夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,你嘅情況同我一樣,不過角色調轉,我係老婆,
我老公搵錢多過我,佢係做裝修設計,因佢近年成日接近D闊太客人,因佢見識多咗,性格就變得樣樣嘢都好執著,成日想好似人地咁,佢成日比自已好大壓力,話要係呢幾年裹面要賺到第一筒金,其實我地依傢生活算係唔錯,有車有樓(已供完),有個囡(14個月大),佢平均每月都有45k,仲要咩都係公司出,其實唔止呢條數,但係佢就太上進,太執著,連我係佢身邊人都感到有壓力,思意唔係佢要我出嚟搵錢,係佢成日都話,我唔進步,佢話佢知道我仲可以進步,佢係出面學到嘅嘢,返嚟想個老婆都可以能夠進步,而我性格比較自我,我覺得聽完唔適合我,或我覺得無需要,我係唔會改變自已做法,所以佢就話我教極都係咁,成日話我呢樣話我果樣,同你老婆一樣,成日得個彈字,攪到我依傢都係好無自信,就係成日比佢話我所致,初時我都有問過自已,我係咪真係做錯呢?
有時d嘢,唔係講錯唔錯,只係佢太過執著,而你做唔到佢要求,佢咪話你錯囉,好似:1)初時佢嚴工人切牛肉大塊(其實我唔覺大,好似餐廳干牛河咁),叫我叫工人切細d,到下餐,佢見到細咗(一塊開半),就話:話你大,你又一下子切到咁細,個工人同你一樣,唔識進步,跟住我話,又關我事,佢就會話,工人係你教出嚟傢媽,你點樣,佢咪點樣囉,但其實我又唔覺得太細,我真係唔明,佢執著呢d嘢嚟做咩,之後我嬲嬲地,咁同佢講,我唔理你嚴大定嚴細,你唔鐘意就可以唔好夾,佢就唔出聲.
我只係覺得,如果佢係愛我,點解成日要為呢d嘢嚟傷我地感情,佢話最激氣就係我教極都係唔聽,其實我係一路改緊嚟迎合佢,佢唔覺不特止,重要話我做事極端,一頭一尾,永遠無中間位喎,又時唔知,真係以為佢針對我.所以我都有諗過離婚,但一諗到個囡,我就好想喊,覺得累咗個囡....
所以我好明白你依傢嘅心情,不過你捨得你個囡傢拿?

瑪瑙宮

我諗佢今日咁, 係咪您太過遷就佢呢?
原帖由 beepaul2007 於 09-11-16 17:36 發表
我老公搵錢多過我,佢係做裝修設計,因佢近年成日接近D闊太客人,因佢見識多咗,性格就變得樣樣嘢都好執著,成日想好似人地咁,佢成日比自已好大壓力,話要係呢幾年裹面要賺 ...

大宅

原帖由 beepaul2007 於 09-11-16 17:36 發表
我老公搵錢多過我,佢係做裝修設計,因佢近年成日接近D闊太客人,因佢見識多咗,性格就變得樣樣嘢都好執著,成日想好似人地咁,佢成日比自已好大壓力,話要係呢幾年裹面要賺 ...

唔捨得架... 睇下我頂到幾耐

大宅

原帖由 hello_kids 於 09-11-16 17:09 發表

as a mature man you need to be tough. 自殺好幼稚.

Thanks for your advice.

I just want to use my insurance to help her...

大宅

原帖由 Nancy20090615 於 09-11-17 00:28 發表
我諗佢今日咁, 係咪您太過遷就佢呢?

唔係,反而由拍拖到依傢都係佢就我多,唔知係咪就得我太多,定係報應,或者d闊太咁大影響力,佢依傢一見到d嘢唔順眼就會話我,唔同以前,佢以前會識講,算啦,我唔想為呢d嘢傷我地感情,依傢佢連d芝麻綠豆嘢都要同我嘈一餐,但係佢嘈完,訓醒又會當無事,但係我唔可以當無事,個心比佢閙完好唔舒服,覺得2個人好多諗法都唔同,好唔夾,個心真係有d淡,覺得佢依傢好似成日要我變,唔變就話我唔進步,反而佢越話我,我反而仲有d放肆.覺得我做唔做好,佢都話我傢啦,所以一於話之佢,所以呢個係惡性循環,佢咁樣唔會令到我改好之餘,我做人仲求其咗,無哂沖徑.

大宅

getbby,

其實我覺得如果你地一開始,拍拖同結婚前,佢已經係高人工過你,佢應一早有咁嘅心理準備同接受你呢條路係咁行傢啦,條路係佢自已揀傢喎,依傢先嚟發爛.....
但如果係後期先致係咁,咁就要大家傾下,如果佢真係好介意你賺得唔夠佢多,咁係唯有分開傢咋,因為你係度只會受苦,日日要自已ot 唔返家係一件好辛苦嘅事,長期情緒底落,好似我咁,真係會谷爆傢,再講,成件事,問題唔係你度,同埋你老婆應該唔係咁愛你,所以先會咁,講真,你又唔係唔做嘢果d人,有幾皮嘢一個月已經係唔錯,只係佢要同你比都無辦法,另一方,我覺得就要睇返你個囡依傢幾大?同埋平時跟邊個多,如果係佢生命中跟本無爸爸,現時解決都係好事,但如果個囡係好痴你嘅,我就覺得等佢大d先諗離婚,因我覺得係會值接影響到佢嘅成長,好似我依傢咁,就時嬲起上嚟,都會諗離婚,但一望住個囡就覺得佢好慘,我個囡好痴我同c6,
所以依傢要佢揀都係難毀咗佢,所以依傢唯有忍啦,我都唔知可以忍到幾時傢,不過我都覺得離婚,好似係必會發生嘅事,係睇幾時傢啫,除非佢係以前嘅佢啦.
所以我覺得你依傢,第一睇下係咪真係無彎轉,如果真係,又要諗下囡果方面,如果決心已下,應盡量留多d錢比自已,居企洗費可以嘅話,叫佢一齊分擔,因為以後嘅路,你仲要行,反正你老婆都足夠照顧到自已同個囡,到第日真係走,你都可以照顧自已呀,我依傢都係咁,過時過節,佢話送嘢比我,我就話我咩都有,我無嘢想買住,佢就會比錢我,話諗到買咩時先買,但我多數都係草起佢,等萬一有咩,我真係要靠自已傢.

別墅

同老婆傾吓, 去揾婚姻附導, 如果佢唔肯, 唯有離婚!! 唔需要死, 婚姻係雙方面, 兩個人要一齊行先可以, 佢唔肯咪由佢law, 最慘係你個女!!! 作為父親, 你要做好父親要有既責任, 試吓解釋比佢聽, 盡量減低對小朋友既傷害!!! 死只會對佢做成更大既傷害!!! 盡咗你自己能力, 對得住天地良心, 過得人過得自己已ok!!

男爵府

我都係做銀行, 見到好多有錢人, 我又唔覺得我老公冇錢wor, 佢都係2萬幾人工, 我地住居屋ja ma~
生活仲幾開心, 呢d係睇人既心態, 而唔係工種~
不過一個女人日日黑口黑面, 又成日鵝人, 真係好難頂!

男爵府

我老公都係成日話我呢樣話我個樣,我睇電視又話我睇埋D咁0既電視(我呢排有追劇集,睇無線宫心計、富貴門,佢鐘意睇明珠台/國際台)。話我令佢冇得睇英文台。
我聽歌又話我聽埋D咁0既歌;我係公司拎本忽周返屋企睇,佢又話我睇埋D咁0既八卦週刊。連去到佢阿爸阿媽屋企睇報紙娛樂版佢都話。
總之我做咩,佢都好似睇唔順眼咁。

其實我星期一至五都要返工,日日做超過 10個鐘,所以我一直都覺得可以追劇集係好幸福同偖侈的事,因為我以前經常都返到 8 點甚至9點至放工,搭車返屋企又要一個鐘,返到去仲要煮飯。而家早左可以走,所以有時可以一邊煮飯/食飯一邊睇電視。我睇電視除左係因為我覺得好睇之外,其實都係我減壓方法。我係那種一入屋就開電視的人。不過佢就好似好頂我唔順咁0既款。佢昨晚同我講,佢昨晚之所以咁晏都唔返屋企,係因為佢唔想返,佢唔想一返到來又見到我睇電視。

好傷心~

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

見倒你咁..都覺得自己好幸褔

你又要反工..放工反黎想睇下電視都唔得..重有咩人生樂趣呢??一係買多部電視得唔得?唔使掙嘛
原帖由 於 09-11-18 12:38 發表
我老公都係成日話我呢樣話我個樣,我睇電視又話我睇埋D咁0既電視(我呢排有追劇集,睇無線宫心計、富貴門,佢鐘意睇明珠台/國際台)。話我令佢冇得睇英文台。
我聽歌又話我聽埋D咁0既歌;我係公司拎本忽周返屋企睇,佢又話我睇埋 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

你老公正經成咁真係好慘喎,我真係怕怕,其實我老公都鍾意睇明珠台,但因為好多野佢通常唔係屋企,不過我都慣啦,佢係度都只會NOW我底B底能等等,其實我已經無左半個老公啦.
原帖由 於 18-11-2009 12:38 發表
我聽歌又話我聽埋D咁0既歌;我係公司拎本忽周返屋企睇,佢又話我睇埋 ...

瑪瑙宮

咦, 您咁似我老公. 我又係試過好唔願返屋企, 因為佢成日望住個電視, 當我無存在. 佢半生人同個電視一齊過. 我都好鬼憎佢咁樣.

點都好, 雖然辛苦 d , 睇少 d 電視.

原帖由 於 09-11-18 12:38 發表

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 getbby 於 09-11-17 00:44 發表

Thanks for your advice.

I just want to use my insurance to help her...

你 有 沒 有 聽 過 自 殺 是 否 可 以 取 到 保 險 金的。請 不 要 做 儍 事 呀!到 時 受 到 傷 害 的 是 你 的 囡 囡。

男爵府

原帖由 emily22 於 09-11-18 18:37 發表
見倒你咁..都覺得自己好幸褔

你又要反工..放工反黎想睇下電視都唔得..重有咩人生樂趣呢??一係買多部電視得唔得?唔使掙嘛

emily22
主要唔係争睇電視的問題,因為好多時佢都會讓俾我睇。
最主要係佢直頭唔鐘意我做呢D野(睇電視/睇八卦雜誌/睇娛樂版),佢覺得我睇埋D無謂(冇益)0既野,又晒時間又學唔到野。

係囉~ 連自己鐘意0既野都唔俾做,我都唔知有咩人生樂趣,最慘係佢鐘意做的野,我又唔鐘意。佢鐘意睇書(主要同佢工作有關的書籍),做運動(游水,踩單車.........)呢D我全部都唔鐘意,我好享受假期係屋企hea. 唔使應酬任何人、唔使打扮,好舒服。但佢就覺得我好頹廢。

大宅

To see whether your bottom line is hit. When it's reached, then you would raise to separating.

男爵府

原帖由 YANFAMILY 於 09-11-18 22:38 發表
你老公正經成咁真係好慘喎,我真係怕怕,其實我老公都鍾意睇明珠台,但因為好多野佢通常唔係屋企,不過我都慣啦,佢係度都只會NOW我底B底能等等,其實我已經無左半個老公啦. ...

YANFAMILY
冇錯!! 佢係個D好正經的人。或者講佢係一D做野會計算利益的人。正如佢覺得睇八卦雜誌冇益,所以佢唔會睇;佢只會睇正正經經的書。佢要求我上進,佢覺得工餘時間/假期應該做一D有意義0既野,讀書又好做運動又好,總之要做一D有益身/心0既野。

佢係個D星期六、日都會好早起身的人。夏天時,每個星期六朝早都會一早起身去游水,游完水就去圖書館睇書。而家天氣涷就改做踩單車。星期日一早又去學武術。我欣賞佢的勤力同恒心,但同時又戥佢辛苦(當然佢自己好enjoy)。

我呢,就個個星期六、日都訓到十一、二點至起身,不過我其中一日起身後會執屋、掃地、拖地,洗厠所..............。通常佢返到屋企之前我已經做好晒D野,不過可能次次我做呢D野個時佢都唔係度,所以佢唔會覺得我有做過D咩野。同埋我之所以訓到咁晏,主要係因為我真係好鐘意訓覺。星期一至五經常唔夠訓,所以會放假時補充返。雖然研究報告話係冇用、補唔返,但我自己覺得想訓咪訓囉。而且趁而家未有BB, 我希望隨心所欲一D。另外係,我好多時訓到好似昏迷左咁,唔係唔想醒,係唔識醒(醒唔到),有時佢返得早,佢返左黎我都唔知。俾佢見到我訓到佢返都未起身就會話我做乜唔訓到星期一至起身。~_~
我有時都覺得自己好變態。但現階段我真係冇動力去改變自己,也不想改變。

其實我地的生活習慣結婚前後都冇變過,以前對對方冇影響的野而家住埋一齊後就變左有影響喇。
我地的生活習慣根本就南轅北轍。

男爵府

原帖由 Nancy20090615 於 09-11-18 23:42 發表
咦, 您咁似我老公. 我又係試過好唔願返屋企, 因為佢成日望住個電視, 當我無存在. 佢半生人同個電視一齊過. 我都好鬼憎佢咁樣.

點都好, 雖然辛苦 d , 睇少 d 電視.

...

咁我又唔會無無聊聊都睇一餐0既,但我想睇個D我就會睇囉,通常星期一至五都係睇電視劇多,星期六、日反而冇咩好睇就好少睇,有時電視做未睇過的電影都會睇下,不過我睇電視個時都唔鐘意人地同我講野/問我野。不過我老公係好多野講的人,佢可以不停咁講野的,我反而少出聲。佢自己有時又八卦,一邊上網一邊問我電視劇情,有時聽/問到我好煩。我煩時語氣就唔會好。或者我需要改變一下自己,佢問個時好聲好氣答佢,一齊討論,可能咁樣佢冇咁反對我睇電視。

唔睇電視真係冇咩細藝喎,同埋佢唔單止唔鐘意我睇電視,我睇雜誌/娛樂版佢都話0我既。咩都唔得,悶鬼死。我話想去學跳舞又唔得,佢話同人攬身攬勢又傷膝,所以又唔俾。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我明呀,因為我老公結左婚就同以前好唔同呀,我同佢一斉係勁辛苦,因為佢開口埋口就話我係底能百知等,我教小朋友既佢又話我教得唔好,又話上課程係無用,但佢自己又唔多理,SORRY係唔理至ARM,我同佢一斉只是未離婚炸.算啦,你地互相就下可能都有得攪,不過就真係辛苦妳啦,努力呀!
原帖由 於 19-11-2009 10:37 發表

YANFAMILY
冇錯!! 佢係個D好正經的人。或者講佢係一D做野會計算利益的人。正如佢覺得睇八卦雜誌冇益,所以佢唔會睇;佢只會睇正正經經的書。佢要求我上進,佢覺得工餘時間/假期應該做一D有意義0既野,讀書又好做運動又好,總 ...

瑪瑙宮

再睇就真係您老公係我, 您係我老公. 佢又係咁, 好耐都唔做運動一次, 唔會進修, 成日係睇電視. 除左煲電視, 佢又係報紙不離手. 唯一相似o既係, 我未生bb前都係瞓好多, 讀書時放學又瞓, 放工又瞓, sat/sun 一定11時後至起到身. 而家瞓少好多, 最多星期六下午瞓. 我又係想去學跳舞架, 但無人陪我.

原帖由 於 09-11-19 10:37 發表
YANFAMILY
冇錯!! 佢係個D好正經的人。或者講佢係一D做野會計算利益的人。正如佢覺得睇八卦雜誌冇益,所以佢唔會睇;佢只會睇正正經經的書。佢要求我上進,佢覺得工餘時間/假期應該做一D有意義0既野,讀書又好做運動又好,總 ...

男爵府

其實一個月有3萬都唔少啦, 係老婆搵咁多都唔幫手, 好唔係咁好喎。

不如你地傾下啦

原帖由 getbby 於 14/11/2009 00:18 發表
我老婆個個星期都咁同我講: 好後悔嫁俾你!

我問佢係咪想離婚, 佢話唔會自己提出, 跟住會講好多我唔好既野.....

我係冇用既, 三十多歲, 冇樓冇車, 又冇錢. 佢月入六萬, 我得佢一半...(家中日常開支係我俾, 租屋都係 ...

首頁

尾頁

跳至