跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都想幫個囡報圓玄!我自己係何日東畢業咖!我驚何曰東太多功課,所以想楝圓玄!
原帖 riri1222 於 10-10-13 20:33 發表
係呀,志豪係用中文教學,不過有分普通話班。另外妳話附近好多人吸毒嗰個問題,我咁多年又未見過,不過附近又真係好多街坊係度坐,但係學校係近山邊,如果妳想知可以上www.plkheps.edu.hk睇吓既。
P.S.屯門區小學用英文教 : 圓玄 ...

民房

回覆 2# purple2010 的文章

胡先生都係K.1嘅時候教過我個女,其實我嗰陣覺得O.K喎!因為我個女依家都有講番以前幼稚園啲嘢!仲好開心,有時都叫我帶佢返去探先生。不過妳個女依家唔鍾意,咁點算呀,會唔會過一排好啲呢,我哋工都要啲時間適應啦,係咪?千祈咪心灰,加油!

別墅

你好,我都有興趣想知道你囡囡之前讀邊間幼稚園?而又為什麼要轉校呢?:)
原帖由 purple2010 於 10-10-13 07:36 發表
我pm左你...

尋晚我聽囡囡講, 話祺聰整濕左褲仔...同埋喊...
唔知係咪佢記左以前發生o既呢? 定真係尋日發生...

別墅

係咩?我唔知個囝有喊添! 我下次問吓胡老師先!

原帖由 purple2010 於 10-10-13 07:36 發表
我pm左你...

尋晚我聽囡囡講, 話祺聰整濕左褲仔...同埋喊...
唔知係咪佢記左以前發生o既呢? 定真係尋日發生...

別墅

我都有D認同您嘅講法!

原帖由 purple2010 於 10-10-13 19:31 發表
我之前已經同學校反映過o家喇...班主任做唔到任何野...
其實我覺得呢個活動係希望小朋友睇多d書...
有幾多家長唔駛番工黎到借書呢? 作為一個教育機構, 係咪應該諒解我地呢班要番工o既家長/住得遠o既家長呢?
如果係星 ...

複式洋房

上年佢係未夠年齡入讀k1...應該讀n1 o既...
但因為佢係大囡, 同埋唔識講中文...
所以我就把心一橫...去搵幼稚園收佢讀K1...比全數學費..
等佢多D 同比佢大O既小朋友一齊上堂...
到下學期, 佢真係進步好大...
只不過間幼稚園係屋村O既幼稚園...D書本都比較淺...
所以我先幫佢搵過間幼稚園, 諗住打好個底...

原帖由 hi2595 於 10-10-13 23:19 發表
你好,我都有興趣想知道你囡囡之前讀邊間幼稚園?而又為什麼要轉校呢?:)

複式洋房

初初對胡先生冇乜太大好感...
因為見佢講野又快...又唔理D小朋友...
而家叫好D喇...可能佢打得多比我....成日傾到計...而且佢住我附近...都O係樓下撞過佢...感覺開始好D...

我個囡而家都好掛住之前間幼稚園D 老師同小朋友...我已經盡量唔同佢番以前間幼稚園...唔想佢唔開心...
但始終星期六日都會落街...成日都撞到以前D 同學仔...
佢又會好唔捨得...所以我都有一刻諗過轉番去...
不過我見以前間幼稚園多數升到O既小學係保良局方王錦泉...圓玄就一個都冇...所以O個陣先諗住O係保記幼稚園讀書...

原帖由 riri1222 於 10-10-13 22:47 發表
胡先生都係K.1嘅時候教過我個女,其實我嗰陣覺得O.K喎!因為我個女依家都有講番以前幼稚園啲嘢!仲好開心,有時都叫我帶佢返去探先生。不過妳個女依家唔鍾意,咁點算呀,會唔會過一排好啲呢,我哋工都要啲時間適應啦,係咪?千祈咪 ...

民房

回覆 1# purple2010 的文章

如果妳話好多派位派方王錦泉,冇乜圓玄,我諗應該同佢轉咗做直資有關係。另外,小朋友適應能力很强,她習慣了便沒問題,毋須過份擔心,加油!

複式洋房

咁我都相信我個囡好快適應到...
不過佢成日同我講之前坐佢旁邊o既同學仔成日打佢呀...
我叫左佢下次再打就講比胡先生知...希望真係有用啦...

不過可能呢間學校多小朋友, 我個囡呢個幾月已經整親3次...學生少o既學校都有佢o既好處...

原帖由 riri1222 於 10-10-14 12:27 發表
如果妳話好多派位派方王錦泉,冇乜圓玄,我諗應該同佢轉咗做直資有關係。另外,小朋友適應能力很强,她習慣了便沒問題,毋須過份擔心,加油!

民房

佢整親3次,嚴唔嚴重?

複式洋房

都唔嚴重...流下血...喊下咁囉...
原帖由 riri1222 於 10-10-14 18:40 發表
佢整親3次,嚴唔嚴重?

民房

流血? 唔怪得之妳咁唔開心啦!

複式洋房

我本身都認為小朋友要跌過先知痛,所以我不是太肉痛。感覺上好似學校不太安全!我都唔想因為加加埋埋咁多唔開心而轉校,怕個女辛苦!希望之後唔會再有唔開心嘅事發生!學校傳統追唔上時代我已經叫自己忍耐!小朋友整親我都安慰自己少事!小朋友唔鐘意間學校我都同自己講佢慢慢會適應!只希望唔好再有唔開心嘅事發生!如果唔係我會轉番去以前間學校番全曰班!
原帖由 riri1222 於 10-10-14 21:21 發表
流血? 唔怪得之妳咁唔開心啦!

別墅

吓?您個女咁高大都比人打?我個囝咁細粒咪仲比人打得多!咁您個女有無話您知個同學名,您有無同老師投訴呀?

原帖由 purple2010 於 10-10-14 18:05 發表
咁我都相信我個囡好快適應到...
不過佢成日同我講之前坐佢旁邊o既同學仔成日打佢呀...
我叫左佢下次再打就講比胡先生知...希望真係有用啦...

不過可能呢間學校多小朋友, 我個囡呢個幾月已經整親3次...學生少o既學校 ...

別墅

其實幫自己嘅仔女鋪一條易行嘅路係每位媽咪必然做嘅事(包括我自己):loveliness: ,但係提供仔女有個有安全感、有自信、及快樂嘅成長歷程至係首要嘅事。聽你囡囡嘅情況我會感受到佢係學校絕對無セ安全感。不如將你囡囡嘅情况同你自己嘅感受向位班主任講,希望老師喺學校多d親近及關心照顧吓囡囡等佢安心d返學,我諗會好好多。
本身我剛剛幫我個仔報咗le間學校出年返K1,不過我睇咗你嘅情況,覺得學校喺關心照顧小朋友le方面都唔係我要求,所以我諗我都不作考慮la。謝謝你嘅分享,亦希望你囡囡可以早d開開心心咁返學la!!:D
原帖由 purple2010 於 10-10-14 22:33 發表
我本身都認為小朋友要跌過先知痛,所以我不是太肉痛。感覺上好似學校不太安全!我都唔想因為加加埋埋咁多唔開心而轉校,怕個女辛苦!希望之後唔會再有唔開心嘅事發生!學校傳統追唔上時代我已經叫自己忍耐!小朋友整親我都安慰自 ...

複式洋房

我pm左你...

原帖由 dongan 於 10-10-14 23:38 發表
吓?您個女咁高大都比人打?我個囝咁細粒咪仲比人打得多!咁您個女有無話您知個同學名,您有無同老師投訴呀?

複式洋房

我初初仲以為你小朋友係讀緊呢間幼稚園o既添...
我都唔希望我o既事影響到你...其實我都成日問我個囡今日番學開唔開心, 食左咩野? 教左乜野呀? 佢每日番黎都話開心, 食左包包, 唔知教左乜野...其實呢排都多左同班主任傾電話, 早兩日先傾左十幾分鐘...正如我所講小朋友跌跌踫踫一定有, 我唔係太介意...我之後問番佢, 仲有冇事, 仲痛唔痛呀, 佢會話冇事喇...好番喇...我大個囡啦嘛...
可能到而家都只係我唔習慣, 我個囡習慣晒啦...只希望唔會再有d 乜野唔開心/激氣o既事發生就算喇...

原帖由 hi2595 於 10-10-15 00:35 發表
其實幫自己嘅仔女鋪一條易行嘅路係每位媽咪必然做嘅事(包括我自己):loveliness: ,但係提供仔女有個有安全感、有自信、及快樂嘅成長歷程至係首要嘅事。聽你囡囡嘅情況我會感受到佢係學校絕對無セ安全感。不如將你囡囡 ...

民房

回覆 5# purple2010 的文章

其實我好明白做媽媽的感受,自己是一個過來人;由懷胎十月到出世,我們都會給予最好的,希望他們將來的路容易走些,但事實是否如此? 往往都是我們太緊張,太關心,太無微不至,以致弄巧反拙。有些小朋友到升上小一時,還不懂去廁所,自理能力一塌糊塗,這些又是為何?做父母的總不明問題所在,這都是我們一定會犯的錯。

其實再有d 乜野唔開心/激氣o既事,嘗試與學校溝通,我相信總有人會明白的。

再者,所有的流血事件、被人欺負的事情,不關乎身形之高矮肥瘦;矮小並不一定是弱者呢!

複式洋房

絕對係o家....太緊張小朋友會弄巧反拙...

其實唔係我冇同學校溝通...只係佢地唔接受意見...

原帖由 riri1222 於 10-10-15 16:38 發表
其實我好明白做媽媽的感受,自己是一個過來人;由懷胎十月到出世,我們都會給予最好的,希望他們將來的路容易走些,但事實是否如此? 往往都是我們太緊張,太關心,太無微不至,以致弄巧反拙。有些小朋友到升上小一時,還不懂去廁所,自理 ...

民房

唔知係咪我會錯意呢,我覺得妳有少少心灰喎,妳囡囡依家先至K.1,仲係剛剛開始添,幾時先至到畢業呀!事情又未必妳想像中,俾啲信心學校丫,俾啲信心自己丫,可能我個囡真係口係呢度讀得好開心,好有歸屬感,我希望妳好快會改觀啦!

努力,我為妳加加油!

P.S. 我想介绍一本書,每次看完都很開心。

一家爽一爽 作者:屈穎妍

首頁

尾頁

跳至