單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

你地好叻呀!
真係睇到我滴晒汗 mouth:
我30蚊買餐餸已經覺得自己好叻........

男爵府

原帖由 catfitfit 於 09-10-24 12:27 發表
單親媽咪之節衣縮食, 有無好辦法, 好想大家分享下:

我呢就....
1. 不用洗衣機, 全部衫手洗
2. 每餐平均不可超過40元
3. 中午我自己返工會帶飯, 不過是無送, 當減肥
4. 晚上只開一個鐘冷氣, 其餘要用風扇
5. 用電都 ...

你好叻呀,我樣樣都做唔到。

有時,兩餐當一餐食羅。

男爵府

原帖由 catfitfit 於 09-10-27 16:50 發表
唉...我搵得小, 無計啦....
魚尾一條... $10, 莞西... $2, 荳付...$3 (滾湯)
絞豬肉...$10(分3餐)加蛋3隻...$3, 煎蛋角
生果... $10木瓜(有3隻) 同呀仔分2餐
以上是本人今日的晚餐, 都有湯, 有蛋, 有生果

明天的早 ...

好有營養wor.

大家可唔可以講多少少簡單餸菜的煮法。

我只係識煮魚,6菜,抄蛋。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

事日晚宴

1. 大魚尾$10(放工價)..+半條紅蘿蔔($0.5)滾湯
2. 攪魚肉$6..+白菜半斤$2...煎魚餅抄菜
3. 蘋果..$10(有4隻)..即$2.5一隻(2人共$5)

事日二人前共$23.5, 有魚, 有湯, 有菜, 有生果

岩唔岩食?

別墅

原帖由 catfitfit 於 09-11-5 11:25 發表
1. 大魚尾$10(放工價)..+半條紅蘿蔔($0.5)滾湯
3. 蘋果..$10(有4隻)..即$2.5一隻(2人共$5)
岩唔岩食? ...

唔法唔比

大宅

個人己見是不可從飲食慳$,有時間學些煮食心德,從中得到又平又有營養的煮法。假期參加多d義工,你得助人時人助你,好多中心都有派禮物獎勵的,有d有$添,又有親子義工,到時小咗行街,睇戲、打牌、買六合彩之類活動,可在生活上慳到更多$,再有空時參加社區一日遊,有d唔使$,尤其係單身。而我喜歡睇書學電腦,完全唔使$,又可增進知識,食方面好多自煮,例如雪糕,買要幾十元,自己做二十元左右~sorry講多了!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-11-5 00:33 發表

好有營養wor.

大家可唔可以講多少少簡單餸菜的煮法。

我只係識煮魚,6菜,抄蛋。

我d仔女好鍾意食玉子豆腐, $5有三條, 撲少少生粉, 輕輕煎下佢, 好好味!
芝士焗西蘭花, 百佳$8.7有三個, 我分二餐食, 鋪d芝士係面放焗爐焗一陣就得.
仲有咸旦蒸肉餅, 咸旦係無益, 但久不久, 諗唔到煮咩個日就最好. $3二隻咸旦+$1雞旦+免治豬肉都係$10.
有時我會抽起少少豬肉, 留黎第日做煎釀豆卜, $3都有6-7粒, 一開二就有十幾粒, 小朋友多數都鍾意食.

講講下肚餓添

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-5 16:00 發表
叻~ 我就冇呢d心得...
我都唔煮野既

你屋企有父母幫手, 煮野梗係唔使你操心, 你做"康樂組"組長, 專安排活動同屋企人玩, 其實你最叻, 因為活動係花費最多.

男爵府

原帖由 catfitfit 於 09-11-5 11:25 發表

岩唔岩食? ...

好叻。

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-11-5 15:39 發表

我d仔女好鍾意食玉子豆腐, $5有三條, 撲少少生粉, 輕輕煎下佢, 好好味!
芝士焗西蘭花, 百佳$8.7有三個, 我分二餐食, 鋪d芝士係面放焗爐焗一陣就得.
仲有咸旦蒸肉餅, 咸旦係無益, 但久不久, 諗唔到煮咩個日就最好. ...

嘩!點解你什麼都識架。

我喜歡抄你個玉子豆腐,我識煮,試下先。

肉餅我識呀,我係買梅頭瘦肉自己劈。

但係我見人買免治豬肉做肉餅,

點解呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-11-5 22:13 發表

嘩!點解你什麼都識架。

我喜歡抄你個玉子豆腐,我識煮,試下先。

肉餅我識呀,我係買梅頭瘦肉自己劈。

但係我見人買免治豬肉做肉餅,

點解呢? ...

你唔好笑我喇, 好多C9都識架.
個肉子豆腐, 如果你唔嫌煩可以係"沾"生粉前, 先"沾"旦汁, 咁煎出來會靚D同香D.
因為懶, 所以我都係買免治豬肉.
係超市有急凍鯖魚, 大約$12一塊, 比d鹽同楜椒粉醃下就煎得, 好味過吉野+個d.

別墅

原帖由 catfitfit 於 09-10-27 16:50 發表
唉...我搵得小, 無計啦....
魚尾一條... $10, 莞西... $2, 荳付...$3 (滾湯)
絞豬肉...$10(分3餐)加蛋3隻...$3, 煎蛋角
生果... $10木瓜(有3隻) 同呀仔分2餐
以上是本人今日的晚餐, 都有湯, 有蛋, 有生果

明天的早 ...

睇到你的文章, 腦裡面有曬畫面, 突然間有d想喊

男爵府

原帖由 單親媽媽 於 09-11-6 00:37 發表

大家獨力支持頭家,

好多時,都係要唔好浪費一分一亳。

我覺得這裹的單親媽咪,

好堅強,好偉大。

別墅

原帖由 Angel^v^ 於 09-11-5 12:25 發表
個人己見是不可從飲食慳$,有時間學些煮食心德,從中得到又平又有營養的煮法。假期參加多d義工,你得助人時人助你,好多中心都有派禮物獎勵的,有d有$添,又有親子義工,到時小咗行街,睇戲、打牌、買六合彩之類活動,可在生活上慳到更 ...

我睇唔明点做雪糕, :(
可唔可以解單話吓

男爵府

原帖由 美瑩 於 09-11-6 11:29 發表

可唔可以解單話吓

可能買左部製雪糕機。

別墅

原帖由 eric5354 於 09-11-6 15:30 發表

可能買左部製雪糕機。

吓吓 要部製雪糕機

唔通我睇漏資料

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好喊啦, 有得做同有飯開, 我好感恩就真

原帖由 單親媽媽 於 09-11-6 00:37 發表

講真架, 我依家叫做有份工, 又無mud病痛, 都叫做好好露~~~

大宅

唔使甘介意既,只要有營養,食得飽就好了,而家呢個個世界要環保家,甘做除佐可以省啲仲可以教育仔女添.
我都要好好向你學習下.
節衣縮食系可敬既行為.

大宅

原帖由 美瑩 於 09-11-6 11:29 發表

可唔可以解單話吓

我無雪糕機+,我用攪蛋器要多攪幾次,我覺得食得下咁La,最緊要慳到$~學識後自行改口味!材料可買平d先試下do。
材料:
1.咖啡二茶匙
2.鮮奶 100 ml
3.Cream 25 ml
4.糖二茶匙
5.蛋黃一隻
6.玉桂粉少許
作法
1.先將鮮奶加熱煮到收乾水份,加1.和6.
2.另方面將蛋黃用打蛋器攪打,分次加糖。
3.把1.三份一與2.混合,再倒回1.處煮。
4.把3.加入Cream打混,放入冰格雪30分鐘取出攪打,如是7次。
http://hk.myblog.yahoo.com/

註:無打蛋器都可用手攪方式,像打蛋白般,連電都慳埋。

首頁

尾頁

跳至