自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-12 13:45
我只係拍照,實在無位擺
C6上次見到隻大(真係好大)

以為係老翻寵物小精靈,諗住咁大膽大超市賣

大宅

回覆樓主:

其實我睇好多人揾代購都係買零食副食品,一來香港360嗰啲類似都有,二來買零食嗰啲根本可有可無,貪新鮮走去買一大堆零食其實仲破費咗。

我都係鍾意趁自己上開深圳去逛行盒馬超市買每次少少返來咁樣過癮。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 24-1-12 14:26
唔係每樣野都平,始終唔少外地品牌,但佢有自家品牌,又有時優惠,確係抵買!唔係樣樣野要買好多,倒如1pa ...
其實2地交通同物流越黎越方便
只會越黎越多, 始終內地租同人工平, 反映返去物價上面
香港買野消費, 有一大部份都係幫手交租同俾緊人工

子爵府

2024年龍年勳章

唔係每樣野都平,始終唔少外地品牌,但佢有自家品牌,又有時優惠,確係抵買!唔係樣樣野要買好多,倒如1pa ...

咁唔同人有唔同需要
日用品和食物
市場實在太多選擇
有D人中意試新野
買一樣野要用幾個月,
相同價值可以買下其他牌子用
我就唔中意屯積日用品同食物

珍珠宮

sfll 發表於 24-1-12 09:58
Instagram 都出負評 post.
十件中伏貨品
佢仲咁啱用過兩部不同款式嘅暖爐

我見d人post相人山人海,原來為咗搶茅台,網傳1499但實際係3000幾,不過都比香港平。

子爵府

你係咪住近關口?時間都係成本,加上仲要托番黎,量多一家幾口又食唔切. 搵人share 又麻煩. 加上我對食品品質仲未有百分百信心. 所以我完全冇興趣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

a-j 發表於 24-1-12 11:45
香港人真係最鐘意跟風, 人去佢又去, m巾咁貼心既野都係上邊買, 大家其實係未忘記黑心棉? 有個中伏group, ...

咦!不是美資的嗎?

申利 未去過

翡翠宮

回覆樓主:

我間屋係蝸居,真係最怕大量,我連百佳惠康買2送1 or買2-3件特價個d都唔鍾意,1/2件都話,樣樣都係要買2-3件邊有咁多位擺呀

我有時明知買3件抵d,我都情願比貴d買1件,因為個件野通常有排用,另外果2件得個擺字,分分鐘擺到過期,我第1件都未食完,其實係浪費

我最怕我老公就係咁樣貪平,叫佢買1件就買3件返黎,其實冰格/雪櫃都已經塞爆,佢話無得買1件,我話唔係無,係貴d姐,其實個2件擺到過期都未會用到 ,仲得不償失

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

LekGirl 發表於 24-1-12 15:12
我見d人post相人山人海,原來為咗搶茅台,網傳1499但實際係3000幾,不過都比香港平。
...

Costco 有茅台
又有金條。
中港牌爽Y Y鳥
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港人都係跟風,時間會証明無一樣野係香港人心中會細水長流。

珍珠宮

clt1234 發表於 24-1-12 11:37
蟹皇麵,漢堡包,仲有隻芝士卷呢d都吾好味,樣樣大大份,蟹皇麵仲要勁貴,$139先3份,呢幾樣價錢都吾平
...
蟹皇麵d人又話好食?

水晶宮

回覆樓主:

弱智

珍珠宮

好媽媽勳章

有冇人買過羊毛被?伏吾伏?

伯爵府

最平嘅野反而最貴,買了一大堆冇用/食唔哂嘅野,本來都唔洗洗呢筆錢,反而最後洗多咗

象牙宮

littlefunpig 發表於 24-1-12 14:48
其實2地交通同物流越黎越方便
只會越黎越多, 始終內地租同人工平, 反映返去物價上面
香港買野消費, 有一大 ...

係,交通方便,物價爭一忽,少數怕長計!搵到錢咪無所謂,入息岩岩好夠用,就想辦法減輕日常開支,辛苦d都要

象牙宮

jasprincess 發表於 24-1-12 15:34
你係咪住近關口?時間都係成本,加上仲要托番黎,量多一家幾口又食唔切. 搵人share 又麻煩. 加上我對食品 ...

我住屯門,唔算好近關口!不過識人做中港車,阿哥又有港車北上,咁一過月買一次都唔過份!其實份量唔一定大,你睇個盒就好大,一盒麵8個,2星期咩都食完啦!至於話食品無信心,咁香港餐店都係大陸食物多,如果上去大陸玩咪又係食大陸食品!我唔瘋狂,唔係樣樣岩,唔會盲目追捧,上去都係買飲品同麵,其他凍貨熟食都無點買

禁止訪問

珍珠宮

sfll 發表於 24-1-12 09:58
Instagram 都出負評 post.
十件中伏貨品
佢仲咁啱用過兩部不同款式嘅暖爐

Costco開張立即爆山姆黑材料,美資鬼打鬼!

大宅

BKFinder 發表於 24-1-12 16:48
蟹皇麵d人又話好食?

可能有人覺得好味既,我同屋企人都系食一啖已經食吾落,無味既中伏fb果到都有人咁講,開頭我以為系我問題

大宅

平平常常 發表於 24-1-12 17:29
Costco開張立即爆山姆黑材料,美資鬼打鬼!

上網睇人直播costco,賣既野好類似山姆,吾知系咪都咁伏

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊