自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cara.mak 發表於 24-3-17 09:16
有啲人係天生咬字好清楚,而個小朋友媽咪講野都係咁清楚,係遣傳的,應該係關佢口腔生得好配合得好吧!
...

都可能係。不過我啲細路有一個我媽成日讚佢講嘢清晰。
我媽自啲孫細成日教佢哋要擘大個口講嘢,要郁個咀。
記得我哋細時出完街等巴士時,啊媽會同我哋玩講嘢,講“鵝公,鵝雞,鵝鴨,鵝,鵝,鵝……”講嘅時候除咗要個咀郁得夠大,講得夠清外,仲要講時每個字都用條脷“ dark”一下,仲要愈講愈快又要清。
所以我都有同我啲細路玩。仲
有咪入實驗室㩒緊急製……
我諗全部都係練習講嘢……

珍珠宮

無話可說 發表於 24-3-16 12:03
其實由頭到尾佢講野都好寸咀衰口,例如講‘咁點丫’,比我仔未到中學就咁態度講野,一巴打埋去了
...

我讚同

珍珠宮

回覆樓主:

你媽好叻

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mandy952 發表於 24-3-17 09:40
好彩係做戲,成件事大人處理得好差,當然最衰就係爸爸揾小3,破壞成個家庭,又係將自己嘅快樂建築係老婆同 ...

現實……啲大人處理婚外情處理得仲差
仲有一樣係”媽寶“
我曾經識過一個40+50歲男為生病嘅媽媽放棄工作,每日到老人院,醫院探佢,直到佢媽媽走。呢十幾年係無工作,無朋友,無節目,只有照顧媽媽。佢自己本身係工程師。因為佢媽媽當時講過一句,如果入老人院,入醫院要日日嚟睇佢。所以佢要聽媽媽話。好彩佢家姐都係專業人士,所以有補貼佢生活。
個男講返佢中學時,佢媽一見佢放學遲返屋企,四圍打電話搵佢之外,仲會攞佢張相出街搵佢……

我哋話,佢到50歲,終於有返真正嘅自己。

子爵府

有親戚女兒年紀、態度十足戲中悦悅。人仔細細就句句頂撞父母兼冷莫,認為父母愛佢係自找、多餘,雖然見佢父母非常傷心,但係我覺得係因果,因為個媽媽自己都係由細到大都係自私自利,對親人都係冷淡無情,細佬妹細個唔識功課問佢都從來唔肯教,話佢冇責任教。

琥珀宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-17 09:43
有好多人幾十歲都仲滿懷少女心,只接受無風無浪完美無瑕的婚姻,一有風浪只會不理後果堅持離婚(Emma 反思 ...

係架,通常好多jm 第一個大難關應該係99 ,佢有本事令到我同c6差d 結唔成婚

琥珀宮

macdullbaby 發表於 24-3-17 11:43
有親戚女兒年紀、態度十足戲中悦悅。人仔細細就句句頂撞父母兼冷莫,認為父母愛佢係自找、多餘,雖然見佢父 ...

其實壞人真係天生,見過真係有人好似蠍子與青蛙咁,你對佢好,佢都要反咬你一啖,冇計,狗改不了吃屎

子爵府

靚靚C9 發表於 24-3-17 07:56
其實離婚之後拍拖有乜問題,你話死老公幾個月後拍拖就話衰啫。當時前夫已經和小三同居,自己遇到一個愛自 ...

現實死老婆後幾個月就有第二春既男人都大有人在。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

yaumuimui 發表於 24-3-17 15:41
現實死老婆後幾個月就有第二春既男人都大有人在。

司馬燕個老公

珍珠宮

Mooskha 發表於 24-3-17 09:26
十分同意。Emma 同Davey 跳舞時,都話自己一時衝動,一時之氣,令悅悅係單親家庭長大。其實無論對方點錯都 ...

現實版父母離婚,好多時兩邊都會女主仔女互數對方,仲會問幫邊個

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊