自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

KenChung_FB 發表於 24-2-20 07:05
知道乜嘢叫little pink 同old pink就明嘞

其實呢度留言嘅,普遍同韓國啲論壇留言嘅差唔多,以市民角度,都係話醫生怕多咗人爭飯食;

以韓醫角度,直接話西醫做法失德,韓醫亦發動同業去補充因西醫罷工而出現嘅醫療缺口,呢段時間調動人手應診,而政府嘅應對同韓醫相近,亦會調動軍醫去填補罷工缺口;

以西醫醫護角度,係醫護,唔單單係醫生,則普遍支持,因為培訓除醫生外,醫護人員都要加工作量。

三個角度都有自家睇法,呢度嘅JM都同當地市民諗法相近。

但嗰位愛國(扮愛國人士),你睇返佢第一句留言就知,佢唔係評論呢件時事,居心不良。 佢喺好多post都係咁,留咗好多偏激歪理。

喺呢件事,企唔同位罝都睇到唔同原因與及作出唔同評論。 因為見樓主冇提喺醫護罷工背後原因,我只係講返醫護立場,等睇呢段新聞嘅JM可以用多一個角度去睇成件事。

誰對誰錯,人哋國家自有定論,關我乜事。 但嗰位滿口歪理嘅小粉紅,唔明箇中原因同埋我留言嘅方向,就喺度東拉西扯話我幫人洗白,又話韓國契爺,傻傻地。

其實一向盲撐盲踩嘅人咪就係佢囉。

侯爵府

2024年龍年勳章

은우수호 發表於 24-2-20 07:45
其實呢度留言嘅,普遍同韓國啲論壇留言嘅差唔多,以市民角度,都係話醫生怕多咗人爭飯食;

以韓醫角度, ...

多謝你補充咁多資料
令大家全面啲知道件事
果啲無聊人就由佢啦
個個留言都係媚X睇到厭
原諒佢有大冰(佢鄉下話)

侯爵府

은우수호 發表於 24-2-19 23:57
因為教班醫生,都要搵人教搵人帶,冇足夠資源去幫依家班醫生去教班醫科生,點教?同埋原本一個教十個,依 ...

你呢個角度好奇怪,如果站喺大眾同埋病人嘅立場係唔成立,因為佢哋而家罷工同埋拒絕救護車嘅病人,根本已經至病人生命於不顧,至於實際多咗實習醫生既問題,根本九牛一毛,咁多年都罷工根本係一個自私文化嘅延續,香港嘅醫生一樣,一個新冠,香港到而家已經守唔住面對現實。

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-2-20 07:52
多謝你補充咁多資料
令大家全面啲知道件事
果啲無聊人就由佢啦

其實睇當地論壇,留言仲激,仲開始有網民留以往某啲醫生嘅行醫劣行,將風向帶去討厭醫生。

論壇就係咁,世界各地都一樣,網民只留自己覺得啱嘅嘢,搵認同(但所講嘅嘢係咪啱,就另作別論)

可以愛國,但唔係盲目,隔離post講小朋友學英文,佢走去鬧人媚洋,我只係將新聞另一面寫出嚟,講另一邊立場,佢就話我媚韓,我同你一樣,下下都『媚乜、媚物』好討厭。

珍珠宮

anan84 發表於 24-2-19 21:17
啲實習醫生集體辭職
首爾今日有過千位辭職

甘睇吾夠醫生吾系香港獨有,南韓d醫生都幾自私,講真增加醫科生位佢地吾洗甘辛苦,爭飯食就系定律加啦,增加既位都系岩岩好,唯有自強不息

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

每件事的發生,唔會係單一原因咁簡單,一定係多樣因素。

為保飯碗一定係其中一個原因,為保持醫療質素亦係其中一個原因, 當然仲有其他因素。

話醫護單純為病人著想要保持醫療質素,就一定唔係, 咁偉大就唔會罷工置病人生死不顧。做得出罷工就一定為自己利益行先。

珍珠宮

tutik 發表於 24-2-20 07:59
你呢個角度好奇怪,如果站喺大眾同埋病人嘅立場係唔成立,因為佢哋而家罷工同埋拒絕救護車嘅病人,根本已 ...

所以我講哂三方立場,喺市民角度,醫生係錯;
喺醫西角度,政府係錯;
喺政府角度,只想盡快加大醫生數額。

我只係將醫生方面理據講出嚟,對與錯自有公論。 因為知韓國政府會行使權力,強制醫生履行職務,亦會出動軍醫,將罷工帶來影响減至最低,其實我係局外人,齋睇應對,不太擔心。

韓國罷工示威,無日無之,幾乎每次去韓國都會遇到,只係規模大細嘅分別。

實習醫生多咗六成,兩方面睇,社會係需要嘅,但醫護要直接培訓,亦係一個問題,而非九牛一毛嘅小事。

所以我係話,當地政府同醫護兩者要攞平衡點,要加學額,同時要加配套,醫生要去配合。

依家兩邊都拗氣,政府要強行,冇同業界討論,而業界正正係執住呢一點而反對。

我只係睇新聞發展,企邊個角度,都會睇到唔同嘅嘢啫。

大宅

以韓醫角度, ...

係你先咁好氣回覆佢

嗰位人士好大機會係扮紅搞分化,再唔係就係入哂血失去個人分析能力,同佢講道理不如慳返啖氣

我本身睇電視報道都係純粹以為班醫護想維護既得利益,睇完你講知得多左,THANK YOU

珍珠宮

starmilkyjp 發表於 24-2-20 08:49
係你先咁好氣回覆佢

嗰位人士好大機會係扮紅搞分化,再唔係就係入哂血失去個人分析能力,同佢講 ...

因為係冇睇香港嘅報道,我係直接睇當地新聞,我覺得想知邊道嘅新聞,直接睇當地資訊會清楚啲,始終外地傳媒去報道,總覺得係隔山打牛,睇唔清。

其實當地普遍市民都係話醫生為自己利益,咁喺巿民與及職業道德層面,醫生嘅行動係唔啱。

子爵府

은우수호 發表於 24-2-20 08:04
其實睇當地論壇,留言仲激,仲開始有網民留以往某啲醫生嘅行醫劣行,將風向帶去討厭醫生。

論壇就係咁, ...

不需要介意,bk有D偏激人,我會skip佢D言論,你可以無視佢地,回都費事。
多謝你補充一D看法,其實行行都吾想多人爭飯食,但系太過份市民係會反感。香港醫護一樣,很多理由,培訓冇資源,外勞又話信吾過,令市民討厭。所以對韓事件先甘反感。

珍珠宮

tigger_bb 發表於 24-2-20 08:59
不需要介意,bk有D偏激人,我會skip佢D言論,你可以無視佢地,回都費事。
多謝你補充一D看法,其實行行都 ...

其實嗰個人嘅網名都係日文拼音啦

咁係咪叫『祟日』?

別墅

你呢個角度好奇怪,如果站喺大眾同埋病人嘅立場係唔成立,因為佢哋而家罷工同埋拒絕救護車嘅病人,根本已 ...

我想問⋯加六成唔出聲(什麼致生死不顧)
咁加六倍呢?可以出聲未?
唔係一味哦⋯係⋯知道⋯明白⋯了解
政府唔低頭咪自己搵醫生去輪做六成實習(老師)
你去返工⋯放工後老細叫你返佢屋企做家務助理⋯可以嗎?

別墅

은우수호 發表於 24-2-19 23:57
因為教班醫生,都要搵人教搵人帶,冇足夠資源去幫依家班醫生去教班醫科生,點教?同埋原本一個教十個,依 ...

另外仲有一個理由反對
果十個係精英⋯舉一反三
宜家係十六個⋯果六個教到嘔飯都出錯咪大鑊

珍珠宮

畀面勳章

banbanmm 發表於 24-2-19 21:44
究竟罷工係驚醫療質素唔好,定係驚以後供應多咗,自己薪酬受影響?

後者

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

南韓政府手法過於進取欠缺溝通,
令醫院只考慮自身利益,
希望佢地盡快談判尋求共識,
唔好要病人受苦。

珍珠宮

畀面勳章

以韓醫角度, ...

大宅

多d醫生整體係好事
但一次過加太多都唔係好事

之前帶bb去醫院照超聲波都遇到實習
1帶1都搞好耐都未照完
慢吞吞搞到我b唔喊都變喊到氣咳
冇計啦 要學要試呀嘛
如果一次過要加2 3個人 咪隨時要4 5倍時間先睇完
同樣如果打針嗰d一個病人只有一次機會試
變相分薄左實習醫生d機會
咁有排都唔熟手啦

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

韓國是一個扭曲社會,已由財閥控制民生,已推演到醫療界,醫生財閥反對增加醫生搶飯碗而已,難得有人又講一堆似是而非的膠論扮哂野

珍珠宮

小肥兔 發表於 24-2-20 09:26

只係唔同角色、唔同立場,會有唔同反應。
冇話膠唔膠,只係睇新聞嘅人,以乜嘢立場去睇!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

一個新冠,邊個地方守得住?唔好攞新冠咁惡劣情況做比較。

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊