樓市動向

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

Thanks MRNT!I do it now!樓市再昇就要請你飲茶喇!

大宅

O甘如果用9成按的話,好吳好買樓呢

男爵府

我都煩呢個問題, 自己層2房樓賣左年幾都賣唔出, 仲要係蝕緊30-40萬喎!!! 認命...:-(
本身好想搬離哩個屋苑, 但真係無辦法賣極都賣唔出.... 我媽就建議既然都蝕的話, 不如唔好賣吧啦, 出去買第2間住, 呢間租比人算啦...
但我又咁諗喎, 雖則叫做起碼多層樓揸手, 之但係呢層樓我仲按緊架嘛, 如果我要再買第2層樓的話, 銀行CHECK到我哩層仲按緊我係咪好難做到第2層樓既按揭?
係咪呢? 我咁樣諗究竟arm 5 arm ??:-|

大宅

只要你兩層供的錢是你們人工的一半以下就多數得。

原帖由 momotam168 於 10-6-12 22:39 發表
我都煩呢個問題, 自己層2房樓賣左年幾都賣唔出, 仲要係蝕緊30-40萬喎!!! 認命...:-(
本身好想搬離哩個屋苑, 但真係無辦法賣極都賣唔出.... 我媽就建議既然都蝕的話, 不如唔好賣吧啦, 出去買第2間住, 呢間租比人算啦 ...

男爵府

原帖由 sbb3 於 10-6-12 23:03 發表
只要你兩層供的錢是你們人工的一半以下就多數得。

如果第2層想以公司名義買入呢? 會唔會容易D?

男爵府

原帖由 pigmei 於 10-6-12 16:54 發表
Thanks MRNT!I do it now!樓市再昇就要請你飲茶喇!
好!等緊你餐茶。

男爵府

原帖由 momotam168 於 10-6-12 23:23 發表

如果第2層想以公司名義買入呢? 會唔會容易D?
要睇返你係咪用Operational公司買入,如果係,要提供好多文件,而且按揭條件可能會差d,而且仲要簽Personal Guarantee. 如果用空殼公司買入,都係要股東擔保,按揭方法同私人名一樣。

你可以將自住果層出租,銀行可以將你租金收入的七折計埋入你收入內。例如你收一萬租,銀行會計你每月收入7K, 可月供樓3.5K.

子爵府

原帖由 MRNT 於 10-6-13 09:44 發表
好!等緊你餐茶。

買左喇!你等著飲茶吧!嘻嘻

大宅

買來住定投資?

自住的都要買啦。現在租金超貴,我見港島區33X呎1房低層連100呎平台的租金都要$9500。

投資就要諗過。借多過7成要比好貴的按揭保費。

原帖由 kk888 於 10-6-12 20:13 發表
O甘如果用9成按的話,好吳好買樓呢

禁止發言

禁止訪問

大宅

所以如自住的話就最好唔好賣,律師,stamp duty都唔少錢,鞤人供樓倒不如自己供。個人認為跌都係有限度,除非金融海嘯第二波了( 啋。。。大吉利是)!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

律師,stamp duty, agent fee真係好甘...

除非換樓...如果賣樓轉租等趺制唔過...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就係想要來養老囉!
租客都表示想BUY...當然都係唔會SELL啦
低息我7成按供得好HEA
我預埋加息加到10幾喱(又唔係未試過 )
都OK...

原帖由 cheapbombom 於 10-6-12 00:50 發表
醒目既agent應該入黎做晒我地ni批客既生意..
我反覆考慮了幾星期, 可能再push-up買一間再貴少少既, 一鑊過用黎養老, 明天去銀行問一問按揭先..

個心好驚, 層樓既銀碼都幾大, 以前從未敢想自己會咁勇, 但, 每月計落 ...

男爵府

原帖由 小僕人 於 10-6-14 22:56 發表
我就係想要來養老囉!
租客都表示想BUY...當然都係唔會SELL啦
低息我7成按供得好HEA
我預埋加息加到10幾喱(又唔係未試過 )
都OK...
如果加息加到十幾厘,通漲一定好勁,果陣d人知道通漲勁一定義務地幫你谷起層樓,到時你覺得供樓有壓力咪賣左佢囉。賣完再升就唔好恨喇。97我有個朋友賣完見再升又買過結果又中招。

禁止發言

男爵府

原帖由 pigmei 於 10-6-13 11:11 發表

買左喇!你等著飲茶吧!嘻嘻
嘩!仲快過我買棵菜。

尋晚見倒個舊同事,佢係大淡友,傾開樓價,佢話來緊會大跌,話大陸隨時爆,歐洲又隨時爆,美國又未企穩等等,聽完我真係好開心,因為一直以來唔知係咪佢運氣差,咁多年來佢講親都係錯既,佢自已真係09年3月賣左層自住樓。

投資方面,我覺得第一高手就係果d百發百中,預測準確度奇高果d;天下間第二高手係邊d呢?就係d講親都錯,自已都輸到褲穿隆果d,只要你同佢做對作,你就會真正明白到Kenwow 兄果句口頭禪:識字不如識人。

禁止發言

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

自住樓都炒輸左唔低可憐

一出一入計所有 costing 樓價最少回落20%或更多先有so 要賺$不如低位買多間或炒股

珍珠宮

股票我買親都坐艇,所以我都想買樓收租算啦,但e+唔知會唔會太高?

首頁
23456...13

尾頁

跳至