閒,我諗間間公司唔同

男爵府

心語 發表於 24-1-5 15:51
步入中年了,本身沒有專長,學歷不高,所以只可以做些手板眼見工作,但太空閒,時間過得特別特別慢
...

其實冇嘢做要“扮工”係好辛苦的

我畢業冇耐做過這些工,真心頂唔住,覺得嘥我時間,毅然辭職了

現在步入老年,又搵到份冇乜嘢做嘅工,日日“扮工”, 但而家心態唔同咗了,日日睇下手機,上下網,做下自己嘢,又幾好喎,如其在家也是坐,返工有人俾錢我坐,何樂而不為呢

子爵府

2024年龍年勳章

現在做緊,返了10日,工作量好少,差不多工作時間都睇住個門口,好悶好無所事事,又不太方便睇手機,因多人出出入 ...

你這個情形等同辭職通知期公司一個月,在一個月公司沒有什麼工作給你做,日日在公司呆坐,但不可以玩手機、上網,日日望住個鐘等收工,但時間就過得好慢,簡直係虐待,所以有句職場金句,冇嘢做仲慘過有嘢做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

白毛毛 發表於 24-1-5 18:54
對佢好啲,唔好真係當佢係職場金字塔中最低層的人,保持尊重同禮貌。你哋或許仲可以係佢身上學到嘢 ...

以前中學有個校工新入職,身裁中等,斯斯文文,講嘢都唔大聲,成日見佢同人點頭笑,好多老師搵佢傾計,校工都係掃下地,搬下嘢,有時見到淋下花,換下光管等,後來教生物個老師話新校工係國內大學嘅退休教授,落到香港只想有份工過日晨,點知日日俾班老師捉住佢問嘢,研究課題。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我好耐之前做過臨時工receptionist,果陣唔算悶,因為要接駁電話,不過公司唔算大,要負責簽收郵件同交帶速遞員收件,有時真係冇咩嘢做,果陣冇電話玩,時不時有人出嚟叫我幫手做簡單嘢,例如摺信入信封,貼郵票,sort信件做filing,有時日子好快過,有時好難過。

而家公司都有兩個receptionists,我地叫實習生,有個年紀後生,有個年紀大,佢地都幾忙,因為要接總機電話,好多人打嚟問嚟,佢地再按情況轉駁俾唔同部門唔同人,收信發信唔需要佢地做,有mailroom同事負責,兩個同事有時要幫手做D濕碎嘢,好似有project要寄大量郵件,佢地會幫手摺信入信封等,每人都有部電腦,方便打PM同同事聯絡,有時又要scan文件再電郵俾同事,有部打印機喺reception desk隔離,佢地都有睇手機,不過兩個人可以傾下計。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

心語 發表於 24-1-5 19:07
係呀,勞工處搵的

我10月31號last day,睇咗都2個幾月勞工網,都穩唔到D筍工,就係想穩冇咁多嘢做嘅工過下日晨,你仲話想唔做

珍珠宮

rose-mag 發表於 24-1-6 14:33
以前中學有個校工新入職,身裁中等,斯斯文文,講嘢都唔大聲,成日見佢同人點頭笑,好多老師搵佢傾計,校 ...

臥虎藏龍呀

男爵府

athruzala 發表於 24-1-6 13:18
我10幾年前做過,日日返工等放工,好悶!都係開下門,收下快遞!返左2個幾月,頂唔順,唔做!

...
同你一樣的工作

男爵府

yan12345678 發表於 24-1-6 14:09
你這個情形等同辭職通知期公司一個月,在一個月公司沒有什麼工作給你做,日日在公司呆坐,但不可以玩手機 ...
就係甘情形,每日望住門口,望住個鐘發呆

子爵府

2024年龍年勳章

心語 發表於 24-1-6 15:21
就係甘情形,每日望住門口,望住個鐘發呆

所以有啲人如果辭職一個月通知無所事事,寧願賠錢走人啊,簡直係精神虐待

男爵府

liqinmei 發表於 24-1-6 14:52
我10月31號last day,睇咗都2個幾月勞工網,都穩唔到D筍工,就係想穩冇咁多嘢做嘅工過下日晨,你仲話想唔 ...
我同你一樣時間last day,我都寄咗好多CV出去,但都沒有回音,最後得呢份工有約見,所以試下做,但超級悶

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

心語 發表於 24-1-5 16:08
沒有中五,只有中三

咁做啦!中三有份office工算好。

男爵府

我人生中做過3次reception 工作
簡直最開心

大宅

patpat234 發表於 24-1-5 21:51
呢個學歷有得做寫字樓工好唔錯啦。
我湊大2個細路,無做野十幾年,都唔敢揾返文職做 .
...

我以為“步入中年”呢代人好少只讀到中三……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊