自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

就算 blacklist 過都無用, 通常佢地可以反去改名, 再換個 passport 就可以大搖大擺反黎揾食.
原帖由 coco1234hk 於 11-3-22 10:46 發表

"從未到港工作,然而她到港後始發現她廣東話說得不錯,感到奇怪,但無細問原因。"
Bye

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇到呢單嘢真係嬲到爆

要重判佢啊

禁止訪問

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

好媽媽勳章

妖~~~~~ 睇到標火~~
希望佢同倉嘅可以好好教訓佢
(不過據講佢地同族至會擺埋一齊, 可能會變成心得交換大會 - 如何整僱主!)

伯爵府

男爵府

畀面勳章

變態

王國長老

王國長老

希望馬生馬太唔好太難過, 我自己心態同你地一樣, 只要自己冇虧待人, 人地負左你地, 錯不在你地身上.

贊成以後裝埋cam更小心去保護子女.

support香港既好僱主.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好過份,黑名單啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我睇到篇新聞後好 !! 人地比錢請你, 比地方你住, 竟然咁對弱小!

好過份!

難保呢 D 野唔會再發生喎!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實而家好多海外工人都有哩個問題, 就係之前曾經喺香港做過被炒, 當未嚟過香港再申請過嚟, 哩樣嘢真係好需要入境處協助, 喺申請時提供外傭真確資料俾僱主, 縱使外傭改過名, 但身份証上有指紋可核實, 到港若發現資料失實, 僱主都可以即炒佢唔駛補, 因為外傭用假身份, 僱主最多俾程機票佢返去. 提高外傭履歷透明度, 等僱主可以衡量博唔博, 而家僱主對外傭資料都唔太清楚ga咋, 但又要俾佢入屋, 湊小朋友同老人家, 真係幾危險的.

政府福利就俾晒外傭, 但對香港僱主就冇乜相同措施去保障.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

感激遇上你~

王國長老

王國長老

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-22 13:10 發表
政府福利就俾晒外傭, 但對香港僱主就冇乜相同措施去保障

講得好, 我真係唔明點解d外傭咁好保障, 好到佢犯法, 判左有罪我都仲要出機票請佢走, 仲要再出agents fee 再請過一個, 邊個保障我???????

真係好火.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

暖爐0個下都可以係唔小心, 剪手指就唔會lor

除非佢係一個好唔小心既工人, 咁都係要炒

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 edea 於 11-3-22 13:16 發表

講得好, 我真係唔明點解d外傭咁好保障, 好到佢犯法, 判左有罪我都仲要出機票請佢走, 仲要再出agents fee 再請過一個, 邊個保障我???????

真係好火. ...

香港僱主真係冇咩保障ga, 當你越清楚香港勞例, 平機會, 人權法, 就會知道所有例都係傾斜向外傭, 難為仲有人以富人窮人嚟比喻外傭同僱主關係, 哩啲好明顯係冇請過外傭, 未受過外傭之苦, 先會講哩啲正義堂皇但又脫離事實的說話.

象牙宮

想像2個小朋友面對咁樣o既酷刑, 有冇陰影都難講, 用暖風機烙喺額頭, 如果部暖風機係仲開住咁烙下去, BB皮膚咁嫩, 點受? 啲風吹住眼仔, 點忍? 仲有用剪刀剪手指, 大人都會痛到入心啦, 何況2歲人仔? 哩啲真係唔係人所為.

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

變態, 有報應呀佢呢d無聲狗~

珍珠宮

畀面勳章

天收佢。

珍珠宮

畀面勳章

天收佢la。

首頁

尾頁

跳至