自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 szeyee1999 於 10-5-15 08:28 發表
次次睇到有小朋友要受苦既新聞,我心就會好痛!

ME 2
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

点解個e生咁冇人性,我諗唔關e院事,我仔之前入院時,一入院指定動作就係驗血照肺。但個小朋友r咁....好可憐....

大宅

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章

睇完好心痛,個媽咪好慘,睇住個仔比病折磨都幫唔到佢,個心超難受

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔只係政府醫院, 果間私家醫院都好有問題

原帖由 chunwai_315 於 10-5-15 08:00 發表
對公立醫院醫生完全失去信心

【本報訊】「救命呀!媽咪,我以後會乖 o架,快啲帶我返屋企啦!」 4歲的聰仔日前早上在醫院病床上說完這話後,晚上就因急性血癌不治。聰仔日前因咳嗽及腹痛到瑪嘉烈醫院求診,其母曾要求 ...

男爵府

個醫生係唔係後生呀 !!!!!!!!!!!!!! 驗血咁簡單既事都唔去做,何況都唔駛醫生做啦......咁點解唔幫這位小朋友CHECK清楚呀????????

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

高級醫生

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 禮媽 於 10-5-15 09:38 發表
d醫生第一樣嘢要學ge唔係醫術,而係醫德,要學吓點樣尊重生命

完全同意

小朋友,一路好走........

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能我講嘅未必啱聽..please多多包涵
我睇完好心痛...
我睇報紙話醫生己做一般的process.係正常的程序.一般fever肚痛醫生都係做呢d..fever and stomachache 可以有千白仲原因..唔通每样都驗齐晒???如果我嘅有無限資源當然可以乜都做齐.但係現實係政府冇咁多資源.俾咗你就有其他更須要嘅病人冇咗資源
徐非你see 私家..咁你鐘意驗乜都得
發生呢d事真係好唔開心.唯有買定insurance..有乜事入私家

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲有,唔好怪晒dr, nurses 同情心.如果你份工日日都見到比你嚴重多多的case, they really feel nothing. 當d醫生限住每5 mins 1 個症,佢可以俾到幾多service你

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 BABY520 於 10-5-15 12:24 發表
我都係得到經驗朋友提點,2個女一出世就立即買醫療保險(無買儲蓄,基金...).
大女(生第一個乜都唔識)幾個月時發高燒去tko急症(嗰時住tko最近),等了>2hours只係俾醫生望2眼(唔夠1分鐘)就話感冒 ,第二日唔退燒 ...

我仔仔幾個月果時又係發燒入急症, 唔洗15min就有得睇(當時都幾多人), 又話要照x-ray又要留院(不過近新年, 醫生叫不如唔洗留)...
但係我都有買定住院保險, 真係有咩事即刻轉私家醫院, 政府醫院都有d幾好既醫生護士既(極少囉...), d老護士態度最差, 一定要惡過佢先會好聲氣d咋!!!!

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

依家政府醫院真係唔得....
希望小朋友父母快d得到結果!!

子爵府

畀面勳章

男爵府

唔明白點解E生堅持唔肯驗血????不論大人定細路,住親院都俾人抽血ga wo,呢個e生咁怪o既呢?

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好慘呀!

首頁

尾頁

跳至