想生BB

跳至

首頁
23456...34

尾頁

大宅

我35wks+6days去檢查時,小b重6.2lbs.Dr話係小碼b.不過我重咗唔算好多,大約16-17lbs左右,所以我都預咗小b一定唔喺大碼b!呢排小b撐得好勁,真係有d痛架~
希望佢乖乖地唔好自己出世呀!

大宅

我個B又係勁郁gar, 夜晚食完飯之後又係最活潑,勁玩波浪,搞到我有時都好痛 ,雖然係有d痛, 但都幾開心架

原帖由 tata0409 於 10-7-22 17:15 發表
係ar, 我要番埋下星期先放產假,好彩我最近都唔係太忙,同埋我都要清埋d file 先, 應該唔會提早放假

我初步諗近會揀近d 39 week 先生,可能6/8 la, 咁小B可以重多少少,我又可以叫做有1 week 係屋企休息

我個B都重係勁郁ga ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chweebebe 於 10-7-22 18:50 發表
我35wks+6days去檢查時,小b重6.2lbs.Dr話係小碼b.不過我重咗唔算好多,大約16-17lbs左右,所以我都預咗小b一定唔喺大碼b!呢排小b撐得好勁,真係有d痛架~
希望佢乖乖地唔好自己出世呀! ...

6.2lb應該唔細啦, 如果你足40wk先生可能有成7lb幾, 不過你早開刀啫!

而家開始有d驚唔知開刀會唔會都好痛呢? 諗起俾人推入手術室就真係

不過最驚都係小b急不及待要出來, 希望佢唔好咁百厭, 要住到夠鐘先好出來...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-7-22 20:03 發表
我個B又係勁郁gar, 夜晚食完飯之後又係最活潑,勁玩波浪,搞到我有時都好痛 ,雖然係有d痛, 但都幾開心架

玩波浪固之然痛痛哋, 有時唔知係咪頭仔落咗, 佢有時典典吓會"ung"住個三角位, 嗰種陰陰痛同扯住嘅感覺, 令到我有d以為佢要出來 mouth:

大宅

你小B 35wks+6days 重6.2lbs唔算小la, 我個b輕過你d,但我見Dr. Chan都mark 咗係50%既生長線到,都屬中碼

你幾多號開刀ar, 我諗你個B出世應該有7lb鬆d, 好好揍!

原帖由 chweebebe 於 10-7-22 18:50 發表

大宅

Dr 話係中碼偏細呀!不過,我同老公都覺得健康就ok喇!
好多嘢都唔到我哋話事~好多bb出世都唔太大隻,但之後就大得好快!
原帖由 tata0409 於 10-7-23 10:31 發表
你小B 35wks+6days 重6.2lbs唔算小la, 我個b輕過你d,但我見Dr. Chan都mark 咗係50%既生長線到,都屬中碼

你幾多號開刀ar, 我諗你個B出世應該有7lb鬆d, 好好揍!

...

大宅

唔使驚好痛wor~因為我已經預咗痛!哈哈~
我早過你同tata,所以我會痛早過你...放心,我生完同你哋share!
大家一斉努力生個健康快樂嘅bb!
原帖由 blackypurin 於 10-7-23 09:44 發表

6.2lb應該唔細啦, 如果你足40wk先生可能有成7lb幾, 不過你早開刀啫!

而家開始有d驚唔知開刀會唔會都好痛呢? 諗起俾人推入手術室就真係

不過最驚都係小b急不及待要出來, 希望佢唔好咁百厭, 要住到夠鐘 ...

大宅

好媽媽勳章

各位姊妹, 我回來報喜喇~!!

我既囡囡己經係7月20日平安出世了, 真係比我望到佢係 39w 順產出世, 真係好開心呀!!

多謝tata替我通知大家. 囡囡不是太重, 有6.2lb, 一切健康正常, 前日我地已經一齊返左屋企了! 呢兩日忙住照顧佢, 所以到今早才有空上下網咋~

大宅

好媽媽勳章

分享一下我既順產生囡經驗啦, 過程比想像中更順利呀!

話說我上星期六早上見紅, 咁我就食埋飯沖埋涼在下午入院啦, 期間係一d都唔痛的, 亦沒有穿水和陣痛.

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二日都有見紅, 我問姑娘可否安排我催生, 佢話要見紅三日先會催生, 等埋第三日, 結果第三日都有少少啡, 咁姑娘就會安排我20號催生. 我係醫院呢幾日, 不停同好多孕婦傾計, 做好哂心理準備, 亦有好好休息!

終於到左20號喇, 醫生塞左放鬆子宮頸既藥, 好快我子宮頸已經放鬆了, 可以推去產房催生, 去到產房, 醫生先幫我穿水, 跟住幫我落催生藥, 由於我都係怕痛, 最後都係打左無痛分娩針, 好快我開始作動了, 子宮由 0度去左4度只係用左2小時, 姑娘話一般都要 8-10小時, 我係呢個時間開始陣痛, 令我覺得幾難受, 跟住麻醉藥開始生效, 我已經唔痛了, 仲好想訓覺, 可能在這個relax環境下, 1小時我個子宮頸就由4度開到7度了, 姑娘都話第一胎來說真係好快, 所以立即叫我老公來陪產, 10分鐘老公就到, 過左半小時我已經開到10度, 姑娘立即叫老公入來陪我生, 係呢個時候我係完全唔痛的,真係好神奇. 跟住姑娘就叫我如果一陣痛就用力痾BB出來, 我話唔痛喎, 不過我都會照痾既, 就係咁, 大約深呼吸左5-6次同埋痾, 終於生左BB了! 連姑娘都話第一胎只係用左 4小時就生左算係好快了, 同埋我真正痛既時間只係一開頭的2小時,跟住就不痛了, 會陰傷口亦只有幾針, 所以會好快復完的.

總結今次來說, BB實在很鍚媽咪, 不致於要令我受咁多苦, 真係錫哂佢呀!

大宅

好媽媽勳章

tata, 我原本都係15/16打無痛分娩, 但我一推入產房時, 隔離生緊果個產婦佢開到9度半, 但係佢好痛, 不停話唔生, 仲大叫, 跟住所有姑娘圍住佢, 話BB心跳減慢, 佢一定要生出來, 但個產婦唔合作, 姑娘唯有用手/東西盡快幫佢生出來, 結果傷口爆左, 要連多左針, 所以我就立即決定打無痛分娩, 而家背部及其他部份都沒有不舒服, 所以如果你係一個怕痛既人, 我都建議你可以一試啊, 因為初產婦多數都要痛10-15個小時架, 同埋真係幾痛下~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

35周幾有6.2磅
算中碼b lu
出世應有7磅多啊
哈~~
不過,係咩碼唔重要啦
最緊要健康嘛!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

係嫁
bb幾多磅有時都唔等如佢咩碼
好似我囝囝出世都有7磅幾
但原來佢在生長線上只係排10幾咋
上周去健康院
都仲係細size(排10幾)
不過只要keep住唔好比佢跌
姑娘話生長得唔錯啊!

原帖由 tata0409 於 10-7-23 10:31 發表

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你開刀係半麻定全麻啊﹖
我估2種都唔太痛的
反而生後傷口同子宮收縮有d痛就真
不過都唔嚇你地住啦
生左先算啦!
我咁怕痛都頂得住
你地都一定得!

原帖由 chweebebe 於 10-7-24 00:17 發表
唔使驚好痛wor~因為我已經預咗痛!哈哈~
我早過你同tata,所以我會痛早過你...放心,我生完同你哋share!
大家一斉努力生個健康快樂嘅bb!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

janet
嘩~~你4小時順產嘅經歷令人好羨慕啊!
bb真係好錫mami
唔駛mami痛咁耐就乖乖出世
休息多d
bb一定好乖好聽話!

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:53 發表

話說我上星期六早上見紅, 咁我就食埋飯沖埋涼在下午入院啦, 期間係一d都唔痛的, 亦沒有穿水和陣痛.

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二 ...

禁止訪問

子爵府

恭喜晒呀, 見到fb bb 相, 好靚女呀~~
好好坐月~
原帖由 janetyck 於 10-7-24 10:08 發表
tata, 我原本都係15/16打無痛分娩, 但我一推入產房時, 隔離生緊果個產婦佢開到9度半, 但係佢好痛, 不停話唔生, 仲大叫, 跟住所有姑娘圍住佢, 話BB心跳減慢, 佢一定要生出來, 但個產婦唔合作, 姑娘唯有用手/東西盡快 ...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

恭喜晒呀!咁順利仲可以做埋無痛,實在太好~小b女真係好生性同考順.
好好坐月!希望你breastfeed都好順利喇~
原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:32 發表
各位姊妹, 我回來報喜喇~!!

我既囡囡己經係7月20日平安出世了, 真係比我望到佢係 39w 順產出世, 真係好開心呀!!

多謝tata替我通知大家. 囡囡不是太重, 有6.2lb, 一切健康正常, 前日我地已經一齊返左屋企了! 呢兩日 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:53 發表

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二 ...

好厲害呀, 咁快就生咗, 仲要唔係好痛, 勁!

bb健康就好啦, 而家最緊要休息多d, 好好坐月呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

我又報告吓先, 尋日睇完dr chan, bb已經有5.1lb啦, 當然仲係一個超細b, 但至少過咗5lb (希望誤差唔好太大啦), 唔知而家開始bb會唔會長得無咁快呢, 不過都希望下週bb可以有5.4-5.5lb, 咁生時希望有5.7lb左右啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-7-24 11:17 發表
係嫁
bb幾多磅有時都唔等如佢咩碼
好似我囝囝出世都有7磅幾
但原來佢在生長線上只係排10幾咋
上周去健康院
都仲係細size(排10幾)
不過只要keep住唔好比佢跌
姑娘話生長得唔錯啊!

...

如果bb似我, 肯定below 10啦, 我由細到大都排第一咁滯...

首頁
23456...34

尾頁

跳至