自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本完未呀
本人本人本人本人本人本人
59個本人,本到煩啦

公爵府

其實今次梅窩d人咁鬼麻煩, 我諗第日政府未必會投放更多資源落去, 到時佢地咪自己整衰自己........

男爵府

雖然事件已發生了超過一天,而這兩天亦有很多親友們看到報導都致電問候,因為所有親友們都知道她並不是一個無理取鬧的人,相反,熟識她的人都知道她是個大好人,請讓我在這裡幫她舉個例子吧!她其實早已跟正生書院的學生有多次接觸,很了解他們是甚麼人,亦很接受他們,更於早前端午節時,特地從西灣河的親戚那裡,為正生書院的學生訂了二十隻粽,(當然不只是買給他們,還有本人及本人的親友,加起上來超過一百隻粽)母親的雙腳其實有老毛病,走太多路會到晚上雙腳會麻痺,但她仍堅持取那些很重的粽給正生書院的學生,到西灣河拿粽那天又下著大風雨,幾經辛苦才能將這些粽送回梅窩,但她仍然親自送這些粽給正生書院的學生,表示對他們的一點點支持及鼓勵。

sorry ,好假......係西灣河訂粽、再千山萬水送粽去芝麻灣 ? 咁偉大 ?

真係咁有愛心、咁支持正生學生, 又去過芝麻灣, 都應該知道正生校舍 而家個環境幾惡劣、幾危險啦, 又會咁激動地去反對人地搬去一間自己都唔用 ge舊校舍 ?

大宅

原帖由 joanthony 於 09-6-22 00:26 發表
我唔明, 間學校kill 左2年, 而家先黎話要重開 ???
得果幾十丁人, 點開呀? 而且村長個女會唔會唔返半山番入黎讀 ?? 唔好傻啦, 唔好當埋我地都傻啦

講得好, 若南約區中學真的重開 梅窩家長你們是否全都會讓你們的子女讀番? 若然不會 請不要生人霸死

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你玩人?

人玩你??

因果報應~~~

你點對人

人點對你

呢個世界公平ge

無做就無就

人在做

天在
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 ning.. 於 09-6-22 01:26 發表
blog 主話:

同埋可以講多少少嘢你知, 其實點解班居民咁堅持唔畀得呢間學校正生, 除咗我哋真係有需要外, 其次其實呢間學校係屬於「鄉議局」, 並唔係公立學校, 同埋當年建校時居民夾咗百四萬, 政府出咗二千萬, 及呢次 ...

所有新界,離島鄉村學校大都係屬鄉議局架啦,因為條條村民都想係村起學校,子弟有書讀,所以有協議由村劃出地方作學校教育之用,好多村民未必有錢起學校,所以就轉送比政府,而由教育處負責管理.

就算殺左校呢d學校都只用做教育,唔可以轉做其他用途,所以而家大把荒廢學校擺哂係道.

如果大大聲話呢d學校屬鄉議局咁即係屬亞公架啦,唔講大家唔知,而家新界土地劃分權都係由中央上面管理架.

有邊間村校唔係又出地又出人力去興建出來呀,你地出140萬又如何,我地村間學校當年要好多村民幫手起,大人,細路都有份,呢幾年荒廢左真就好心痛好可惜.,不過事實....

一班學生由兩級夾埋先得11個人,殺校之後轉哂出去d學校,村民都唔知好開心,始終村校程度都係低好多,我唔信佢地出左香港九龍讀書d小朋友肯返去村校讀書呀.

你肯返去讀都冇老師肯入去教啦,好似做私家補習班咁得幾個學生...
<br><br>

公爵府

好媽媽勳章

其實如果佢地真係咁需要一間學校,不如拎d實際數字比政府睇lor...
政府咩都講數字架啦.....

重要既係間學校要係搞本地課程..唔好同人講開國際學校....

一味只係把口話需要學校,咁實際數字有幾多人?
又成日話外國人需要外國人需要....
唔通政府為左個幾個外國人得登開間國際學校比佢個幾個外國仔女讀咩???

男爵府

以事論事, 陳水扁都有大把人支持, 係咪要盲從呢?

原帖由 newbiee 於 09-6-22 03:01 發表
[quote]原帖由 keroroee 於 09-6-22 01:30 發表
政府都痴線...唔問人就攞人地D野做好人...希望傳媒正面報導成件事, 誰是誰非有待市民公投!

[/quote

攞人地 ...

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 tam 於 09-6-22 00:09 發表
呢兩日去左梅窩,聽到佢地d說話真係好難頂!
講真,班細路唔係殺人放火大奸大惡,佢地先得十幾歲,係咪曾經做錯過事就一世都唔比機會人地改?而家佢地有心去學好、改過,爭取一個正常的生活環境唔過份罷!講真,坐牢的人生活環境都比佢 ...

AGREE

公爵府

好媽媽勳章

如果要講擁有權既,到最後話事既都係政府~
唔可以話政府"拎人地d野"......

所以最實際既,都係交出實質數字同方案比政府...
講咁耐話佢地需要一間學校,但完全無數字無計劃書既,她難說服人覺得你有需要

大宅

agree, 新聞界真係有好多呢D敗類.....

幾年前, 我係某大公園做, 當時年宵, 有某電視台攝記(弱台), 走咗入人多地方(本來食環同佢地講明唔比入), 佢地恃住係傳媒, 話唔聽不特止, 重失驚無神一個長同大既鏡頭想打我老細, 非常有挑釁性, 好彩我老細沉得住氣, 如果唔係, 又比佢生安白造.......

但係睇番今次事件, 見到班居民係度發難, 人地只係介紹自己, 都未講就打斷人地話抦, 重唔係歧視係乜?

而家係咁比人地LABEL, 心有不甘咪姓賴囉!!你話人之餘, 請撫心自問自己有無講錯, 做錯先......

原帖由 牛精仔 於 09-6-22 00:21 發表

做港聞版應該有一定專業操手, 如有如此敗類, 真係影衰哂同業, 影響新聞公信力
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

節錄:
"更新 6月20日 8:46am
TVB 新聞記者已經回覆, 及答應不再公開播放我媽媽那段片。"

點解你要求不再播放你媽媽的片段????? 唔通, 身有 ????

男爵府

我表嫂佢都係梅窩人,但佢都唔幫番梅窩人,佢都覺得佢地野蠻,

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

睇番段片就越覺得梅窩啲人幾咁唔講道理,如果政府真係俾佢地開番間學校,佢地搵唔搵到咁多學生讀呀 唔通一間學生得一百人唔夠都要開咩,你班梅窩咪打橫嚟講啦 仲有一個女人話"係人都唔想有啲咁特殊既學校係自己屋企附近"....我就覺得冇所謂,因起碼呢班學生係真心想改過,相反睇吓依家好多中學既學生,佢地啲行為仲不知所謂

男爵府

好多網民搵到曬d資料post出來, 佢地話間中學既地係政府既, 當年政府起學校用了二千萬, 鄉議局捐了一百o幾萬, 香港有好多公立學校都有人捐$, 唔代表甘就有話事權.

原帖由 ning.. 於 09-6-22 01:26 發表
blog 主話:

同埋可以講多少少嘢你知, 其實點解班居民咁堅持唔畀得呢間學校正生, 除咗我哋真係有需要外, 其次其實呢間學校係屬於「鄉議局」, 並唔係公立學校, 同埋當年建校時居民夾咗百四萬, 政府出咗二千萬, 及呢次 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-6-22 11:48 發表
好多網民搵到曬d資料post出來, 佢地話間中學既地係政府既, 當年政府起學校用了二千萬, 鄉議局捐了一百o幾萬, 香港有好多公立學校都有人捐$, 唔代表甘就有話事權.

...

鄉議局來說, 少數目啦

捐多幾次, 咪可以係政府話晒事???

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 siukei17 於 09-6-22 09:30 發表
其實如果佢地真係咁需要一間學校,不如拎d實際數字比政府睇lor...
政府咩都講數字架啦.....

重要既係間學校要係搞本地課程..唔好同人講開國際學校....

一味只係把口話需要學校,咁實際數字有幾多人?
又成日話外國人 ...

agree~~刀刀刀刀刀刀刀~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 keroroee 於 09-6-22 10:03 發表
以事論事, 陳水扁都有大把人支持, 係咪要盲從呢?

你又佢多人支持? 咁你又係咪其中一個呀?
你d歪理有目共睹, 唔該你檢討下!
請問你而家又從邊一方面呀?
咁耐以黎, 我睇唔到你係呢件事有明確立場!

男爵府

琴晚我奶奶先講 有正生的地方 樓價就跌 甘最好搬來我地南區啦 樓價跌越多越好呀~甘我地就可以買樓住啦~
我地尼邊 有女童院 又有專收癌症病患的南朗醫院
又有賽馬會康復院 又冇見得樓價跌喔~
女童院住個d 應該重惡過正生學生瓜~
我奶奶都講啦 住左14年 又冇事 我奶奶都係話
梅窩人大驚小怪

首頁

尾頁

跳至