自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搞錯呀,我都未必有錢將來俾個囡遊學嫁喎,
呢D又唔一定要做,點解咁都有資助嫁,
咁我都去領綜援喇

大宅

我唔貪,只要關愛基金贊助我幾舊水去海洋公園,阿女5歲我都未自己同佢去過海洋公園,邊有佢地咁大想頭要去遊學呀:;pppp::;pppp::;pppp:

珍珠宮

開心吸收勳章

政府d管理越來越差
我唸 71 要出動

水晶宮

我就話而家d學校 short 架,
攪咩出外遊學?
在香港去下宿營, 學下照顧自己, 同人合作仲好啦
又或者做下義工, 幫下d 老人家, 傷殘人士等等有需要人士,
呢d叫生活體驗,
唔係話人地有得坐飛機, 自己就要同人看齊,
香港正苦班友唔知諗咩,
班政客為o左拿選票, 是非黑白不分
香港愈來愈墮落!

大宅

知唔知點解正fu口甘多錢亂o甘fing?咪97之後成日d嘢外判啦,政府中下層的員工例如公務員、護士、社工、警察、老師度推行合約制或因入職年份同而同工同酬,又唔肯請多長職嘅人增聘人手,而將d錢不合比例的資助一些擺明落黎全家呃飯食的人(我絕對同意將d錢比以前辛辛苦苦在香港工作的老人家、孤兒和殘障人士,或適度地資助貧困入士要做社會服務或去進修–些技能令佢地自力更新),如果正fu繼續這種社會資源不均地分配,遲早有日民怨會爆

男爵府

窮人要幫,不過唔係咁幫,個D有建設性D好唔好呀正苦mouth:

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

家吓真係
攞綜援,福利好, 人工高(有雙糧, 有遊學, 有醫療, 有教育津貼, 有房屋......
真係無天理

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁多JETSO, 我係大6人死都落嚟生啦, 生完又唔洗做唔洗養仲有得資助去旅行~~~
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

alicialee1210 發表於 11-4-24 17:33
咁多JETSO, 我係大6人死都落嚟生啦, 生完又唔洗做唔洗養仲有得資助去旅行~~~ ...

好搵過我地呢啲要返工嘅...好多...好多...好多倍...
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

回覆 ^_^! 的帖子

超! 我都無錢俾個仔去遊學. 聽見人地嘅仔女有得去都唔知幾羨慕呀. 有咩辦法呀, 呢D又唔係必需品, 鬼叫佢老豆老母無本事咩. 認命囉. 呢D根本就係有錢人, 有錢無"訂"使, 用嚟晒命囓玩意.
我唔認為政府要資助佢地喎.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

複式洋房

我地細個時都冇得去遊學啦,最多咪返大陸,都唔明點解宜家d人可以下下伸手問人攞,下下話要同d有錢人睇齊,佢地係咪諗壞腦呀

戲如人生  如果好似你咁..叫佢地返大陸咪得LAW XDDD 遊學呀..返你地鄉下啦   發表於 11-4-24 22:34

珍珠宮

以前D細佬怕俾人知自己屋企攞綜援,會俾人笑~我諗好快,D少朋友會抱怨我點解屋企唔係攞綜援,搞到佢哋無得去旅行。

係咪真係諗下要辭咗份工去申請綜援,做個被政府關愛的人仕呢?無人理,捱得咁辛苦,真係好慘~ 俾小朋友問我點解佢無得去遊學,都唔知點答好。。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

不如叫正苦全資資助啦, $3000點夠佢地個胃口呀!!

$3000去得邊姐??? 如果係遊學, 我諗$3000都夠去黃埔軍校個D LAW, 今日睇新聞去北京遊學都要$8000, $3000資助咗, 自己都要陶$5000, 如果係窮, 根本連個$5000都比唔起啦, 咁講比$3000 出來做資助係咪冇意思呢???

定係佢地根本就係唔想資助, 做少D 野, 提出E個方案, 等佢地知難而退

yukico  冇錯, 人哋阿鮮魚行個校長已講"3千蚊去得邊?只夠返大陸。" 人哋擺到明嫌少, 咁又係, 3千蚊咁少, 俾夠3萬喱, 好唔好? 不如環遊世界仲好啦.  發表於 11-4-24 21:55

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

JoanC 發表於 11-4-24 18:45
以前D細佬怕俾人知自己屋企攞綜援,會俾人笑~我諗好快,D少朋友會抱怨我點解屋企唔係攞綜援,搞到佢哋無 ...

令到我地呢啲正經返工嘅人好沮喪、好憤怒 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

寶石宮

真係對香港人好唔公平

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我唔明...點解政府唔投放多D資源去
長者
弱智人仕
傷殘人仕
長期病患者
公共設施
醫療...
其實有好多地方,政府都冇足夠既援助,做得唔夠!
錢,有好多地方可以洗...
點解只專注去扶貧?????仲要D錢用得不設實際!

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

是是但但 發表於 11-4-24 19:10
我唔明...點解政府唔投放多D資源去
長者
弱智人仕

因為攞緊綜援的人係最得閒,可以去遊行,去示威~ 我哋哩D要返工,要理屋企0既,連訓覺都唔夠時間啦!邊有時間去搞政府,迫政府俾資源我哋?

同者,長者等等,佢邊有精力日日去搞事呀?哩人最惡,真係窮人最惡~

是是但但  最慘係..發窮惡既..重要大部份唔係HK PPLS....Sigh...  發表於 11-4-24 20:38

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

不知所謂
正苦成日係到製造更多更大的問題
佢係咪想挑戰香港人既極限呀!!!

男爵府

香港政府真係好奇怪,如果佢覺得遊學係課程必須一部份,每個學生都要參加,可不將佢納入課程,唔理你讀津貼學校或直資學校,每個學生應該受到不同情度資助 (例如讀津貼學校學資助80%,直資學校學資助50%,定一個最高資助額避免超豪遊學團)。

戲如人生  同意...咁先公平!  發表於 11-4-24 22:41

首頁

尾頁

跳至