嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔都有濕疹.
之前聽人講話医生開既藥(類固醇)有好多副作用, 所以唔敢同佢擦.所以佢抓到皮破血流.
後來越來越嚴重, 再帶佢睇兒科, 医生一見到就鬧!
話奌解甘嚴重都唔同佢擦藥?! 話只要我地跟足instructions去擦, 不要過多. 根本無需要擔心副作用.
唔擦, 好難好, 攪到發炎細菌感染仲大件事.
一定要先医好, 然後加強補濕盡量唔好俾佢發.
後來我個仔擦左藥一個星期(早晚一次)就好左九成.
而家就成日同佢擦補濕cream.

最近我地同佢睇專科, 發現我個仔原來对蛋白敏感.
医生話戒左口之後應該会有好轉.

所以樓主你唔好太擔心類固醇既副作用, 唔係bb真係会好辛苦.

幼兒濕疹根本上好難根治, 要小朋友慢慢大先有機会好.
唔通你忍心佢辛苦幾年咩?

別墅

回覆 61# baby_turtle 的文章

樓主個bb咁嚴重,你而衣分享的方法只是日後避免翻發,但目前最重要是先用西藥醫好,類固醇只是不適當使用才有不良副作用,依家bb咁辛苦,快d同佢睇皮膚科專科啦.
bk媽咪都知有個中環李醫生只收200多元,如有需要請pm我

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

我阿仔之前都有濕疹同氣管敏感,doctor said 濕疹同氣管敏感係兄弟來的,有濕疹就好容易有氣管敏感,so 一定要醫好d濕疹,please try to use 片糖冲涼啦, 幾好㗎。

禁止訪問

複式洋房

分享一篇有關 "醫生爸爸親種稻,幫患濕疹女兒吃回健康"的文章, 請click 入

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-a.pdf

&

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-b.pdf

文中提及一位患上嚴重濕疹女孩之爸爸, 雖然本身是一名西醫, 因認為西藥只是 治標不治本的方法, 嘗試從改變生活, 飲食習慣等入手, 為女兒擺脫濕疹問題.

如果您是文中的醫生, 您也會為子女這樣做嗎?
這篇文章很不錯, 請細心閱讀!

複式洋房

你到萬寧或屈臣士找"愛麗他" BATH OIL ,
佢有3隻
1- 愛麗他" PLUS- 有小許止痕及诮炎作用, 比較嚴重時我用1ml加入開水, 用棉花滲濕, 孚在濕疹位置10MINS , FINISH 後立刻用愛麗他CREAM
我個女的濕疹好多, 但用了幾天開始退皮及謝了,
現在你住用愛麗他普通BATH OIL 及CREAM

禁止訪問

大宅

我個女初出世時都有濕疹, 睇左好多次醫生都無特別好轉, 成日周圍找lotion or 沖涼液 for 濕疹, 都未能完全解決, 而且個女一向都好大汗, 背部成日都抓到損晒, 朋友介紹了隻bb沖涼液, 漸漸有改善, 而且沖完涼都不用搽lotion.

複式洋房

原帖由 Blue^^oon 於 09-7-26 19:51 發表
分享一篇有關 "醫生爸爸親種稻,幫患濕疹女兒吃回健康"的文章, 請click 入

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-a.pdf

&

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-b.pdf

文中提及一位患上 ...

我自己也受濕疹因擾了一段長時間,睇極醫生都治標不治本,後來偶然試了浣腸水療,好左好多,不是作任何推介,只是想將自己的終於能夠擺脫困擾的經驗同大家分享.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

blue:
嘩...真係好勁呀.睇見都心痛c啦.快d整返嫁diamond sap用啦,佢一定幫到你嫁,沖完唔茶cream都冇問題,我個仔d濕疹冇起返,都係佢, 全身都滑雪雪,
我之前用qv,豬油膏頂住都唔係好得,而家用sap沖涼, 就攪掂哂啦.而家開始入秋,用佢一定幫到你地嫁......因為自來水有綠氣,係最傷皮膚嫁.mouth:

禁止訪問

大宅

我大仔快五歲,細仔三個月都有濕疹,大仔以前比較嚴重,腳同背都有,我同佢介口(唔食牛既野同甜野,多食粗糧)而家好好多,舊年無發了,但今年對腳又出了,唯有日日同佢擦基礎油啦,好佐好多.
估唔到細仔都有,上個月臉仔有呀,激死呀,覺得佢好慘.怪唔得佢甘扭計啦,咪都系唯有不停甘擦油羅,呢排好好啲,天氣暖啲就無了,好無奈,之前都唔知點解既,後尾唸到我本身既皮膚都系好易痕,應該系有隱性濕疹,只系無至於發到出來甘嚴重姐.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 見到張相都好心痛呀!!

你帶佢去睇皮膚專科啦!! 我仔08年時放暑期,就成日去酒樓食點心, 食得太多燒賣, 起晒濕疹, 我估係你仔仔既3成程度啦!! 之後, 就去搵朋友介紹既皮膚醫生, 佢係中環, 收費唔貴, 一般300元左右, 食左佢既藥水及搽左佢開既藥幾天, 好返晒
[果時, 醫生話仔仔小腿上果 d 係癬, 唔係濕疹, 所以有時你以為係濕疹, 原來可能唔係呀!!!]

不過, 我仔仔一向都好易出濕疹, 而家對腳掌上都有少許既, 不過叫可以接受, 我地就多數係沖涼水入面加 olive oil, 平時就幾滴, 最凍及北風天就直接係沖完涼未著衫時幫佢搽, 搽完用毛巾印乾

我地會同佢搽 QV CREAM (最北風天用 Adams 牌 AQ CREAM), 沖涼用 DermaVeen 康漾 soap free wash 來沖涼

你先同佢睇左醫生先, 如果唔係... 佢癢到不停抓, 一抓損就只會令佢更嚴重, 睇左醫生搽左藥, 好返先用其他方法去 keep 住佢就無問題

禁止訪問

禁止訪問

民房

我的只是手指甲咁大已經好痕了!!! 好難想像BB點忍受....

洋房

囝囝三歲,有濕疹
不過冇你地bb咁嚴重
一路都唔想比佢搽類固醇
因為有太多負作用
個次行過永安
賣防塵蟎野個counter
個sales小姐同我講d佢地隻床單有助改善bb濕疹
唔駛用藥都可以好番
有冇人知係咪真係有用??
因為成千蚊一張
如果幫到囝囝都唔緊要
我唔想到時買左冇用會waste左
有冇媽媽可以分享下?

原帖由 gracelam123 於 10-1-23 01:30 發表
我係有濕診既媽咪, 我覺得你做得好好! 類固醇係有一定幫助, 吾好驚 左 佢 而吾幫小朋友搽, 只要溥溥地搽, 係可以控掣到 個病情, 我自己有濕診, 睇過好多醫生, 同用過好多cream,,可以話比大家知, 保濕係好重要既!其次 ...

大宅

我也替兒子買了一套,效果似乎是有,但又未至於完全沒有濕疹
原帖由 purple_foo 於 10-11-11 12:43 發表
囝囝三歲,有濕疹
不過冇你地bb咁嚴重
一路都唔想比佢搽類固醇
因為有太多負作用
個次行過永安
賣防塵蟎野個counter
個sales小姐同我講d佢地隻床單有助改善bb濕疹
唔駛用藥都可以好番
有冇人知係咪真係有用??
因為成 ...

首頁

尾頁