家庭理財

跳至

首頁
23456...20

尾頁

複式洋房

原帖由 De_baby1 於 11-3-8 10:54 發表
ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案,等你打電話求証

BEA開大6人仔戶口,首要條件係要你有佢地BEA既戶口(HK+人仔, 我估係,因為我本身果個係綜合戶口,2樣野都有晒,所以我無特別問)

BEA係要滙8萬或以上 ...

係呀係呀, 原來ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案.

我今天問完兩間工商分行職員, 他們都話我一定要上大陸交文件開戶, 我好肯定問:是不是即是我第一次一定要上大陸.
他們說:是, 因你要上大陸國內銀行, 國內銀行要睇你回鄉卡, 及你要簽文件, 我們不可以幫你睇你回鄉卡及交文件.

不過, 上面有媽咪說, 已經在香港的工商銀行開了大陸人民幣戶口.
你話工商的職員答得幾奇怪

男爵府

原帖由 小傻瓜 於 11-3-12 23:24 發表

係呀係呀, 原來ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案.

我今天問完兩間工商分行職員, 他們都話我一定要上大陸交文件開戶, 我好肯定問:是不是即是我第一次一定要上大陸.
他們說:是, 因你要上大 ...

x 2
佢地答我係可以幫我攪,要幾個星期,
不過將來要匯啲錢番hk,都要自己親自上大陸攪,
要申報啲錢係邊度來??
佢地講到不單止係銀行申報,而特登去個有關部門.

其實係不係佢地hk啲職員根本不想幫我地做??

男爵府

原帖由 purplew 於 11-3-13 12:55 PM 發表

x 2
佢地答我係可以幫我攪,要幾個星期,
不過將來要匯啲錢番hk,都要自己親自上大陸攪,
要申報啲錢係邊度來??
佢地講到不單止係銀行申報,而特登去個有關部門.

其實係不係佢地hk啲職員根本不想幫我地做?? ...

小傻瓜 & purplew

你打去佢專線問有關"開戶見證"手續就應該會清楚d. 佢係香港 verify 哂我d身體証明文件, 講明只係會幫我 send 上大陸開戶. 但講明先, 我都係剛剛上星期六先開 (因同小傻瓜一齊, 都係得星期六得閒攪), 重等緊佢 confirm 我大陸個戶口 ok 冇.

purplew, 如果開戶時加 rmb60 就會有隻 usb 手指, 佢哋叫 "u-循", 就用佢嚟做所有網上銀行安排, 有咗佢就唔洗親身上大陸攪滙錢手續. 但就記住, 滙咁多上就係定期完之後滙返咁多落嚟(當然加埋息), 中途唔好攪d錢, 最重要係 keep 返哂所有滙錢 record, 證明d錢係你嘅, 有咩事真係要申報都有 proof. 佢怕你幫人手黑$. 吓! 又記起, 所有滙款都係要由你香港戶口 (under 你名) 滙去你大陸戶口 (又係 under 你名). 其他戶5名你唔得+.

男爵府

原帖由 ShanShan 於 11-3-13 20:52 發表

你打去佢專線問有關"開戶見證"手續就應該會清楚d. 佢係香港 verify 哂我d身體証明文件, 講明只係會幫我 send 上大陸開戶. 但講明先, 我都係剛剛上星期六先開 (因同小傻瓜一齊, 都係得星期六得 ...

唔該晒!
睇來都ok.

子爵府

咁請問你係邊間開左呀? 我都係要星期六先去得開. 你話要用戶口轉錢, 咁我係咪唔可以攞住啲cash 去開呀? 三個月有2.6% , 咁如果8萬元, 即三個月后會有大約幾多呀? sorry 呀, 咁多問題.

原帖由 ShanShan 於 11-3-13 20:52 發表

你打去佢專線問有關"開戶見證"手續就應該會清楚d. 佢係香港 verify 哂我d身體証明文件, 講明只係會幫我 send 上大陸開戶. 但講明先, 我都係剛剛上星期六先開 (因同小傻瓜一齊, 都係得星期六得 ...

男爵府

原帖由 heihei媽 於 11-3-14 12:07 PM 發表
咁請問你係邊間開左呀? 我都係要星期六先去得開. 你話要用戶口轉錢, 咁我係咪唔可以攞住啲cash 去開呀? 三個月有2.6% , 咁如果8萬元, 即三個月后會有大約幾多呀? sorry 呀, 咁多問題.

...

heihei 媽
我上次係工商開, 同一時間開咗3個戶口, 香港工商就開 hk$ 同 rmb, 大陸工商就開 rmb 戶口.

開戶時, hk$ 戶口要入 $5000 balance, 因未來所有手續費都會係呢個 HK$ 戶口扣. 你可以拎錢去開 rmb 戶口, 但就要小心帶住咁多 cash 係身! 我個時都入咗dd cash 入 rmb 戶口, 諗住遲d先再拎本票入香港個 rmb a/c 再轉上去大陸做定期.

溫馨提示, 新客戶有兩次 free 滙錢, 優惠到今年年尾. 而今個月底前入錢就只收 $78/次. 所以如果你要滙起碼3次錢就最好係3月尾之前滙一次, 用咗佢呢個$78優惠先, 而其他就用佢今年內個兩個 free 滙款 quota.

如果 rmb80,000 做3個月 2.6% 定期就應該有 rmb 520 息. 我有冇計錯呢?

我應該都會開埋 BEA 同永亨. 因呢兩間今年內滙款上去唔收洗手續費. 而永亨滙返嚟就收 rmb10 加 HK$40.

男爵府

原帖由 purplew 於 11-3-14 11:23 AM 發表

唔該晒!
睇來都ok.

你哋又打去問清楚返嚟再 share 下呢!

子爵府

唔該晒你呀好detail 呀.

但我都仲有一樣唔明, 就係你話係工商開左三個戶口, 咁係咪都係係香港既工商一次過搞呢?

你幾時開永亨呀? 好似永亨著數啲喎, 係咪, 開左番來share 下呀. 我都prefer 係永亨開多啲.

原帖由 ShanShan 於 11-3-14 13:53 發表

heihei 媽
我上次係工商開, 同一時間開咗3個戶口, 香港工商就開 hk$ 同 rmb, 大陸工商就開 rmb 戶口.

開戶時, hk$ 戶口要入 $5000 balance, 因未來所有手續費都會係呢個 HK$ 戶口扣. 你可以拎錢去開 rmb 戶口, ...

男爵府

原帖由 heihei媽 於 11-3-14 04:36 PM 發表
唔該晒你呀好detail 呀.

但我都仲有一樣唔明, 就係你話係工商開左三個戶口, 咁係咪都係係香港既工商一次過搞呢?

你幾時開永亨呀? 好似永亨著數啲喎, 係咪, 開左番來share 下呀. 我都prefer 係永亨開多啲. ...

唔好客氣呢! 我都係想分享我有嘅資料咋!

我個3個戶口係香港工商一次過幫我攪, 咪就係前個星期六大約 11 am 到, 都要成個鐘先做好.

應該呢個星期六會去埋永亨同東亞.

男爵府

終於去icbc 申請左,
本身有佢地hk人仔戶口,
大約30分鐘,都係要等大陸批.

不過啲職員話今年內2次匯款免收,
但係中文電碼費每次rmb50無得免.
(反正都不係好貴)

不過都有打算去東亞申請,
呢間好似無咁多限制同收費好似少啲

男爵府

原帖由 purplew 於 11-3-14 06:00 PM 發表
終於去icbc 申請左,
本身有佢地hk人仔戶口,
大約30分鐘,都係要等大陸批.

不過啲職員話今年內2次匯款免收,
但係中文電碼費每次rmb50無得免.
(反正都不係好貴)

不過都有打算去東亞申請,
呢間好似無咁多限制同收費好 ...

恭喜 purplew 攪掂開戶.
我都剛收到佢哋電話 confirm 我大陸開戶成功. 提我去拎返 usb 手指同提款咭.

同意, 東亞收費真係好吸引. 同永亨一樣都好好, 但永亨大家覺得 ok 嗎? 係大陸佢算唔算大行呢?

子爵府

無錯呀, 睇收費之餘真係要考慮下間銀行係大陸係咪安全呀.

原帖由 ShanShan 於 11-3-15 11:05 發表

恭喜 purplew 攪掂開戶.
我都剛收到佢哋電話 confirm 我大陸開戶成功. 提我去拎返 usb 手指同提款咭.

同意, 東亞收費真係好吸引. 同永亨一樣都好好, 但永亨大家覺得 ok 嗎? 係大陸佢算唔算 ...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我完成左一個定期啦!
HK ICBC 網上理財LOGIN前要D/L JAVA(因為我部機未UPDATE),打去問先知.不過好方便. WWW.JAVA.COM 就有
大陸ICBC又差D唔記得LOGIN密碼...
LOGIN NAME係個咭號黎架
有D艱辛咁, 最後總算做到野
呢次匯款上去, 大陸工商扣左RMB18
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

原帖由 heidys 於 11-3-15 01:46 PM 發表
我完成左一個定期啦!
HK ICBC 網上理財LOGIN前要D/L JAVA(因為我部機未UPDATE),打去問先知.不過好方便. WWW.JAVA.COM 就有
大陸ICBC又差D唔記得LOGIN密碼...
LOGIN NAME係個咭號黎架
有D艱辛咁, 最後總算 ...

wow, 多謝你嘅 update, heidys.

希望我都順順利利啦, 我都好驚入錯, 因我已經攪錯香港呢面個網上理財啦! 唔記得佢預先比咗個密碼我, 等我 login 極都唔得, 最後緊係比佢 lock 埋 a/c, 要落分行拎過張 password, 我真失敗呢!

今日佢地 confirm 我個大陸戶口 ok 時, 個女仔都想 sell 我香港做定期, 但我話會上去做, 佢都好 nice, 提多次叫我 keep 好哂d滙款 records, 比個 good 佢先.

子爵府

今日佢地 confirm 我個大陸戶口 ok 時, 個女仔都想 sell 我香港做定期, 但我話會上去做, 佢都好 nice, 提多次叫我 keep 好哂d滙款 records, 比個 good 佢先. <---- 點解要上去做??

原帖由 ShanShan 於 11-3-15 14:29 發表

wow, 多謝你嘅 update, heidys.

希望我都順順利利啦, 我都好驚入錯, 因我已經攪錯香港呢面個網上理財啦! 唔記得佢預先比咗個密碼我, 等我 login 極都唔得, 最後緊係比佢 lock 埋 a/c, 要落分行拎過張 password, ...

男爵府

原帖由 heihei媽 於 11-3-15 02:32 PM 發表
今日佢地 confirm 我個大陸戶口 ok 時, 個女仔都想 sell 我香港做定期, 但我話會上去做, 佢都好 nice, 提多次叫我 keep 好哂d滙款 records, 比個 good 佢先.

佢係香港工商喎, 我緊係轉去大陸工商做啦, 貪佢有 2.6% 息嘛.

嘩! 頭先比"招行"嚇我一嚇, 一心諗住又打去8下開戶 info. 佢 connect 我上大陸同個女仔傾, 佢問我 why 要開, 我講完後佢話唔 suggest 我咁做, 因要係大陸拎錢返嚟時一定要轉去 us$ or hk$, 唔比就咁拎 rmb 走. 重話要出示d rmb 係邊到嚟, 就算有哂 record 係你滙入去都唔得, 真係比佢嚇c我.

啦啦聲再打多次去工商 check, 同佢大陸女仔講佢就話(好似之前咁) 唔好提款, 只做定期就 ok, 到期就上網滙本金加息返 HK 冇問題. 個心都定d.

但佢今次好清潔咁講上面個 saving 要放 rmb1000, 否則一季收 rmb3 手續費. 而呢 rmb1000 都有活期息 0.4%. 要 cancel 個戶口就要親身上大陸攪啦.

子爵府

佢係香港工商喎, 我緊係轉去大陸工商做啦, 貪佢有 2.6% 息嘛. <--- 咁即係都係唔駛親身上去呀嗎, 係咪??

原帖由 ShanShan 於 11-3-15 15:47 發表

佢係香港工商喎, 我緊係轉去大陸工商做啦, 貪佢有 2.6% 息嘛.

嘩! 頭先比"招行"嚇我一嚇, 一心諗住又打去8下開戶 info. 佢 connect 我上大陸同個女仔傾, 佢問我 why 要開, 我講完後佢話唔 suggest 我咁做, 因 ...

男爵府

原帖由 heihei媽 於 11-3-15 05:00 PM 發表
佢係香港工商喎, 我緊係轉去大陸工商做啦, 貪佢有 2.6% 息嘛. <--- 咁即係都係唔駛親身上去呀嗎, 係咪??

係呀, sorry, 係我寫得唔好.

完全唔洗親身上去做, 上網 or 係香港 counter 做就得. 只係 cancel 戶口時先要上去大陸一次.

男爵府

原帖由 ShanShan 於 11-3-15 05:24 PM 發表

係呀, sorry, 係我寫得唔好.

完全唔洗親身上去做, 上網 or 係香港 counter 做就得. 只係 cancel 戶口時先要上去大陸一次.

話時話, 唔知有冇人試過成功地滙錢返嚟香港呢?

男爵府

我都想知, 有冇人試過成功地滙錢返嚟香港呢?(ICBC)

首頁
23456...20

尾頁

跳至