自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Pulmma 發表於 24-4-2 11:02
明!我有錢都坐business,經濟艙已經窄,我自己好憎人挨後個椅背,所以我自己唔會咁做。昨日返香港,食食下 ...

係,其實大家互相諗下,個人覺得都唔應該挨後

伯爵府

如果前面的唉後,我都會跟住唉後,如果後面的投訴,我會比說話人聽,話我都冇辦法,前面條友咁做,我照跟咋

侯爵府

今次去旅行,去/返都遇著"麻煩友”

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

明!我有錢都坐business,經濟艙已經窄,我自己好憎人挨後個椅背,所以我自己唔會咁做。昨日返香港,食食下 ...

如果佢只係挨後第一個小格我可以接受, 講真張椅太直啦, 坐得好辛苦.

我自己都會挨後 - 第一個小格.

男爵府

回覆 jasprincess 的帖子

長途機食咗餐、機倉又熄燈俾人休息後係可以接受嘅,最憎就係短途機咁做,我試過飛日本前面除咗起飛,送餐同降落,前座挨後全程,後面想睇場戲都唔可以,眼睛同個screen 祇有二十幾cm 距離。前座多咗嘅空間就係後座冇左嘅,零和遊戲。

男爵府

回覆 SmallTungmama 的帖子

係,好多外國人都有咁做,除咗改設計,真係祗可睇運前面嗰個識唔識做。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

有次坐peach, 第一次坐都唔知咁鬼窄,點知前面個奀支支港女一坐底就埃後同隔離條仔傾計,起飛都唔肯整返直,要空姐叫,上到去又即刻埃返後,全程佢都唔係瞓覺只係傾計,當自己坐緊business class, 一d 都唔理下後面幾辛苦

洋房

他朝君體也相同

公爵府

我覺得食嘢就唔可以挨後,尋日坐cx返黎,空姐叫我前面個外籍人士坐返直。
cx應該必須要坐返直。
之後食完又挨後,我起身去廁所都要扶住佢張櫈,頂到佢佢都繼續挨後。。。
如果調轉其他人,應該會不停玩佢頂佢張櫈,大家攬炒。

大宅

回覆樓主:

嚟緊會半夜坐長途機,我都諗住熄燈後瞓覺時間會挨後少少,不過講真係會有少少壓力,始終都怕後面嘅人會反感。

伯爵府

好認同,我自己係唔會將佢向後,但既然張凳嘅設計係揀都唯有接受。今年如果可以嘅,我會盡量嘗試換商務或者用里數upgrade premium economy or biz.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以我鍾意cx舊款櫈, 只會sin落去, 座位唔會向後
好怕人地挨後, 尤其食完餐佢又未收野

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

真係超級討厭,坐位已經窄仲要挨,短程機忍佢,忍唔到會“銀”佢個椅背,d凳好薄

大宅

回覆樓主:

我復活節去北京,去程遇着個港爸,成程挨後,我明白你有權咁做,但我坐得好辛苦,老公好聲好氣同佢講叫佐唔好挨盡,挨一半,佢答我地唔可以,咁我開始反擊全程頂返佢張椅,又大力篤個電視,你不仁我我義。
回程重勁,前面遇着港女,後面遇着個小朋友,港女又係全程挨後,只係起飛及降落伸直張椅,自己食完餐,即刻大力挨後張椅,好彩我無叫飲品,實倒瀉,我老公幫我收起張枱特登勁大力拍上去,之後佢轉頭望住我地,平時4小時航程我地唔會用飛機上嘅廁所,我老公特登叫仔去厕所,我地一家都肥,起身特登拉佢張椅借力出入,出3次入3次,攪到佢無攪好瞓,餘下航程我用腳頂佢椅背,
後面小朋友又係全程踢椅,同佢呀媽講,講完又踢過,所以我同老公講今年暑假我唔再坐飛機去旅行,改玩港車北上,玩廣東省遊。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

karensee 發表於 24-4-4 19:26
我復活節去北京,去程遇着個港爸,成程挨後,我明白你有權咁做,但我坐得好辛苦,老公好聲好氣同佢講叫佐唔 ...

我就係咁,食餐時空姐佢佢挨直,個餐我都未食完未收野,因為我食時枱邊都掂我身,佢一挨 真係整瀉杯野,好彩我反應快。但佢見咁都係無挨番直,佢係一野挨落來,唔係慢慢挨。 佢有權挨,只能講係修養問題

子爵府

小華子 發表於 24-4-4 16:57
我覺得食嘢就唔可以挨後,尋日坐cx返黎,空姐叫我前面個外籍人士坐返直。
cx應該必須要坐返直。
之後食完又 ...

CX用餐時係會叫乘客坐返直,我未遇過呢類無賴,如果真係遇到,我唸我都會反擊

又或者check in 時揀坐第一行,我琴日係咁,但就又會還到嗰情況有人當嗰度係通道行入嚟,因為比較寬

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我都好憎,所以我除咗長途機一定要瞓覺可能會挨後之外,飛4、5個鐘嗰d就算恰一陣都唔挨後,因為會阻住後面出入去洗手間。
我發覺一上機就挨後嘅多數係後生女,最老土係挨後咗之後唔係瞓覺,佢可能烏前個身睇戲或者食嘢!!呢d情況我係會叫空姐請佢拉返直椅背

男爵府

michellechiu02 發表於 24-4-2 11:19
話食飯唔准挨後 果d
只能夠話 唔係唔准,只係如果你同空姐講,請佢幫你叫前座乘客拉返直椅背,佢會幫你講 ...

Yes

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-3 05:45
唔係喎,我見過唔止一次,空姐會叫醒人叫佢i返直。
咁可能我黑仔,遇著個冇咁helpful 的空姐,所以自始之後,如果見倒前面瞓覺又係派餐時間,我冇再同空姐講

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我覺得應該要固定角度,唔可以較,反正坐得都係要預咗無咁舒服,我自己就一定唔會,將心比己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊