自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

睇電視就睇電視啦,又要睇股價又要睇有無馬拉市場,痾完屎又駛唔駛睇下卷廁紙馬拉有無人用?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Png 發表於 24-3-20 16:16
tvb 多唔多人睇又點?
Netflix 都虧損嚴重,好似話轉左CEO 先好轉,Disney+業績見哂紅啦,要靠HK & 上海迪 ...

咪係囉,睇電視鍾意睇乜咪睇乜囉,理得佢多人睇定少人睇,好心唔好咁幼稚啦

公爵府

sinchui 發表於 24-3-20 16:40
睇電視就睇電視啦,又要睇股價又要睇有無馬拉市場,痾完屎又駛唔駛睇下卷廁紙馬拉有無人用?
...

要研究咁多嘢先決定睇唔睇電視,做人真係累

Prosperous    發表於 24-3-21 22:48

子爵府

FeiLong 發表於 24-3-19 22:56
大馬華人佔全國人口 22%,1/4 高級華人不看華語節目(他們講英文),人口最大的馬來人、印度人都唔睇華語節 ...

笑左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

KEROROBB 發表於 24-3-20 15:52
回覆 nobodyfool 的帖子

擺明V就係嫌依家呢批觀眾無鬼用, 先攪"中年好相貌"同大台爭觀眾. 好心佢地加油. ...

吓,中年好相貌?抄足喎

複式洋房

正常

公爵府

牛年勳章

Anpanmama 發表於 24-3-20 01:34
川流平台,除咗Netflix都仲有好多其他,可能喺你嘅世界剩係得Netflix!
我自己屋企有now 、有Netflix、有D ...

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

美味 發表於 24-3-20 16:43
咪係囉,睇電視鍾意睇乜咪睇乜囉,理得佢多人睇定少人睇,好心唔好咁幼稚啦
...

最搞笑係研究馬來西亞人睇咩電視平台丫嘛!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

回覆樓主:

TVB依家眼向大陸市場,唔好話馬來西亞,就算無咗國際市場都係適者生存,
香港人做咩關心馬來西亞嘅收視

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Png 發表於 24-3-20 02:16
tvb 多唔多人睇又點?
Netflix 都虧損嚴重,好似話轉左CEO 先好轉,Disney+業績見哂紅啦,要靠HK & 上海迪 ...

Exactly, 見樓主寫「tvb 現存的唯一國際市場」就想笑,其實井底之蛙唔駛話俾人知,我在美國日日睇tvb anywhere +,係俾年費飛廣告嗰隻,叫馬來西亞做唯一國際市場係咪想笑大人個口?我馬來西亞人朋友佢有睇獎門人。我知佳佳同羅啓豪去咗加拿大登台。自己拋出所謂「研究」,但人哋自然有自己方法同渠道去睇,其實樓主咁得閒擔心tvb, 不如叫viu 開套新聞女王出來,呢兩年一套稍有討論度的劇都冇,係擔心d 㗎嘞,叫宣萱拍多套咩俏郎君囉(oh no wait 佢返咗tvb)

StellaBBBoy    發表於 24-3-20 23:37

大宅

知不知道 IMDB (Internet Movie Database)互聯網電影資料庫??
全球最權威影視作品資料網站(Amazon 旗下)。

我挑選幾套亞洲電視劇出來,看看在國際市場知名度……

魷魚游戲(2021年9月推出、韓國):
535,000 會員票選,評分 8/10 分

Moving(2023年8月推出、韓國)
9,800 會員票選

精神病也會迎來清晨(2023年11月推出、韓國)
2.400 票選

愛愛内含光(2024年2月推出、台灣)
418 票選, 評分:7.2/10
(台灣出品未到國際認可水平,觀衆一般都是華人地方比較有d 知名度)

新聞女郎(2023年11月推出、香港)<---據聞係香港本世紀最熱門!!
52票選,7.5/10

只有 52人票選?求其一套普通印度寶萊塢劇都不止啦!
52人票選是咩概念?一群傻人圍爐自high 自彈自唱、自我膨脹的所謂世紀熱門電視劇,
原來在國際市場無人聽聞過架?連一套台灣小品劇的知名度都不如?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

無研究馬來西亞市場,亦唔關心tvb多唔多國際市場。

不過早前去馬來西亞旅遊,同當地華人傾計時,佢哋好開心咁話佢哋好鍾意睇 tvb 啲劇喎

子爵府

Lihoma 發表於 24-3-20 18:40

不過早前去馬來西亞旅遊,同當地華人傾計時,佢哋好開 ...

大把TVB1線去大馬登台都好受歡迎,唔通啲觀眾變出來既?定比錢買番嚟

大宅

Lihoma 發表於 24-3-20 18:40

不過早前去馬來西亞旅遊,同當地華人傾計時,佢哋好開 ...

逗你開心咯,你應該問睇過咩 tvb 劇呀?
回答可能係 “浪奔、浪流”。。。。

公爵府

FeiLong 發表於 24-3-20 18:53
...

Ok, 咁當大馬無人睇tvb,咁應該點做?人哋唔睇我哋就唔可以睇?放煙花慶祝tvb就執?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

FeiLong 發表於 24-3-20 18:53
...
我老公有問呀! 仲話咁新嘅劇佢哋都有睇。

不過我已經唔記得佢哋話係邊套劇啦... 人哋睇咩節目我又唔會太上心,而且,我又唔係邊位,無需逗我開心。

子爵府

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 24-3-20 18:39
知不知道 IMDB (Internet Movie Database)互聯網電影資料庫??
1998年比 Amazon收購,成爲全球權威影視 ...

IMDB真係唔識乜水
一個廿幾年前比Amazon收購既西方喉舌,西人梗係睇hollywood同韓劇啦!
不過你有自由"信者得救"
tvb 冇人睇,快滅亡,ok? 你開心就好

當荒謬到羗B都可以被什麼國際權威網站投票成為全球十大美男時,我做咩要理IMDB個投票?

觀眾中意睇乜就睇乜,做乜要刻意踩低某電視台去枱高自己中意既野,就係你呢D人無風起浪,十分小學雞行為!

伯爵府

近年tvb好明顯想expand去內地市場,你係要抽住人哋無心發展嘅海外市場講

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢地淨係load舊劇都有排睇
大陸有啲地方都收到tbb, 早幾日去珠海, 好多時啲餐廳都係播舊廣東歌

大宅

回覆樓主:

高級華人要講英文

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊