自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 CYT0408 於 11:28 發表

就算佢識飛天,都唔會請....
咁大個人, 都出黎搵食啦,
仲要父母陪,
怕咩丫, 怕比人扼, 就事前上網做research..
睇下係咩公司..
真係太保護啦.. ...

印象最深刻一個... 個仔做緊 interview,佢啊媽就喺 reception 問長問短... 幾多人呀? 咩性質公司呀? 幾多男同事幾多女同事呀? age range 呀?? 仲問我... 你真係估佢唔到... pantry 有無嘢食,會唔會有餅乾呀... 咁供應?? 做做吓嘢肚餓都有嘢食喎~~~~ 真係... 唔答佢又唔得,佢又阻到我做其他 admin 嘢... 又問可唔可以俾佢參觀吓我哋個office....

真係唔好話我衰... 當時我真係心諗 "不如唔好做返屋企啊媽湊啦!"

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 11:57 發表
我個仔, 前年先 hkcee 完,
23 分, 但原校唔收,
於是好 淒涼 咁走去聯招排隊,
要下午2 點先開始收生,

我問佢, 要唔要去恒生, 莊敨程 try 下.
佢話, 唔駛啦,
佢d 同學仔父母己經一早去左恒生, 莊敨程排
費事一陣唔收 ...

23分原校都唔收???

男爵府

What is so special about this 莊啟程 ?
Is it a very top school ?
Why every year so many people line up for places ?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 12:06 PM 發表
oh,, sorry 唔知 tim,
即係要拎埋個 result, 先可以排?
唔可以好似以前咁, 排住等個仔同 result 黎?

係呀... 人地一早有講到, 今朝聽收音機直接訪問 D 家長問滿唔滿意安排, 有個家長都係九點先到佢話 OK....
我都覺得咁做公平好多.... 又唔使家長半夜冒雨等 (舊年好似係咁好似又係打風)

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 happypiano 於 09-8-5 09:47 發表
same same here. 個d係你既仔女, 會考係人生大事, 當然有屋企人支持下係最好啦, 又唔係孤兒. 考得好既, 入番原校, 咪一家人一齊開心哎下law. 考得唔好, 可以即時安慰下個仔女, 同佢商量下佢地想點.

至於排隊, ...

你講咗好多家長心聲,包括我在內。我囡可以原校升讀中六, 咪一家人一齊開心下。

伯爵府

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 12:11 發表

23分原校都唔收???

唔出奇.
好似華x要24分先收.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

呢個呀媽都好離譜囉
如果請左佢個仔, 容咩易小小野都打黎煩住你老細, 點解佢個仔咁咁咁及咩咩咩, 真係C得喇
原帖由 baby_chu 於 09-8-5 12:09 發表
印象最深刻一個... 個仔做緊 interview,佢啊媽就喺 reception 問長問短... 幾多人呀? 咩性質公司呀? 幾多男同事幾多女同事呀? age range 呀?? 仲問我... 你真係估佢唔到... pantry 有無嘢食,會唔會有餅乾呀... 咁供應?? 做做吓嘢肚餓都有嘢食喎~~~~ 真係... 唔答佢又唔得,佢又阻到我做其他 admin 嘢... 又問可唔可以俾佢參觀吓我哋個office....

真係唔好話我衰... 當時我真係心諗 "不如唔好做返屋企啊媽湊啦!"
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Cara2006 於 09-8-5 12:13 PM 發表
What is so special about this 莊啟程 ?
Is it a very top school ?
Why every year so many people line up for places ?

因為佢地的大學(本地或海外名牌)入學率非常之高...... 所以大把名校學生都爭住入.

男爵府

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:21 發表

哈哈~~~ 坐 reception,成日都見到啲父母陪埋唻 interview..... 真係.... 唉~~~ 就算真係要陪,唔該唔好上到唻 office 嘛... 喺附近搵間茶餐廳坐住等嘛.... 咁樣真係好影響 interviewer 對佢嘅印象囉...

上司都話,咁樣 ...

哈哈!相當年我媽媽都有倍我搵工, 因為我讀desing要拎住個A2 size profolie 週圍見工, 我個子又細, 個profolie又重, 媽媽唔捨得我咁辛苦, 次次都盡量倍我去幫我拎住, 但佢唔會倍我上去, 係下面逛但又唔敢行得遠,驚我見完搵唔到佢(當時未有手機)....唉!母愛真偉大

大宅

而家唔少家長過份溺愛自己仔女啦
會考對青少年來講係一個重要0既經歷
就放手俾仔女自己去做, 自己選擇啦, 會係一個好好0既成長體驗
家長做協助, 關心, 鼓勵0既角色已經足夠

珍珠宮

原帖由 小可愛bb 於 09-8-5 12:28 PM 發表
而家唔少家長過份溺愛自己仔女啦
會考對青少年來講係一個重要0既經歷
就放手俾仔女自己去做, 自己選擇啦, 會係一個好好0既成長體驗
家長做協助, 關心, 鼓勵0既角色已經足夠 ...

陪住我覺得無問題, 但係咩都幫佢地做晒就唔好.

伯爵府

做父母實緊張自己d 仔女ga la, 雖然話唔係先到先得, but 好自然係想早d 去到, 收定風, 攞料都好吖, may be 我到時都係咁.

禁止訪問

大宅

點解我睇唔到片既?逢係有線既都睇唔到, 乜原因呢?

珍珠宮

原帖由 Kit 於 09-8-5 14:40 發表
點解我睇唔到片既?逢係有線既都睇唔到, 乜原因呢?

我喺office都係咁....

男爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-8-5 12:22 發表

因為佢地的大學(本地或海外名牌)入學率非常之高...... 所以大把名校學生都爭住入.

But how can they do it?
I have always thought schools like SPCC, DGS, etc should be even more popular.

珍珠宮

間學校勁在邊, 好在邊.

原帖由 catjeffcat 於 09-8-5 12:22 發表

珍珠宮

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-5 03:19 PM 發表
間學校勁在邊, 好在邊.

原帖由 Cara2006 於 09-8-5 03:02 PM 發表

But how can they do it?
I have always thought schools like SPCC, DGS, etc should be even more popular.

呢樣就唔知.... 除左呢間, 恆生商學院都係好多人想入架.... 可能真係很多大學會收都未定.

珍珠宮

或者成班同學都有24分之上, 資質本身都係好, 一定係讀書材料, 固此會受大家同學仔感染, 個個都會努力讀書, 考到好成績, 讀大學啩.

原帖由 catjeffcat 於 09-8-5 15:23 發表

呢樣就唔知.... 除左呢間, 恆生商學院都係好多人想入架.... 可能真係很多大學會收都未定.

首頁

尾頁

跳至