跳至

首頁
23456...48

尾頁

大宅

好媽媽勳章

今日終於有返少少成就感.

因為最近一兩日發現囡囡埋身啜完, 咀角有奶, 即係佢終於識埋身啜喇! 所以我o地打算再試返全埋身, 寧願佢食密o的, 只要佢有足夠濕片片, 都盡量唔補奶粉.

不過最頭痕係佢仍然係食幾啖就訓, 搞極都唔醒, 到訓返落床仔, 三幾分鐘又嘈, 又再食, 周而復始, 無時停.

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-15 21:33 發表
jj,

我見有d sis話每次埋完身都要再泵清佢就可以多d奶, 係咪真? 你有無試過?

但我每次都係餵一邊, 之後bb大約個半到兩個鐘就要食, 咁我就比另一邊佢食(個時先開始有d硬夠bb食), 如果每次泵清咁會唔會 ...

係呀! output多些奶, 就會刺激造多些奶...

我就無次次泵清... 我只係覺得BB食唔清, 我驚太谷奶的情況下先泵清佢, 等果邊無咁谷...

如果BB個半鐘~2個鐘就一餐, 你再泵都係好少... 我建議都係可以埋身就埋身多些... 等相隔時間長d的時候, 再試下泵清... 不過, 如果妳唔怕辛苦, 呢個都係刺激奶量的好方法!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-16 01:58 發表
今日終於有返少少成就感.

因為最近一兩日發現囡囡埋身啜完, 咀角有奶, 即係佢終於識埋身啜喇! 所以我o地打算再試返全埋身, 寧願佢食密o的, 只要佢有足夠濕片片, 都盡量唔補奶粉.

不過最頭痕係佢仍然係食幾啖就訓, ...

真係個好消息...

我仔都like訓... 不過佢頭2個字就唔會點偷懶... 我每次要ji醒佢架!

大宅

好媽媽勳章

話口未完, 琴晚佢每個半鐘就喊醒一次, 我成晚都無得訓, 卒之一早摷醒c6, 叫佢餵一次奶粉, 我先訓返幾粒鐘.

諗落真係有o的懶同無用. 晏o的再接再勵.

大宅

tucuxi,

開頭未習慣啫, 比心機呀!

原帖由 tucuxi 於 09-8-16 10:25 發表
話口未完, 琴晚佢每個半鐘就喊醒一次, 我成晚都無得訓, 卒之一早摷醒c6, 叫佢餵一次奶粉, 我先訓返幾粒鐘.

諗落真係有o的懶同無用. 晏o的再接再勵.

禁止訪問

大宅

食人奶既bb會唔會無咩大便?因為我之前補奶粉多...bb都有幾多大便下...依家因為佢一食完奶粉就生奶癬...所以我餵多左人奶...如果可以我都會全人奶餵佢...但我發現餵多左人奶佢好似無便便去...但佢就好多尿尿..補一餐奶粉佢先有一次便便....全人奶既媽咪有無經驗?我怕佢淨係吸收到d水份...

大宅

我係半人奶媽, bb一日有三餐奶粉, 但我見bb呢兩日都無大大, 但佢就勁多屁放, 係咪風黎呢?

定係食咗奶粉先會便秘呀? 我見bb谷得好辛苦, 如果我比全人奶佢, d便便會唔會好d?

子爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-14 16:47 發表

我個仔唔肯埋身食...已經係健康院由姑娘睇住
我地鬥爭左好耐...佢都係唔識食....一埋身就狂喊

姑娘叫我日 日教佢食下
埋身食一段時間都食唔到就補人 奶/奶 粉囉

你一日可以泵 ...

又忙咗幾日!

都都係同我爭鬥咗好多日,我照迫佢埋身食完先補奶,大概2个星期佢就食得好咗,不過我今日發現可能我D奶出得太慢所以阿女食一邊要成20分鐘都未飽,我有个朋友只需要餵BB食5-10分鐘就惦,佢D奶出得好快架!

我一夠鐘就谷奶埋身食完就泵,大概一日泵15安奶.唔埋身食嗰餐就泵到多D

子爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-15 15:24 發表

可惜仲係泵唔夠佢食..仲係要補奶粉

尋日泵左16安, 前日15.5安, 大前日15安
希望一日比一日多 >_<
如果要全人奶....我係咪要泵夠3x安 @@
我岩岩比左3安人奶佢食...又未泵得切...但佢仲好餓...唯有補多1.5安士奶粉. ...

Don't worry. You have tried your best! Good job ah.

子爵府

原帖由 6669 於 09-8-15 21:33 發表
jj,

我見有d sis話每次埋完身都要再泵清佢就可以多d奶, 係咪真? 你有無試過?

但我每次都係餵一邊, 之後bb大約個半到兩個鐘就要食, 咁我就比另一邊佢食(個時先開始有d硬夠bb食), 如果每次泵清咁會唔會 ...

Yes, if you pump it out every time after feeding baby, your milk production can be kept! I used this method to increase my own production and was proved as successful

子爵府

原帖由 6669 於 09-8-16 23:26 發表
我係半人奶媽, bb一日有三餐奶粉, 但我見bb呢兩日都無大大, 但佢就勁多屁放, 係咪風黎呢?

定係食咗奶粉先會便秘呀? 我見bb谷得好辛苦, 如果我比全人奶佢, d便便會唔會好d? ...

一般如果mixed feed 有一人人奶,BB唔会便秘架,BB唔一定日日有便便,我个女2日一次.不過如果BB成日"撈"糞,可能真係要轉奶粉,我上胎阿仔開頭食S26,便便唔靚,我同佢轉思敏兒,即刻得咗

伯爵府

原帖由 venus0622 於 09-8-16 18:40 發表
食人奶既bb會唔會無咩大便?因為我之前補奶粉多...bb都有幾多大便下...依家因為佢一食完奶粉就生奶癬...所以我餵多左人奶...如果可以我都會全人奶餵佢...但我發現餵多左人奶佢好似無便便去...但佢就好多尿尿..補一餐 ...

全人奶有2種...

一種就係吸收晒, 幾日先一次便便, 甚至2個星期...

另一種, 我大女&細佬都係... 噴屎型... 餐餐食親都疴, 換片換到手軟!

兩種都正常的!

伯爵府

原帖由 chunyatmama 於 09-8-17 00:10 發表
又忙咗幾日!

都都係同我爭鬥咗好多日,我照迫佢埋身食完先補奶,大概2个星期佢就食得好咗,不過我今日發現可能我D奶出得太慢所以阿女食一邊要成20分鐘都未飽,我有个朋友只需要餵BB食5-10分鐘就惦,佢D奶出得好快架!

...

我仔都係... 我上奶快+佢大力食... 所以, 佢都係食3個字收工~~~ 日頭2.5~3個鐘一餐, 夜晚4個鐘一餐!
我全埋身! 每日有盈餘8安+, 比大女食!

大宅

bb今日終於都有一次大便去喇...唔知點解我總係無谷奶feel...之前出院幾日泵十幾分鐘都有3安幾既...但依兩日都泵唔到...個胸軟哂咁...係咪因為我埋身餵得多呢?bb個幾鐘頭就要啜架喇...次次都啜成半粒鐘...依家泵半粒鐘得o個1安...我想知其他媽媽會一日泵幾次幫助上奶...同每次泵幾耐到架~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 venus0622 於 09-8-17 14:47 發表
bb今日終於都有一次大便去喇...唔知點解我總係無谷奶feel...之前出院幾日泵十幾分鐘都有3安幾既...但依兩日都泵唔到...個胸軟哂咁...係咪因為我埋身餵得多呢?bb個幾鐘頭就要啜架喇...次次都啜成半粒鐘...依家泵半粒 ...

第1次上埋呢個topic,原來已有咁多媽咪.
唔谷奶唔代表唔夠喎,你bb食完夠唔夠? 佢食清你咪冇奶泵出.

我都好happy,尋日已經冇補奶粉,不過我仍然係窮媽媽.
我1日泵3次咋,日頭bb食完唔再泵,晏週泵1次,臨瞓和半夜1次.

大宅

其實我都唔知佢夠唔夠...總之佢一想喊我就餵佢囉~佢又肯啜...不過隔個幾鐘又肚餓...我又要餵過...我見佢啜完都有少少奶o係個口到既...我手擠又擠到奶出黎...我諗佢食到掛...有時泵出黎唔洗食得咁密我有覺好訓嘛...可能真係比佢啜到泵唔到出黎lu...我成日都好怕佢唔夠飽又想補奶粉...不過琴日成日都全人奶佢d片片都多過6塊...又有便便去...都唔知佢夠唔夠飽...成日都喊...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日去健康院磅重,阿b有増磅,好開心,不過唔知會唔會太少
另外我想問泵奶,我泵過但只係得10ml,令到我唔敢泵,有無方法泵得多d?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-17 09:32 發表

我仔都係... 我上奶快+佢大力食... 所以, 佢都係食3個字收工~~~ 日頭2.5~3個鐘一餐, 夜晚4個鐘一餐!
我全埋身! 每日有盈餘8安+, 比大女食!

你仔仔好乖呀! 好羡慕呀!
我隻嗅豬即使埋身食足50分鐘
食完都係唔夠. 明明仲有奶
加上佢都食到好眼睏
所以有時要補30ml奶粉.... :;pppp:

大宅

chunyatmaman,

等我試吓先, 但係吓吓都泵咪好麻煩(i mean吓吓要洗pump&steam), 同埋泵咗出來d奶唔多唔少係咪都係儲埋幾安做冰奶?

原帖由 chunyatmama 於 09-8-17 00:14 發表

Yes, if you pump it out every time after feeding baby, your milk production can be kept! I used this method to increase my own production and was proved as successful

首頁
23456...48

尾頁

跳至