論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-24 11:05 發表

我老公形容, 我工人係平時"HEA"得滯, 想扮野都扮唔黎.....
妳老公好心水清喎!講真,佢平時hea得滯,做野都唔慌爽手,對於做野根本唔純熟。叫起手忽然想扮,都扮唔黎。

我呢兩年d衰Bun∕Yan又係咁,一有外人響道,有d連扮都唔扮,有d呢,就落力扮同亞女玩,但根本係儍o既都睇得出佢根本唔熟亞女,亞女鐘意食d乜唔食d乜佢都唔知,例如喺人地屋企,叫佢幫女女著番件外套,佢可以連邊件衫係亞女o既都唔知。越扮越醜。即係扮唔扮都死。因為平時對家務又好對細路仔又好,根本冇用心做,自然儲不到經驗。硬哂汰,副机器根本啟動唔到。到要扮時咪扮唔到囉。

你而家件Bun就正正係哩隻。岩丫…放生佢當如放生自己一家。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

睇落佢都好遊魂喎:evil:
原帖由 sweetcouple 於 10-5-25 14:09 發表
新增廢人廢事一則:

中午, 我接囡囡放學回家, 個囡企響佢自己房門口扭計........

我叫BUN姐開冷氣, 咁佢就開啦......開完, 我見佢施施然走番入廚房, 於是我嗌住佢(以下對話本來係全英文):

我: 開完冷氣要閂晒D房門 ...

民房

一早要換啦...因為你就快生BB, 到時佢又幫唔到手, 仲要整親BB 就麻煩喇...

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 11:52 發表
背景:

1. 我家BUN姐, 11月20號左右約滿。此人大學程度, 英文能力唔錯, 有耐性陪我囡睇書, 做清潔OK, 但不主動工作, 一做晒野就坐響廚房發夢, 亦唔會主動出黎陪我囡玩......煮食係奇差 (係冇心學, 2年來唔單止冇進步 ...

大宅

我都係好驚佢地話續...到最後又係道玩野咁就吹爆脹啦!!!
原帖由 sweetcouple 於 10-5-24 14:39 發表

冇錯, 我最驚就係呢種俾佢"航"咗把刀在我條頸, 任佢劏的感覺......

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講得好啱, 所以我成日都覺得在職mama, 又冇長輩可以幫手果d, 幾時都要有兩手準備, 識定d鐘點ee, 留定d儲備, 必要時貴d都要搵ee頂住, 唔係d工人真係隨時俾工人練住條頸
原帖由 sweetcouple 於 10-5-24 14:39 發表

冇錯, 我最驚就係呢種俾佢"航"咗把刀在我條頸, 任佢劏的感覺......

大宅

講得正確!!!...我咪又係在職媽咪..我都有同我個舊鐘點有聯絡架真係貴 d 都無計...好過對著依 d 咁既唔心足既人...
原帖由 lestat 於 10-5-25 15:07 發表
講得好啱, 所以我成日都覺得在職mama, 又冇長輩可以幫手果d, 幾時都要有兩手準備, 識定d鐘點ee, 留定d儲備, 必要時貴d都要搵ee頂住, 唔係d工人真係隨時俾工人練住條頸
...

侯爵府

醒目開學勳章

廢后佢真係當之無x.

証明換人真係明智到不得了, 唔換就真係廢后呢個位只有你可以同佢爭!!! hahahaha

原帖由 sweetcouple 於 10-5-25 14:09 發表
新增廢人廢事一則:

中午, 我接囡囡放學回家, 個囡企響佢自己房門口扭計........

我叫BUN姐開冷氣, 咁佢就開啦......開完, 我見佢施施然走番入廚房, 於是我嗌住佢(以下對話本來係全英文):

伯爵府

新增廢人廢事一則:

無黎醒目,放假又唔見佢地會唔記得邊日喎。

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

連6xx蚊既香港呢邊既文件費都唔駛俾??

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 13:58 發表
嘩, 頭先打俾我個AGENT, 好開心呀.....

第一, 係新工人已於昨天到菲國OFFICE CONFIRM! 現在等合約SEND到HK, 我就可以簽!

第二, AGENT話見係我, 又見我係未滿2年換人, AGENT FEE係"零"!!! (包晒機票驗身文件費)

...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

睛靈勳章

Congratulations ar! Hope your new maid is a good one! Actually, if I'm a full-time mom, I would not hesitate to change maid if her performance is not up to my standard as I can always be at home.

伯爵府

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 15:32 發表

係! 斗零唔收....

我頭先都問得好清楚: 你真係包埋機票? 包埋HK驗身? 包晒? 佢話係..... (不過佢話係睇客人, 唔係個個客佢會做到一毫子都唔收)

仲要, 其實1年半前請呢個工人時, AGENT都收我好平 (1500有找)!! ...

斷估你有排收pm,問你用邊間agent....

侯爵府

醒目開學勳章

咁你個agent 又真係幾好人同你幾lucky喎.

我上次換工人, 做左3個月決定換人, 要俾660蚊document fee (唔駛俾機票同香港驗身). 咁我都覺得ok的.

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 15:32 發表

係! 斗零唔收....

我頭先都問得好清楚: 你真係包埋機票? 包埋HK驗身? 包晒? 佢話係..... (不過佢話係睇客人, 唔係個個客佢會做到一毫子都唔收)

仲要, 其實1年半前請呢個工人時, AGENT都收我好平 (1500有找)!! ...

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔該PM埋agent to me many thanks.

我6日炒個件dirty丫烏, agent 話如揾新maid, 要補$1000 document fee!

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至