自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 suermum 於 10-9-25 13:30 發表
睇下個小朋友會唔會太大presuure..

小朋友大唔大pressure我就唔知,因佢都聽話,叫做乜都做。可能因由細到大都已比阿媽train慣,洗晒腦了!

大宅

環保接龍勳章

我覺得如發覺小朋友有資質的話, 可谷少少都可以, 但當然唔會在強迫下做所有事。一齊順其自然。

所以我覺得學野冇分年齡, 只要一個人, 佢有咁既意向鐘意學野的話, 就唔好阻止, 相反, 唔願意, 只造成反效果, 後果更難收科。

希望呢位家長個小朋友係谷得起而係有興趣學, 如果唔係都幾辛苦咁做一個人呢~

伯爵府

原帖由 OneTwoThree 於 10-9-25 00:49 發表
我以前係bk呢度識得有位男家長, 佢個仔同我個仔同年, 有次去飲茶個男家長問我個仔有咩技能, 我即時 "o" 哂嘴, 大佬得個歲零, 難道你想佢識吞劍?

我以前有個同事, 幫個仔辛辛苦苦將條路鋪得好好, 入到band 1中學, ...

為什麼"有成績但無品格, 有錢但無修養"??難到冇成績就會有品格, 冇錢就會有修養!!??

有錢,有技能總比沒有好吧.

水晶宮

所有都是家長意願,家長每每都是說為小朋友好,其實係家長的虛榮心,有無問過小朋友真正希望得到甚麼?

有某程度上的虛榮心不是不好,但都要切合真正所需

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

我囡囡都係k2,我每日放工返黎都會同囡囡練琴,五線譜,練中文字、練英文字,串字、默書及加減數,但每樣練習都好短,平均每樣都係十至十五分鐘,一個鐘頭可以完成哂。
跟幼稚園進度去學習實在太慢。我唔係要佢考名校,而且都無本事比佢讀,只係想佢學多d野,上小學唔好太辛苦。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得係呢兩位父母都讀書不成, 先會咁樣谷仔女讀書, 有些少替代補償的心理.

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

因為要讀到書, 有成就, 根本就唔係咁樣培育的.

原帖由 kids411 於 10-9-25 20:31 發表
未必,
有 D 係想勁過自己.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 個小朋友 OK, 唔覺辛苦, 都無問題

因為, 學習跟本係一個習慣, 當小朋友習慣左每天如事, 就唔會覺得係辛苦, 我仔而家 K3, 我自己都要佢默寫過既生字及串英文字 (K3 唔開始, P1 才做, 佢一定覺得好辛苦, 因為我同事亞仔就係咁)

我都有個朋友, 佢仔5歲半, 已經能讀到 P2 程度既野, 如: 英文,數學,中文, 鋼琴 (係音樂學校收佢來訓練外出比賽), 本身個小朋友好喜歡寫字, 讀書, 推理; 仲要係做晒學校功課時, 自己要求 mami 比其他功課佢做; 考試覺得係遊戲, 佢話好好玩

原帖由 hudsonchui 於 10-9-25 13:54 發表
小朋友大唔大pressure我就唔知,因佢都聽話,叫做乜都做。可能因由細到大都已比阿媽train慣,洗晒腦了!

子爵府

2024年龍年勳章

如果小朋友將會入讀傳統小學的話,無論名校與否, 都應在他幼稚園時候稍為谷少少, 例如給予一些課外習作, 計下數, 訓練一下有規律的學習生活等, 循序漸進,咁係防止佢升上小學時感覺太辛苦, 從而衍生不想返學, 不願學習的態度. 咁會好長手尾.個家長同小朋友亦會追得好辛苦.

樓主個親友咁做,其實都好普通,但如果佢係想谷小朋友入名校,咁佢又唔足夠喎.

不過,最緊要照顧小朋友感受.谷得太緊亦會失去學習興趣的.咁又一樣係失敗.

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唉,我當初就係想個女過3年愉快既幼稚園生活,咩課外既野都冇比佢,只比佢做幼稚園2樣功課,卒之..佢舊年小一完全跟唔上,唔好講英文(英文簡直不堪入目,測驗可以得17分,好彩遇到好老師,3個月之後既考試,雖然唔合格,但都係差幾分就合格,起碼由17分進步到有70分丫),中文都跟唔到(今年小二好好多喇),數學都仲好d,好簡單既加減法,就因為咩都跟唔上,咩都好似唔明,阿女小一上學期就好唔專心上堂,因為佢冇晒信心,後來我同老師一齊合作,要求老師響佢唔0岩(eg:唔專心上堂)既時候狠心d大聲d惡死d去鬧佢,響佢乖既時候又加大力度去讚佢,讚到佢天上有地下無,老師又多d問佢d佢一定識答既問題,又比多d時間去協助佢,卒之,阿女下學期即刻突飛猛進.我都好安慰,我同阿女一齊訂立左今年既目標,就係每一科都合格^^
唔好以為我個女讀咩名校呀,普通地區學校咋,我而家成日比c6同99話,話我英文咁好名校畢業都可以教到個女成績咁差...,唉,奉勸各位媽媽,除非你地比小朋友入讀非主流小學(eg:國際學校),又或者小朋友係天資聰穎,天生一目十行,唔駛點教都自己識,否則,k2既時候就要教多d小朋友其他學術上既野,唔係上到小學就大細一齊叫救命嫁喇

瑪瑙宮

好媽媽勳章

真係好多謝你既分享 .... 我囡而家 k 2 , 我報比佢興趣班都係玩為主, 一樣學術既都無呀 :;pppp:

睇黎我真係要好好諗下咩啱佢好

原帖由 lauretta 於 10-9-26 03:37 發表
唉,我當初就係想個女過3年愉快既幼稚園生活,咩課外既野都冇比佢,只比佢做幼稚園2樣功課,卒之..佢舊年小一完全跟唔上,唔好講英文(英文簡直不堪入目,測驗可以得17分,好彩遇到好老師,3個月之後既考試,雖然唔合格,但都係 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 chickenwing2006 於 10-9-26 04:00 發表
真係好多謝你既分享 .... 我囡而家 k 2 , 我報比佢興趣班都係玩為主, 一樣學術既都無呀 :;pppp:

睇黎我真係要好好諗下咩啱佢好

咁又唔駛一定出去學既,自己響屋企教都得嫁,我當年就係連響屋企教都冇..
我都唔明教育局..幼稚園就話呢樣唔好果樣唔好(eg:默書測驗),好喇,小朋友響跟足教育局指引既幼稚園享受完活動教學愉快學習喇,一上到小學就咩都齊,根本跟足指引既幼稚園同小學係2回事,完全都銜接唔到既,害苦左小朋友...一係就幼稚園就深d,一係就小學淺d,我終於明白點解有父母會揀d辛苦d既幼稚園,因為起碼個小朋友會容易d跟上去,唔駛上到小學先咁大轉變咁辛苦囉
ps:我女小二喇,我以為名女d英文已經夠差嫁啦,點知有同學媽咪講話自己個仔連26個英文字母都攪唔掂,問我點算好,我唯有叫媽咪再努力d去教囉

珍珠宮

好媽媽勳章

yes,,,,hk 讀書不得不低頭

首頁

尾頁

跳至